Σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα και κατ’ επέκταση όσο το δυνατόν περισσότερους νομούς και Περιφέρειες, έχει αποδυθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με προφανή στόχο να μεγιστοποιήσει την εκλογική επιρροή της ΝΔ

Όπως επισημαίνουν πρόσωπα που γνωρίζουν τα μυστικά των εκλογικών συστημάτων, σε περιβάλλον απλής αναλογικής αδυνατίζει η σημασία συγκεκριμένων Περιφερειών ή μονοεδρικών νομών, καθώς το πλασάρισμα σε κάθε νομό ξεχωριστά αλλά και το πανελλαδικό ποσοστό τελικά θα καταδείξουν τη δυναμική του κάθε κόμματος, ενόψει και των δεύτερων εκλογών, εκεί όπου τα δεδομένα αλλάζουν άρδην, καθώς θα διενεργηθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Οι «γαλάζιοι» επιτελείς έχουν «ακτινογραφήσει» εδώ και καιρό Περιφέρειες και νομούς προσαρμόζοντας τον προεκλογικό σχεδιασμό και δη τις πρωθυπουργικές περιοδείες κατά τρόπο τέτοιο ώστε, όπου χρειάζεται, να καλυφθούν υστερήσεις. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να συγκρατήσει η Νέα Δημοκρατία τις δυνάμεις της, να καταγράψει πρωτιές, δηλαδή, στους νομούς όπου κέρδισε τον Ιούλιο του 2019 και ει δυνατόν να διεκδικήσει την πρωτιά από τον ΣΥΡΙΖΑ σε άλλους.

Βόρεια Ελλάδα

Περίπτωση που «κουμπώνει» στην πρώτη συνθήκη είναι η Δυτική Μακεδονία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να τη βάψει εκ νέου «γαλάζια», παρότι τη δημοφιλία του κυβερνώντος κόμματος δείχνουν να περιορίζουν τόσο η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης όσο και οι προστριβές από το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού εν καιρώ πανδημίας. 

Εξού και η Πειραιώς οργανώνει εξόρμηση του πρωθυπουργού στην περιοχή και ομιλία στην Καστοριά την τελευταία εβδομάδα και δη την ερχόμενη Τετάρτη, θέλοντας να διασφαλίσει την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας.

Οι συχνές, εξάλλου, επισκέψεις του πρωθυπουργού στον Βορρά, με την τελευταία πριν από την κάλπη της 21ης Μαΐου να προγραμματίζεται την ερχόμενη Πέμπτη στην κεντρική ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζουν το έντονο ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου για μία γεωγραφική ζώνη που ανέκαθεν αποτελούσε «κάστρο» της Νέας Δημοκρατίας.

«Πονάει» στην Κρήτη

Περιφέρεια που κουμπώνει στη δεύτερη συνθήκη είναι αναμφίβολα η Κρήτη. Με διαχρονικά ισχυρό το κεντροαριστερό αποτύπωμα, οι τέσσερις νομοί της περιήλθαν στον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το εντυπωσιακό πανελλαδικά ποσοστό που κατέγραψε το 2019 η ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει κρύψει πως αποτελεί ένα από τα προσωπικά στοιχήματά του να «γυρίσουν» υπέρ του κυβερνώντος κόμματος όσο το δυνατόν περισσότεροι νομοί της Μεγαλονήσου.

Με το δεδομένο, λοιπόν, ότι η άνοδος που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ του (προερχόμενου από το Ηράκλειο) Νίκου Ανδρουλάκη σε συγκεκριμένους νομούς -σε συνδυασμό με τη βελτίωση των «γαλάζιων» ποσοστών- μπορεί να μεταβάλει ουσιαστικά την εκλογική εικόνα, στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η ΝΔ είναι σε θέση να διεκδικήσει το Ρέθυμνο, νομό τον οποίο έχασε οριακά το 2019, ενώ οριακή κρίνεται η αναμέτρηση στα Χανιά, καθώς κοντά δείχνουν να βρίσκονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και στο Λασίθι.

Θρίλερ

Νομός όπου η πρωτιά δείχνει πως θα κριθεί για λιγοστές ψήφους είναι σύμφωνα με το «γαλάζιο» επιτελείο η Άρτα, ιδιαίτερη πατρίδα του Αλέξη Τσίπρα, ο έλεγχος της οποίας περιήλθε στον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές. Κομματικά στελέχη τονίζουν ότι η Ήπειρος είναι μία Περιφέρεια όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε μεγαλύτερες του πανελλαδικού του ποσοστού δυνάμεις, εξού και η προ ολίγων ημερών παρουσία του πρωθυπουργού σε Παραμυθιά, Πάργα και Άρτα.

Ακόμη ένας νομός που εμπίπτει στην προηγούμενη περίπτωση είναι η Ξάνθη, όπου το κυβερνών κόμμα φαίνεται να κοντράρει στα ίσα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ιόνιο και Αιγαίο

Η Ηλεία δείχνει να είναι ακόμη ένας νόμος όπου η μάχη ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε ντέρμπι. Ακόμη ένα στοίχημα που κέρδισε η ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές ήταν όλες οι μονοεδρικές Περιφέρειες.

Χωρίς να βρίσκεται πολύ μακριά από τον συγκεκριμένο στόχο, τέσσερα χρονιά μετά, η «γαλάζια» υπεροχή δείχνει να απειλείται στην Κεφαλονιά και στη Σάμο, εξού και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο μεγαλύτερο νησί του Ιονίου την περασμένη εβδομάδα, αλλά και το προχθεσινό πέρασμά του από το Βόρειο Αιγαίο, όπου περιέγραψε αναλυτικά το αναπτυξιακό του όραμα σε μία περιοχή που ταλαιπωρήθηκε επί κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ από τις μεταναστευτικές ροές και τις ακατάλληλες υποδομές υποδοχής τους.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκλογική μάχη στην Εύβοια, την οποία είχε κερδίσει με μικρή διαφορά η Νέα Δημοκρατία το 2019, καθώς μένει να φανεί πώς θα επιδράσει στην κάλπη ο αντίκτυπος από τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Η «βαμμένη» Αχαΐα

Είναι σαφές ότι οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα από την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα, νομό με έντονο το στοιχείο της Κεντροαριστεράς, θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη, ωστόσο, «γαλάζιοι» επιτελείς επισημαίνουν πως η βελτίωση των «γαλάζιων» ποσοστών βάζει δύσκολα σε ένα παραδοσιακό προπύργιο του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ και πλέον του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε επίπεδο Λεκανοπεδίου στην Πειραιώς έχουν, όπως λένε, βάσιμους λόγους να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι το κυβερνών κόμμα μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά του στις λαϊκές περιοχές του Δυτικού Τομέα της Β’ Αθηνών, της Δυτικής Αττικής και της Β ́ Πειραιώς, ακόμη και εάν δεν κατορθώσει τελικώς να κόψει πρώτο το νήμα σε καμία από τις τρεις προαναφερθείσες Περιφέρειες.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή