«Τι κατέδειξε το debate; Τι κατάλαβα εγώ από αυτή την εμπειρία, τρεις ώρες που συνομιλούσα με τους πολιτικούς αρχηγούς; Ότι υπάρχει σήμερα ουσιαστικά μία αξιόπιστη πολιτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας: η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη υπάρχει ένας προοδευτικός αχταρμάς. Συμφωνούν σε ένα πράγμα μόνο όλοι τους: ότι δεν θέλουν τη Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Ο ελληνικός λαός δεν θα τους κάνει το χατίρι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Τρίκαλα, συμπυκνώνοντας την ουσία από την τηλεμαχία.

«Σήμερα σας κοιτώ στα μάτια και δεσμεύομαι για ένα πράγμα. Και αυτό είναι ότι θα αυξήσω τους μισθούς για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε εμφατικά. Λίγο αργότερα στη συζήτηση με θέμα «Για τις πόλεις που θέλουμε», που είχε με τον δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, στο Μουσείο Τσιτσάνη, προκάλεσε αίσθηση μία αποστροφή του πρωθυπουργού, που πολλοί είδαν ως αιχμή στον Αλέξη Τσίπρα.

Σχολιάζοντας ο Κ. Μητσοτάκης όσα είπε ο δήμαρχος Τρικκαίων παρουσιάζοντας μια εφαρμογή, που δείχνει ποια γήπεδα μπάσκετ ή ποδοσφαίρου είναι διαθέσιμα ώστε να τα κλείνουν τα παιδιά και να μην περιμένουν, είπε το εξής: «Εμείς όταν παίζαμε μπάσκετ στην Αμερική είχαμε έναν κανόνα: κερδίζεις μένεις, χάνεις φεύγεις. Κερδίζεις παίζεις. Μπαίνει ο επόμενος». Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, η αιχμή αφορούσε την παραμονή του κ. Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αν χάσει ξανά τις εκλογές 2023.

Μία ανάσα πριν από την τελευταία προεκλογική εβδομάδα ο πρωθυπουργός συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις περιοδείες ανά την επικράτεια με στόχο να επικοινωνήσει με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση τις προγραμματικές προτεραιότητές του. Άλλωστε, στενοί συνεργάτες του επιβεβαιώνουν ότι και τα τελευταία εικοσιτετράωρα αυτής της προεκλογικής μάχης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξακολουθεί να «φωτίζει» συγκεκριμένες πτυχές του προγράμματός του. Ταυτόχρονα, το Μέγαρο Μαξίμου θα εξακολουθήσει να αναδεικνύει τις εγγενείς αντιθέσεις και αντιφάσεις ανάμεσα στα κύρια «συστατικά» αυτού που ο Αλέξης Τσίπρας αποκαλεί «προοδευτική διακυβέρνηση».


«Θα πάμε μπροστά ή...»

Στα Τρίκαλα επανέφερε το κύριο δίλημμα, που συνοδεύει τη «γαλάζια» καμπάνια καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων, «εάν θα πάμε μπροστά ή θα ξανακυλήσουμε στο χθες», επιχειρώντας να ξορκίσει εκ νέου τη λογική της χαλαρής ψήφου ή απερίσκεπτων επιλογών, που δεν συνάδουν με την κρισιμότητα και το ρευστό της διεθνούς συγκυρίας.

Σε συνέχεια της πρότασης που έκανε στην τηλεμαχία ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί κοστολόγησης των προγραμμάτων όλων των κομμάτων, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, επανήλθε με δήλωσή του, προτείνοντας να υπερψηφίσουν όλα τα κόμματα νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να κοστολογούν τα προγράμματά τους. Συγκεκριμένα, ο κ. Σκέρτσος επέμεινε ότι θα πρέπει να «στείλουν όλα τα κόμματα τα οικονομικά τους προγράμματα προς κοστολόγηση σε έναν από τους ακόλουθους τρεις φορείς, το Λογιστήριο του Κράτους, το Δημοσιονομικό Συμ ή την Τράπεζα της Ελλάδος».

Πρότεινε δε άπαντες να υπερψηφίσουν στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο νομοθετική ρύθμιση που θα υποχρεώνει τα κόμματα να υποβάλλουν προς κοστολόγηση τα οικονομικά προγράμματά τους στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο πριν τα ανακοινώσουν επισήμως.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή