Λίγες μέρες έμειναν για τις εθνικές εκλογές, με τα επιτελεία των κομμάτων να έχουν ανεβάσει ρυθμούς και να επιχειρούν να αφήσουν το στίγμα τους στους πολίτες. Κάνοντας μια αναδρομή στον χρόνο, θα δούμε μάλιστα ότι στο παρελθόν έχουν επιλεχθεί και κάποια τραγούδια που έμειναν τελικά στην ιστορία.

Κάποιες φορές μεγάλη σημασία είχε ο ρυθμός και λιγότερο ο στίχος. Και κάποια από τα τραγούδια των κομμάτων πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις τελικά έγιναν οι ύμνοι τους.

Εποχές κατά τις οποίες οι οπαδοί των κομμάτων, συνεπαρμένοι, τραγουδούν και ξέρουν απέξω το κάθε σύνθημα και το κάθε τραγούδι που ακούγεται. Ήταν τα χρόνια που τα κόμματα και τα ιστορικά τους στελέχη φρόντιζαν να καλύπτουν όλο το φάσμα των ψηφοφόρων.

Διαχρονικά η δύναμη της μουσικής στις εκλογικές αναμετρήσεις είχε τη δική της ξεχωριστή σημασία. Από τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης μέχρι τα τελευταία. Με τους ήχους να σημαδεύουν από κόμματα μέχρι πολιτικούς. Η αρχή πάντως έγινε το μακρινό 1974.

-Καραμανλή, Καραμανλή το παλικάρι μας και το καμάρι μας, ο λαός μας σε καλεί Καραμανλή, Καραμανλή, Καραμανλή.

Τα επόμενα χρόνια γράφονται ύμνοι, παίρνουν θέση ολόκληρες ορχήστρες στην πλατεία Συντάγματος, πριν από προεκλογικές ομιλίες και γίνονται συμφωνίες με συνθέτες για την αξιοποίηση της μουσικής τους. Τα κόμματα επενδύουν στη μουσική με προσοχή και οι αντιδράσεις είναι αλλεπάλληλες.

-Τούτο το καλοκαιράκι θα νικήσει ο λαός και ο Παπανδρέου πάλι, του ΠΑΣΟΚ ο αρχηγός.

Κάποιους που ήθελαν ο στίχος να κρύβει ένα σαφές υπονοούμενο ύστερα από ήττες.

-Θα ‘ρθει ο καιρός και πάλι το γαλάζιο να κυματίζει πρώτο μες στον ουρανό, θα ‘ρθει ο καιρός να ξαναλάμψει το άστρο που οδηγεί τη γενιά στον λυτρωμό.

Τη δύναμη της μουσικής στις προεκλογικές μάχες συνειδητοποιεί ταχύτατα και ο Κώστας Καραμανλής που συμφωνεί με τον συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη. Η μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη γίνεται σήμα κατατεθέν του άλλοτε πρωθυπουργού. Ακούγεται την ώρα εισόδου και ύστερα από κάθε αποφώνηση, ενώ σε μία περίπτωση το CD μάλλον μπήκε πριν από την προγραμματισμένη ώρα του.

Ένα ταξίδι στον χρόνο, λοιπόν, για τη δύναμη και τον ρόλο της μουσικής πριν από εκλογικές αναμετρήσεις. Με τον τόνο να δίνουν άλλοτε τα ηχεία στα εκλογικά κέντρα και στις πλατείες. Άλλοτε οι ίδιοι οι αρχηγοί των κομμάτων και άλλοτε στελέχη που ενίοτε έκαναν διαφορετικές επιλογές από τις επίσημες του κόμματος.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο