Πολύς λόγος γίνεται για τα μελλοντικά σχέδια του Αλέξη Τσίπρα μετά την 25η Ιουνίου και την -όπως όλα δείχνουν- νέα ήττα του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή.

Μέσα σε όλα όσα λέγονται, γράφονται και ακούγονται, μια ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα social media, με την οποία προσκαλεί όσους… πιστούς να προσέλθουν στο λογαριασμό που άνοιξε στο Viber, εντείνει τα ερωτήματα και τα σενάρια.

Κυρίως, γιατί χρησιμοποιεί εμφατικά τον πρώτο ενικό, σε βαθμό που ξαφνιάζει, χωρίς καμία άλλη αναφορά στο συλλογικό. «Σας ευχαριστώ όλες και όλους για τη θερμή ανταπόκρισή σας από την πρώτη μέρα. Στην κοινότητά μου στο Viber μαθαίνετε τα νέα μου», ήταν το γεμάτο αυτοαναφορικότητα μήνυμα του κυρίου Τσίπρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το οποίο ενημέρωνε για την είσοδό του στην εφαρμογή.

Οne man show

Και ακριβώς το «μου» της κτητικής αντωνυμίας που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάρτησή του ηχεί δυνατά όχι μόνο γιατί έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά τη διακαναλική, όπου παρουσιάστηκε ολομόναχος στη σκηνή χωρίς την Πόπη Τσαπανίδου ή κάποιον άλλον, δίνοντας ο ίδιος τον λόγο στους παριστάμενους δημοσιογράφους.

Αλλά γιατί ο κύριος Τσίπρας εδώ και καιρό έχει φθάσει στα όριά του με την εικόνα-σκορποχώρι που παρουσιάζει το κόμμα, όπως επίσης και με «ιστορικά» στελέχη της μη «προεδρικής φρουράς», αλλά και με μη επαρκείς (για να μην πούμε κάτι χειρότερο) δικούς του συνεργάτες.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο φίνις της προεκλογικής περιόδου δίνει όλο και περισσότερο την αίσθηση ενός μοναχικού one man show, έχοντας πάρει πάνω του όλο το παιχνίδι και αφήνοντας οριστικά πίσω πρόσωπα τα οποία θεωρεί διόλου παραγωγικά πολιτικά.

Όσο για τα παλαιά στελέχη, τα περισσότερα εξ αυτών εμφανίζονται απρόθυμα να υπηρετήσουν τη γενική ιδέα που ο ίδιος έχει στο μυαλό του για μια ευέλικτη Κεντροαριστερά πέραν της κομματικής γραφειοκρατίας, η οποία πόρρω θα απέχει από τα απομεινάρια του ΣΥΡΙΖΑ των τάσεων και των συνιστωσών και μιας στείρας αριστερόστροφης φρασεολογίας, η οποία εντέλει αποδοκιμάστηκε πανηγυρικά την 21η Μαΐου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προώθηση του Αλέξη Τσίπρα ως «μοναχικού καβαλάρη» έχει κεντρικό επικοινωνιακό στόχο όσους εκτιμούν τη δική του πολιτική παρουσία, αλλά δυσφορούν από την επικοινωνιακή βαβέλ που τόσα προβλήματα δημιούργησε στην πρώτη εκλογή.

Η εμφανής προσπάθεια, να «μαζευτεί» η πολυφωνία και το κόμμα να δείξει ότι διαθέτει μια νέα γενιά που μπορεί να ανταποκριθεί, δοκιμάζεται στην κάλπη της Κυριακής, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μάλλον δεν έφτασε ο χρόνος για να εμπεδωθεί μια άλλη εικόνα. Και η ατυχέστατη επικοινωνιακή διαχείριση του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου έθεσε για άλλη μια φορά το θέμα της ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιστοίχισής του με τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα που θέλει να εκπροσωπήσει….

Στο μεταξύ, έναν απρόσμενο σύμμαχο βρήκε ο Αλέξης Τσίπρας στο πρόσωπο του… αντιφρονούντα ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά» και τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή σημείωσε ότι «ο Τσίπρας είναι πιο προχωρημένος από το περιβάλλον του, από αυτούς που έχουν ‘‘επάγγελμα Τσίπρα’’, δηλαδή δεν έχουν υπόσταση παρά μόνο δίπλα στον Τσίπρα. Ο Τσίπρας ήταν πιο προχωρημένος από αυτούς, αλλά βεβαίως έχει ευθύνες, γιατί επέλεξε αυτούς τους ανθρώπους που προτιμούσαν να λένε σε όλα ναι παρά να λένε την αλήθεια».

Στο ερώτημα αν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε: «Είναι σαν να με ρωτάτε αν θα υπάρχει Αριστερά χωρίς τον Τσίπρα. Σε όλες τις χώρες οι ηγέτες της Αριστεράς, κάποια στιγμή για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, αλλάζουν. Η Αριστερά παραμένει, αποτελεί μια σημαντική δύναμη, έχει κάνει πολλά λάθη και έχει χάσει μέρος της παλιάς της επιρροής. Κι αυτά πρέπει να τα δει σοβαρά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγει ένας τίτλος ότι ο Κούλογλου λέει ότι πρέπει να φύγει ο Τσίπρας, σε καμία περίπτωση. Εγώ δεν λέω τίποτα, γιατί θα πρέπει ο ίδιος να πάρει τις αποφάσεις του».

Και κατέληξε ότι η ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα έπρεπε να έχει ξεκινήσει με το 32% του 2019. «Χάθηκε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Είχα προσπαθήσει, έλεγα ‘‘πρόεδρε, μήπως δεν αρέσουμε’’, ότι πρέπει να αλλάξουμε». Κάποια στιγμή τόνισε ότι αναφέρθηκε σε ισοπαλία Μητσοτάκη-Τσίπρα και μάλιστα εκτός έδρας και κάποιοι πρότειναν τη διαγραφή. «Πρέπει να γίνει μια ριζική ανανέωση στα μυαλά της Αριστεράς και επειδή υπήρχαν πολλές προτάσεις διαγραφής μου, ο Τσίπρας δεν τις δέχτηκε», κατέληξε.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Κάραλης
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 22/6