Στα «Παραπολιτικά» 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, μίλησε ο υποψήφιος βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών με τη ΝΔ Νίκος Δένδιας.

«Ο Ερντογάν πιέζεται δημοσκοπικά ενόψει των εκλογών στην Τουρκία», τόνισε και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση επιλέξει ο τουρκικός λαός.

Ο κ. Δένδιας τάχθηκε υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων στη χώρα και σημείωσε πως μια κυβέρνηση δύο κομμάτων δεν θα μπορεί να σταθεί, καθώς θα είναι μια κυβέρνηση εκβιαζόμενη. 

Είπε επίσης πως η πρόταση της ΝΔ έχει τρία σημεία, εκλογικό νόμο, κόμμα, πρωθυπουργό, ενώ κληθείς να σχολιάσει τα περί τοπικών νομισμάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως η ελληνική κοινωνία «μάτωσε» για να παραμείνει στο ευρώ και ουδείς πιστεύει ότι θα αυτοπυροβοληθούμε.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Νίκου Δένδια
Για την αποδοχή του από τον κόσμο

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό έχει να κάνει με το ότι ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος πέρα από κόμματα αποδέχεται ότι η εξωτερική πολιτική αυτής της κυβέρνησης ήταν μια καλή εξωτερική πολιτική με αποτελέσματα. Όπως λένε στο βασιλικό δίπλα ποτίζεται και η γλάστρα, εγώ είμαι η γλάστρα! Δημοφιλής γλάστρα!

Αναφορικά με τις επικείμενες τουρκικές εκλογές

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ:  Είναι βέβαιο ότι η εκλογή αυτή για τον πρόεδρο Ερντογάν και το AKP δεν είναι όμοια με τις προηγούμενες, πιέζονται δημοσκοπικά,  είναι μια πολύ δύσκολη εκλογή. Από εκεί και πέρα δεν θα ξέγραφα το AKP είναι μια εκλογική μηχανή εγνωσμένης αποτελεσματικότητας και ο πρόεδρος Ερντογάν είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μια συγκεκριμένη επιρροή στην τουρκική κοινωνία. Θα ήταν πάρα πολύ πρόωρο να πει κανείς τι θα συμβεί σε αυτές τις εκλογές ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να συνεννοηθεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση επιλέξει ο τουρκικός λαός.

Αναφορικά με τις σκιές νοθείας που υπάρχουν για τις τουρκικές εκλογές

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς είμαστε μια χώρα μέλος της ΕΕ με συγκεκριμένα στάνταρτ και συγκεκριμένες τοποθετήσεις στο διεθνές γίγνεσθαι. Πιστεύουμε στη δημοκρατία, πιστεύουμε στα ανθρώπινα δικαιώματα, πιστεύουμε στο κράτος δικαίου θα θέλαμε όλες οι χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε να είναι σε αυτό το επίπεδο ή κατά το δυνατόν εγγύτερα σε αυτό το επίπεδο. Η Τουρκία θα θέλαμε να έχει μια δυνατότητα η κοινωνία της να εκφράσει ελευθέρα τη βούλησή της αυτό διατυπώνουμε και εμείς όπως και οι άλλοι ευρωπαίοι εταίροι και φίλοι μας. Δεν είναι διμερές θέμα Ελλάδος–Τουρκίας τα στάνταρτς των τουρκικών εκλογών.

Ερωτηθείς αν πιστεύει τη δήλωση του Κιλιντζάρογλου ότι στην περίπτωση εκλογής του θα αλλάξει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Το ότι λέγεται είναι θετικό και μάλιστα όταν λέγεται κοντά σε ημερομηνία που θα εκφραστεί η κοινωνία είναι ακόμα πιο θετικό διότι εκπέμπει ένα μήνυμα αμφίπλευρο γιατί τέτοια μηνύματα παίρνει από το εκλογικό του σώμα αλλιώς δεν θα το έκανε. Άρα χαίρομαι πάρα πολύ που το ακούω το μόνο που θα παρατηρήσω κοιτώντας πίσω είναι ότι δεν έχω δει ανάλογες δηλώσεις στο παρελθόν είτε από τον ίδιο είτε από μερικά από τα κόμματα του συνασπισμού των έξι. Έχει μεγάλη σημασία ότι λέγεται όμως δεν σημαίνει ότι κλείνει το θέμα διότι πρώτον προέρχεται από έναν κομματικό χώρο και ένα ρεύμα σκέψης το οποίο έχει οδηγήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μεγάλες κρίσεις στο παρελθόν, επί των ημερών τους έγινε η εισβολή στην Κύπρο και ουδείς έχει αποκηρύξει όλο αυτό το παρελθόν. Και δεύτερον κατά την πιο πρόσφατη περίοδο της όξυνσης όταν ο πρόεδρος Ερντογάν έλεγε αυτά που έλεγε ο νυν αντίπαλος του στις εκλογές δεν βγήκε να του πει «τι είναι αυτά που λες», του έλεγε «τα λες αλλά γιατί δεν τα κάνεις». Άρα όπως πάντα επιφυλακτικότητα και μικρό καλάθι. Έτοιμοι πάντοτε, διάθεση για διάλογο ναι αλλά οι προσδοκίες μετρημένες.

