Για την πολιτική της διαδρομή, την Κρήτη, αλλά και το πώς είναι να έχεις αδελφό τον πρωθυπουργό μίλησε η υποψήφια βουλευτής με τη Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 Fm στην εκπομπή «Κακά κορίτσια» με τις δημοσιογράφους Μαρία Λεμονιά και Έλενα Καραμίχαλου.

Ειδικότερα, η κ. Μπακογιάννη κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν και να επιλέξουν τη σταθερότητα, πολιτική την οποία εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και να αποφεύγουν τους πειραματισμούς τους οποίους στο παρελθόν πληρώσαμε ακριβά. Παράλληλα η κ. Μπακογιάννη μίλησε για τη σχέση της με την Κρήτη αλλά και με τον αδελφό της, Κυριάκο Μητσοτάκη: «Στις πολιτικές μας διαδρομές είναι αυτονόητο ότι αν εγώ διαφωνήσω κάπου θα το πω. Θα το πω κατ' ιδίαν πρώτα. Εάν όμως δω ότι δεν διορθώνεται θα βγω και δημόσια», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 Ειδικότερα η κ. Μπακογιάννη ανέφερε στην συνέντευξή της στα Παραπολιτικά 90,1 τα εξής:

Ερωτηθείσα αν υπήρξαν στιγμές στην πολιτική της καριέρα που είπε ότι δεν θέλει να συνεχίσει άλλο...

Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, υπήρξαν στιγμές που λες δεν θέλω άλλο, αλλά σ' εμένα διαρκούσαν πάντα πολύ λίγο  αυτές οι στιγμές, μου πέρναγε γρήγορα και συνέχιζα. Υπήρξαν και στιγμές που κράτησαν περισσότερο, δηλαδή μετά την απόπειρα δολοφονίας μου έπαθα μια πλάκα. Δεν ήμουν σίγουρη ότι είχα το κουράγιο να συνεχίσω αλλά εκεί με στήριξε πάρα πολύ ο κόσμος.

ΔΗΜ: Τι σας έκανε να επιστρέψετε;   

Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ήταν το πείσμα, εγώ είμαι πεισματάρα και έλεγα ότι αυτός που πυροβόλησε θα έχει κερδίσει αν φύγω, βεβαίως δύο μήνες μετά που μπήκα για πρώτη φορά σε πολύ κόσμο κατάλαβα ότι κάνω ένα βήμα μπρος και  δύο βήματα πίσω. Είπα στον εαυτό μου «μπες τώρα μέσα, Ντόρα, γιατί αν φοβηθείς να μπεις μες στον κόσμο δεν θα ξαναμπείς ποτέ» και μπήκα.

Για την αγάπη του κόσμου

Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο κόσμος ξέρει ότι δεν τον έχω κοροϊδέψει ποτέ. Κάποια εποχή που πέρασα αρκετά δύσκολα, πολλοί συνάδελφοί σας είχαν αποφασίσει να βρούνε μια συνέντευξη στην οποία να έχω πει άλλα και ύστερα από δέκα χρόνια να πω άλλα, δεν τη βρήκαν τη συνέντευξη που ψάχνανε γιατί εγώ ή δεν μιλάω, δεν ανοίγω το στόμα μου αν κινδυνεύω να πω κάτι το οποίο θα δημιουργήσει θέμα ή αν ανοίξω το στόμα μου εννοώ αυτά που λέω.

Ερωτηθείσα αν το γεγονός ότι είναι αδερφή του πρωθυπουργού δημιουργεί θέμα σε μια ενδεχόμενη υπουργοποίησή της...

Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δημιουργεί ένα θέμα. Εγώ ήμουν στην πολιτική πριν από τον Κυριάκο, έχω εκλεγεί σε τρεις διαφορετικές περιοχές της χώρας, δεν θα ένιωθα ότι είμαι προϊόν νεποτισμού γιατί ο Κυριάκος θα με έκανε υπουργό. Από την άλλη μεριά όμως καταλαβαίνω και τη θέση του Κυριάκου. Στην αρχή τσαντίστηκα, για την ακρίβεια στενοχωρήθηκα πάρα πολύ για λίγο χρονικό διάστημα μέχρι να βρω τα πατήματά μου και να κάνω αυτό που μ’ αρέσει και τώρα πραγματικά κάνω αυτό που μ’ αρέσει.  Δηλαδή μ’ αρέσει να έχω τον χρόνο να λύνω προβλήματα στα Χανιά, μ’ αρέσει πάρα πολύ η δουλειά που κάνω στο συμβούλιο της Ευρώπης, που κάνουμε πάρα πολύ εξωτερική πολιτική και ότι άλλα κάνω και είμαι πάρα πολύ καλά έτσι όπως είμαι. Δεν ήμουν ποτέ ο άνθρωπος που του αρέσανε τα χαρίσματα της εξουσίας, δηλαδή δεν μ’ ενδιέφερε ποτέ ο τίτλος. Δεν έβαζα ποτέ ούτε όταν ήμουν υπουργός ούτε τώρα κανέναν τίτλο στις κάρτες μου γιατί ύστερα από τόσα χρόνια τι να πεις, δεν έχει νόημα. 

Ερωτηθείσα πώς είναι ως γιαγιά...

Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τρομερή, η καλύτερη. Έχω 7 εγγόνια και 5 του Ισίδωρου και ένα υιοθετημένο 13. Κατεβαίνουν στα Χανιά εναλλάξ, καμιά φορά μαζεύονται όλοι μαζί αλλά τότε πρέπει να πάρεις ψυχοφάρμακα. Είμαι πολύ καλύτερη γιαγιά απ’ ό,τι ήμουνα μαμά. Νομίζω ότι είμαι σε μια φάση της ζωής μου πολύ πιο ώριμη και έχω την πολυτέλεια να επιλέγω τον χρόνο στον οποίο δραστηριοποιούμαι, οπότε τα εγγόνια μου τώρα έχουν προτεραιότητα.

Για την Κρήτη...

Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Στην Κρήτη μ’ αρέσουν όλα. Η Κρήτη έχει έναν μαγνήτη, εκπέμπει μια διαφορετική αύρα. Έχουμε και ελαττώματα πολλά αλλά δεν θα αναφερθούμε στα ελαττώματα, αλλά τα προσόντα τους είναι τρομερά. Δηλαδή ο καλός Κρητικός, εμείς τον λέμε καλόσειρο, ο καλόσειρος Κρητικός είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να έχεις. Ο κακόσειρος Κρητικός είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να έχεις. Ισχύει η ντομπροσύνη και κυρίως ο λόγος είναι πάρα πολύ σημαντικός. Η φιλοξενία τους είναι μοναδική, δεν υπάρχει.

Ερωτηθείσα ποιο μήνυμα ζωής τής έχουν περάσει οι Κρητικοί...

Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το να μην το βάζεις κάτω είναι ίσως το βασικότερο μήνυμα. Θα πέσεις στη ζωή σου πολλές φορές αλλά το πώς θα ξανασηκωθείς είναι το ζητούμενο και στην Κρήτη ξανασηκωνόμαστε.

Ερωτηθείσα ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα θελήσει να κάνει για την Κρήτη...

Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Για μας είναι πολύ σημαντικά τα μεγάλα έργα, γιατί η Κρήτη έμεινε πάρα πολύ πίσω. Από το ΠΑΣΟΚ γιατί ψήφιζε ΠΑΣΟΚ ούτως ή άλλως, άρα ποιος ενδιαφέρεται για μια περιοχή που ούτως ή άλλως σε ψηφίζει. Για τη ΝΔ γιατί δεν ψήφιζε η Κρήτη ΝΔ, οπότε οι νεοδημοκράτες λέγανε «άσ' το», οπότε το αποτέλεσμα ήταν ότι μείναμε πίσω. Σκέψου ότι είμαστε η μόνη περιοχή που δεν έχει ακόμα δρόμο και αν δεν ήταν ο Μητσοτάκης τώρα να βάλει στην κυριολεξία «τα ρέστα» του στο ευρωπαϊκό συμβούλιο δεν θα είχαμε πάρει τον δρόμο. Τέλος πάντων, τώρα θα τον κάνουμε τον ΒΟΑΚ. Μετά το μεγάλο μας θέμα είναι το νερό, τα μεγάλα φράγματα τα οποία μπήκαν μπροστά τώρα και μια σοβαρή μελέτη λιμνοδεξαμενών που χρειάζεται η Κρήτη γιατί σε 15 χρόνια από σήμερα θα γίνονται πόλεμοι πάλι αλλά θα γίνονται για το νερό. Ας λάβουμε εμείς τα μέτρα μας και ας θωρακίσουμε την Κρήτη.       

Ερωτηθείσα αν υπάρχουν σημαντικές παγκόσμιες πολιτικές προσωπικότητες...

Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι πια. Κατ' αρχάς, η δημοκρατία περνάει μια βαθύτατη κρίση, κρίση ταυτότητας, κρίση αντιπροσώπευσης ενδεχομένως, αναμενόμενο στη μεταπολεμική γενιά, πάρα πολλά πράγματα θεωρήθηκαν δεδομένα, η δημοκρατία κατ' αρχάς θεωρήθηκε δεδομένη, που δεν είναι δεδομένη.  Αυτό που λέω στους νέους είναι ότι η δημοκρατία δεν είναι πλάκα, γιατί όταν η δημοκρατία χαθεί, και θα χαθεί σε πάρα πολλές χώρες και έχει ήδη χαθεί σε πάρα πολλές χώρες, τότε ξυπνάς ένα πρωί και καταλαβαίνεις όπως έλεγε ο Τσόρτσιλ, ότι αυτός που σου χτυπά την πόρτα δεν είναι ο γαλατάς και είναι κάποιος που θέλει να σε βάλει φυλακή γιατί άνοιξες το στόμα σου -βλέπε Τουρκία- ή κάποιος ο οποίος θέλει να σε ανακρίνει γιατί έστειλες ένα tweet που δεν του αρέσει.  Αυτά δεν μπορούν να τα καταλάβουν παιδιά που έχουν γεννηθεί μέσα σε μια αυτονόητη δημοκρατία αλλά η δημοκρατία δεν είναι ποτέ αυτονόητη, είναι πάντα ζητούμενο.

Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτή την εποχή σε παγκόσμιο επίπεδο αλλάζει ο κόσμος πάρα πολύ. Στο Συμβούλιο της Ευρώπης είμαι σε ένα γκρουπ ανθρώπων που πρέπει να αποφασίσουμε ποια θα είναι τα όρια στα οποία θα μπορεί να λειτουργήσει η τεχνική νοημοσύνη. Διότι η τεχνική νοημοσύνη στην ιατρική μπορεί να σε φτάσει στο σημείο να έχεις μηδέν γενετικά προβλήματα, να μην έχεις καμία κληρονομικότητα κακή, να είμαι ψηλός, ωραίος, ξανθός και να σου χαρίσει απίστευτες γνώσεις αλλά από την άλλη αυτό σημαίνει ότι οι παγκόσμιες ανισότητες θα μεγαλώσουν πάρα πολύ. Θέλω να πω ότι όλα αλλάζουν με τέτοια ταχύτητα που είναι φορές που το μυαλό το δικό μας δεν το πιάνει. Άρα, ναι, οι αλλαγές είναι κοσμογονικές, οι πάντες είναι ανήσυχοι γιατί κανένας δεν ξέρει τι έρχεται.

Ερωτηθείσα πόσο δύσκολο είναι να ασκήσει κριτική στον αδερφό της που είναι πρωθυπουργός...

Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καθόλου δύσκολο δεν είναι. Εμείς αυτά τα έχουμε ξεκαθαρίσει οικογενειακώς, δηλαδή ο καθένας έχει την πορεία του, τις απόψεις του και τα λοιπά και ως οικογένεια είμαστε οικογένεια και είμαστε και δεμένη οικογένεια. Δηλαδή όταν αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα όπως αυτό που αντιμετώπισα εγώ πρέπει να πω ότι ο Κυριάκος ήταν σπαθί δίπλα μου σε οτιδήποτε χρειάστηκα, από εκεί και πέρα όμως στις πολιτικές μας διαδρομές είναι αυτονόητο ότι αν εγώ διαφωνήσω κάπου θα το πω. Θα το πω κατ' ιδίαν πρώτα. Εάν όμως δω ότι δεν διορθώνεται θα βγω και δημόσια

Ερωτηθείσα αν της άλλαξε τη φιλοσοφία ζωής της το πρόβλημα με την υγεία της...

Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, η φιλοσοφία της ζωής μου άλλαξε μια φορά και από τότε παρέμεινε η ίδια. Μετά τη δολοφονία του Παύλου, εκεί άλλαξε δραστικά η φιλοσοφία ζωής, όλες οι απόψεις, οι ιεραρχήσεις, οι αξιολογήσεις όλα αυτά αλλάξανε τότε, η αρρώστια μου όχι δεν με άλλαξε.  Έπρεπε να βγω να το πω γιατί θεωρώ ότι είναι γελοίο ένας πολιτικός να κρύβει ένα τέτοιο πράγμα. Ξέρω ότι δημιούργησα μια μεγάλη αναταραχή στη Βουλή εκείνη την εποχή, απελευθέρωσα όμως και πάρα πολλούς συναδέλφους οι οποίοι μετά βγήκαν και μίλησαν και αυτοί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Δεν είναι δυνατόν σε 300 ανθρώπους να μην υπάρχουν αρρώστιες. Σημασία έχει ότι παλεύεται, παλεύεται επιτυχώς κάθε μορφή καρκίνου σήμερα, εκτός από μικρά ποσοστά ανθρώπων οι οποίοι χάνονται, αλλά έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη πρόοδος και ήταν ένα μήνυμα ότι «παιδιά, μας ήρθε μια κεραμίδα στο κεφάλι αλλά δεν θα το βάλουμε κάτω». Ο κόσμος ταυτίζεται, με πήραν τηλέφωνο άνθρωποι απ' όλα τα μέρη της Ελλάδος, άλλοι που μου είπανε «έχω το ίδιο πρόβλημα με σένα, μην ανησυχείς καθόλου, δεν είναι τίποτα» να μου δώσουν εμένα θάρρος, άλλοι γιατί πήρανε θάρρος. Δεν μπορείς αυτά τα πράγματα να μην τα συζητήσεις.

Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλώ όλους να πάνε να ψηφίσουν. Η συμμετοχή στις εκλογές είναι το άπαν της δημοκρατίας. Υπάρχουν δύο προτάσεις διακυβέρνησης πάνω στο τραπέζι, μία που προβλέπει τη σταθερότητα, τη συνέπεια και την προοπτική και μία άλλη που είναι αρτίστικη, πολύχρωμη, χωρίς κανέναν όμως να θέλει να συνεργαστεί με κανέναν. Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε σε άλλους πειραματισμούς, τους πληρώσαμε πολύ ακριβά μία φορά, όχι άλλα πειράματα.