Φορολογικά μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια, τουλάχιστον σε βασικά αγαθά που αγοράζουν ευρέως οι πολίτες, λαμβάνει η κυβέρνηση της Κύπρου, σε μια περίοδο που στην Ελλάδα η συζήτηση για μειώσεις φορολογικών συντελεστών στα είδη πρώτης ανάγκης μπαίνει στον προεκλογικό διάλογο.

Ο ΦΠΑ σε βασικά αγαθά όπως ψωμί, γάλα, αυγά, προϊόντα προσωπικής υγιεινής γυναικών, παιδικές τροφές, παιδικές πάνες και πάνες ενηλίκων μειώνεται στη γειτονική μας χώρα για διάστημα έξι μηνών στο 0%, με το οικονομικό επιτελείο της Κύπρου να εκτιμά πως το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης θα περάσει στους καταναλωτές και δεν θα απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις. Από τον μηδενισμό του ΦΠΑ επηρεάζονται άμεσα προς τα κάτω οι τιμές σε πάνω από 1.770 προϊόντα.

Τι άλλο σχεδιάζουν

Το δημοσιονομικό κόστος της συγκεκριμένης μείωσης στον ΦΠΑ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ανέρχεται σε περίπου 11.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, Μάκη Κεραυνό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει και σε άλλες μειώσεις στον ΦΠΑ σε άλλα αγαθά ή υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει έντονη συζήτηση σχετικά με τον ΦΠΑ στην κατοικία (αγορά ή ανέγερση) που αναμένεται να πάει στο 5%.

Οι κινήσεις αυτές της κυπριακής κυβέρνησης είναι εναρμονισμένες με τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με την απόφαση των 27 της Ε.Ε., από το 2022, τα κράτη-μέλη της Ένωσης έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν δύο μειωμένους συντελεστές έως και 5% σε αγαθά και υπηρεσίες έως και 24 κατηγοριών.