Αναφορικά με  την «μοιρασιά του Αιγαίου»

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει ρεύμα σκέψης στην Ελλάδα ανεξαρτήτως χώρου που να είναι υπέρ της μοιρασιάς.  Αυτό το ανατολίτικο παζάρι «να τα μοιράσουμε» η Ελλάδα δεν το συνυπογράφει. Η Ελλάδα λεει κάτι σαφές, κατανοητό, έντιμο εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα υπάρξουν πιέσεις από την ΕΕ για την «μοιρασιά του Αιγαίου»

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπάρχουν διάφορες χώρες και διάφοροι άνθρωποι που ανά την υδρόγειο θα ευχόντουσαν διάφορα αυτό δεν σημαίνει ότι κανείς θα ενυποθηκεύσει το εθνικό συμφέρον ή θα οδηγηθεί σιδηροδέσμιος κάτω από αλλοδαπές επιταγές. Αυτά τα πράγματα έχουν λυθεί εδώ και πολύ καιρό στη συνείδηση όλων μας,  νομίζω ότι όλοι μας καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν πράγματα που μπορούμε εμείς να εκχωρήσουμε γιατί δεν μας ανήκουν, το σύνταγμα έχει συγκεκριμένες επιταγές άρα νομίζω ότι όσα λέγονται καλώς λέγονται και από τους πρώην πρωθυπουργούς και από τον κ.Μητσοτάκη κυρίως και προς το ξένο ακροατήριο για να μην πιστέψει ότι μετά τις εκλογές θα μπορούσε τυχόν αν υπάρξει πρόθεση να οδηγήσει τη χώρα σε μια διαπραγμάτευση υπό όρους που θα απείχαν του διεθνούς δικαίου.

Ερωτηθείς αν η έκθεση της PEGA επηρεάζει την εικόνα της χώρας

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ δεν υπήρξα θύμα, υπάρχει ισχυρισμός ότι υπήρξα θύμα. Εγώ δεν διανοούμαι ότι οποιοσδήποτε ποτέ σκέφτηκε ότι μπορεί να παρακολουθήσει υπουργό Εξωτερικών ευρωπαϊκής χώρας. Δεν το πιστεύω αυτό, νομίζω ότι είναι απονενοημένο διάβημα. Η έκθεση αυτή καταρχήν θα πάει στο ευρωκοινοβούλιο, να δούμε πως θα καταλήξει μετά το ευρωκοινοβούλιο. Αν με ρωτάτε αν είμαι χαρούμενος που η χώρα μου γίνεται αντικείμενο κάποιας κριτικής, όχι δεν μ’ αρέσει.

Ερωτηθείς αν είναι η σταθερότητα το ζητούμενο της επόμενης μέρας των εκλογών  

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι το απαραίτητο από εκεί και πέρα είναι και άλλα τα ζητούμενα η ανάπτυξη, η μεγέθυνση, η αναδιανομή επί της ανάπτυξης του εθνικού πλούτου. Η χώρα των 208 δις να γίνει κάποια στιγμή η χώρα των 380 δις αναφέρομαι στο ΑΕΠ γιατί εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει αναδιανομή, πρέπει να βοηθηθούν οι οικονομικά αδύναμοι είμαστε βαθειά λαϊκό κόμμα αλλά επίσης πιστεύουμε ότι αν δεν μεγεθύνεται ο πλούτος η αναδιανομή είναι μια εσωτερική μιζέρια. Πρέπει να καταφέρουμε να γίνουν η χώρα, ο τόπος,  οι άνθρωποι πλουσιότεροι.

Για τις εκλογές

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Η πρόταση Μητσοτάκη είναι μια καθαρή πρόταση.

ΔΗΜ: Δεν είναι καλύτεροι οι δύο από τον ένα;

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι δεν είναι έτσι, το 1 +1 καμιά φορά δεν κάνει 2, κάνει 0. Εμείς έχουμε μια απλή πρόταση λέμε εκλογικό σύστημα με ενισχυμένη αναλογική γιατί θέλουμε σταθερές κυβερνήσεις. Νομίζουμε ότι μπορούμε μια χαρά και μόνοι μας, δεν περιφρονούμε κανέναν άλλο, και πρωθυπουργός ο αρχηγός του κόμματός μας. Αυτή η τριπλή πρόταση κατατίθεται στην ελληνική κοινωνία και η κοινωνία θα αποφασίσει αν της αρέσει ή δεν της αρέσει η πρότασή μας.  

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια δημιουργίας κυβέρνησης ΝΔ–ΠΑΣΟΚ αν βγαίνουν οι αριθμοί την πρώτη Κυριακή

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι δεν το πιστεύω. Δεν το πιστεύω γιατί δεν θεωρώ ότι μια κυβέρνηση δύο κομμάτων με μια πλειοψηφία 1-2 εδρών είναι μια κυβέρνηση που μπορεί να σταθεί. Θα είναι μια κυβέρνηση εκβιαζόμενη από τον έναν από τον άλλο για το παραμικρό. Δεν είναι η Ελλάδα για να έχει τέτοιες προκλήσεις, είμαστε μια κοινωνία που έχει κάποιες διαφορετικές παραμέτρους. Καλύτερα να έχουμε μια καθαρή λύση και νομίζω ότι πρέπει να τεθεί και στην κοινωνία αυτό ως πρόταγμα για να ξέρει τι πιστεύει ο καθένας. Νομίζω καλά κάνει ο Μητσοτάκης και το ξεκαθαρίζει από την αρχή. 

Ερωτηθείς για την περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τον άγνωστο Χ

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς έχουμε μια πολύ καθαρή πρόταση, η πρόταση δεν είναι πάμε να κάνουμε μια κυβέρνηση με κάποιον άλλο και να βρούμε κάποιο στέλεχός μας να βολευτούμε όλοι. Η πρότασή μας έχει τρία σκέλη, εκλογικό νόμο, κόμμα, πρωθυπουργό. Αυτή την πρόταση θέτουμε στην κοινωνία, δεν την θέτουμε με 15 εναλλακτικές.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί τοπικών νομισμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Η ελληνική κοινωνία μάτωσε για να μείνει στο ευρώ αυτά τα δέκα χρόνια, υπεβλήθη σε απίστευτες θυσίες άρα ουδείς στα συγκαλά του πιστεύει ότι τώρα, αφού έχουν επιλυθεί αρκετά δεν λεω όλα τα προβλήματα που μας έβαλαν σε εκείνη την απίστευτη κρίση, θα ξανάρθουμε μόνοι μας να αυτοπυροβολούμαστε και να αυτοτραυματιζόμαστε.  Διαλογισμοί της μορφής αυτής νομίζω ότι ανήκουν στη σφαίρα του πλήρως εξωπραγματικού  για κάθε σοβαρά σκεπτόμενο άτομο είτε εντός είτε εκτός της χώρας.

Ερωτηθείς τι πιστεύει ότι θα πρέπει να γίνει καλύτερα σε μια επόμενη διακυβέρνηση από τη ΝΔ

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Πρέπει να έχουμε σαφή αίσθηση της λαϊκότητας του κόμματος, να καταλαβαίνουμε όχι μόνο ποιο είναι το εκλογικό μας σώμα αλλά ποιο κομμάτι της κοινωνίας είναι ιστορικά ταυτισμένο μαζί μας. Να νοιαζόμαστε για τις ανάγκες του. Για τη μεσαία τάξη, ας πούμε, που υποφέρει από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια κάναμε πράγματα, για πρώτη φορά ακούγονται και γίνονται αυξήσεις μετά από χρόνια κρίσης όμως το πρόβλημα παραμένει. Πρέπει να βοηθήσουμε το μέσο άνθρωπο να ανταποκριθεί στην κρίση αύξησης του κόστους ζωής και νομίζω ότι το έχουμε καταλάβει πολύ καλά, έχουμε κάνει ήδη πράγματα για αυτό και είναι βέβαιο ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα και θα τα κάνουμε.

ΔΗΜ: Και με μείωση του ΦΠΑ;

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Και αυτό είναι ευκταίο αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρχει σαφής εικόνα τι αντέχουν τα δημοσιονομικά μας. Η μείωση των εμμέσων φόρων είναι μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης το θέμα είναι να μετράς καλά πόσο το αντέχεις και το μήνυμα να είναι το σωστό για να μη ρίξεις τη βάρκα πάλι σε κανένα βράχο.

Ερωτηθείς ποια κομμάτια του κοινωνικού σώματος εκφράζει η ΝΔ

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Η ΝΔ απευθύνεται στο σύνολο του κοινωνικού σώματος και αυτό ακριβώς δεν πρέπει να ξεχάσει δηλαδή και στα μεσαία και στα χαμηλότερα στρώματα. Δεν πρέπει η ΝΔ θα θεωρήσει ότι εκφράζει μόνο τα ψηλά σχετικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Αναφορικά με την χθεσινή ημέρα της Ευρώπης

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Ήταν ωραία, μου άρεσε που χαιρέτισα τους δύο πρώην και τον νυν πρωθυπουργό. Όλο αυτό το κλίμα είμαστε όλοι μαζί  για ένα τεράστιο στόχο όχι απλώς τη συμμετοχή μας στην ΕΕ και στο στενό πυρήνα της αλλά την ανάδειξή μας ως μια από τις πρωταγωνιστικές χώρες μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και την περηφάνια μας για το ότι είμαστε εκεί και την κριτική μας για το τι δεν πάει καλά σε αυτό το καινούργιο σπίτι που θεωρούμε ότι χτίζεται.

Ερωτηθείς πόσα χιλιόμετρα έχει κάνει κατά τη διάρκεια της θητείας του

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπολογίζω ότι θα είμαι λίγο πάνω από το 1 εκατομμύριο 250 χιλιάδες χιλιόμετρα.