Το «συλλογικό θεωρητικό κείμενο» του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τα τοπικά νομίσματα έφερε μια αλληλουχία γεγονότων από τη Δευτέρα έως και την Τρίτη, που ουσιαστικά κατέληξε στο να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, ενδεχομένως και υποκρινόμενα ότι το κείμενο που υπογράφηκε δεν έγινε αποδεκτό, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δημοσίως. 



Η Θεανώ Φωτίου ήταν παρούσα στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΪ και όταν έφτασε η κουβέντα στο φλέγον ζήτημα, η πρώην αναπληρώτρια υπουργός αποδόμησε πλήρως και δηκτικά ό,τι είχε ακουστεί την προηγούμενη μέρα. 

Φωτίου: Αυτά τα αστειάκια μου αρέσουν...

Κούτρας (δημοσιογράφος): Δεν είναι αστείο. Δεν κάνουμε αστεία εμείς.

Φωτίου: Το τρομερό φάντασμα της δραχμής. Το σχέδιο το είχε έτοιμο ο Σόιμπλε όταν εδώ κάποιοι φώναζαν «βάστα Σόιμπλε». Ο Σόιμπλε που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μαζί με τη ΝΔ.

Κούτρας: Μα τι σχέση έχει αυτό με τα τοπικά νομίσματα που αναφέρετε στο κείμενο που υπογράψατε, τώρα...

Φωτίου: Όχι και τώρα...

Κούτρας: Τον Μάρτιο.

Φωτίου: Κάνετε μεγάλο λάθος. Μπερδεύετε τις ημερομηνίες. Ήταν ένα θεωρητικό κείμενο. Περσινά ξινά σταφύλια.

Κούτρας: Δεν υπογράψατε το κείμενο τον Μάρτιο;

Φωτίου: Περσινά… περσινα. Έχετε κάνει λάθος. Δεν είναι ούτε το κυβερνητικό πρόγραμμα. Βλέπετε τίποτα στο κυβερνητικό πρόγραμμα;

Κουτρας: Όχι. Αλλά γιατί χρειάζεται το κυβερνητικό πρόγραμμα κάτι παράλληλο;

Φωτίου: Δεν χρειάζεται... Εσείς χρειάζεστε. Η προπαγάνδα το χρειάζεται.

Κούτρας: Ανακαλέστε. Δεν περνάνε εδώ αυτά.

Φωτίου: Είπα για εσάς;

Κούτρας: Σε εμένα απευθύνεστε. Εσείς έχετε υπογράψει το κείμενο.



Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Θοδωρής Δρίτσας ανέφερε επίσης ότι πρόκειται για ένα παλιό κείμενο που δεν μπήκε ποτέ σε ψηφοφορία στον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι δεν τίθεται ζήτημα τοπικών νομισμάτων στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ότι ούτε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπερασπίστηκε ποτέ το αντίθετο.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον «Real Fm» τόνισε ότι «νομίζω ότι δεν έχουν καμία σχέση, με καμία πραγματικότητα, ούτε φοβία. Δεν ξέρω ποιος ανέσυρε τι, πού, αλλά σας διαβεβαιώ ότι είναι κάτι το οποίο δεν έχει κανένα νόημα για να ασχοληθεί κάποιος, για να το συζητήσει. Οπότε δεν έχω να πω κάτι. Ο κ. Τσακαλώτος ήταν υπουργός Οικονομικών, εφάρμοσε ένα υπέροχο πρόγραμμα και έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια. Γι’ αυτό που προκύπτει τώρα δεν έχω καμία ιδέα, πραγματικά και νομίζω ότι δεν αξίζει καμία συζήτηση».



Παράλληλα, ο Πάνος Σκουρλέτης, υποψήφιος βουλευτής στον βόρειο Τομέα, μίλησε στον «Παραπολιτικά 90.1» και τους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη και επεσήμανε ότι «πρώτα απ’ όλα αυτή η θέση δεν υπάρχει στο πρόγραμμά μας, δεύτερον είναι «Τραβηγμένο να εγκαλούν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και να μην έχουν απολογηθεί εκείνοι που χρεοκόπησαν τη χώρα, δηλαδή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ». 

«Το κείμενο είναι ένα συλλογικό κείμενο που είναι διάφορα άτομα τα οποία έχουν συμβάλλει όχι στη συγγραφή του αλλά στην κατάθεση προτάσεων σε ένα ανοιχτό προγραμματικό διάλογο που είχε γίνει με διάφορες ιδέες γιατί μιλάει για περιφερειακά παράλληλα νομίσματα. Η μεγάλη αντίφαση της ΝΔ είναι ότι στην Ελλάδα ο μόνος ο οποίος έχει θέσει σε εφαρμογή αυτή την πολιτική είναι η ΝΔ με το market pass, το fuel pass τα οποία είναι μορφές παράλληλου νομίσματος. Το παράλληλο νόμισμα είναι μια εγγύηση του κράτους, το κράτος κόβει χρήμα, το βάζει σε μια κάρτα και ο ιδιώτης το αποδέχεται γιατί του εγγυάται το κράτος. Και είναι μορφές που τις χρησιμοποιούνε σε ακραίες καταστάσεις γιατί όντως με την πολιτική της η ΝΔ οδήγησε σε ακραίες καταστάσεις, σε φτωχοποίηση βίαιη μέσω της ακρίβειας της αύξησης του ρεύματος άρα πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι», συμπλήρωσε ο κ. Σκουρλέτης

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε η ύπαρξη του κειμένου, η Νέα Δημοκρατία επιδόθηκε σε δύο ανακοινώσεις, η δεύτερη ύστερα από την αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος τόνισε πως είναι απέναντι σε τέτοιες μεθόδους. Επιπλέον, ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για αναχρονιστικές μεθόδους κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Λάρισα