«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ απαντά στις ανάγκες και τις αγωνίες των πολιτών, δίνει ανάσα, διέξοδο και προοπτική στους πολίτες», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα η υποψήφια βουλευτής Δυτικής Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου

Τόνισε πως εκείνο που εισπράττει από τους πολίτες είναι η ανάγκη να αλλάξει κάτι, ενώ της εκφράζουν τη δυσφορία τους για την πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ. Σε ό,τι αφορά το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών είπε πως μπορούν να υπάρχουν συγκλίσεις.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Έφης Αχτσιόγλου στα Παραπολιτικά 90,1

 Η υποψήφια βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ, κα Έφη Αχτσιόγλου, συνέντευξή της στα Παραπολιτικά 90,1, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για το  πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ε.ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο απαντά σε πολύ βασικές ανάγκες των πολιτών σήμερα ιδίως σε ότι αφορά την ακρίβεια γιατί το κύριο θέμα είναι το περιεχόμενο του προγράμματος δηλαδή τη μείωση των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ στα τρόφιμα και των Ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Προβλέπει συγκεκριμένο τρόπο για την αύξηση των μισθών και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Προβλεπει συγκεκριμένα  μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των χρεών. Είναι πρωτίστως  ένα πρόγραμμα που δίνει ανάσα, δίνει διέξοδο στους πολίτες που έχουν συμπιεστεί πάρα πολύ και δίνει και μια προοπτική. Ως προς τη ρεαλιστικότητα του προγράμματος είναι ένα πρόγραμμα απολύτως εφικτό και κοστολογημένο. Η ΝΔ από την αρχή έχει προβεί σε διάφορες κοστολογήσεις, είναι μια επικοινωνιακή τακτική  κυρίως για να τρομάξει τους πολίτες. 

Ερωτηθείσα ποιο θα είναι το κόστος τις μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης

Ε.ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κοστίζει δημοσιονομικά λιγότερο από 2 δις το χρόνο την ώρα που την περασμένη χρονιά το ’22 δόθηκαν 10 δις σε επιδοτήσεις οι οποίες κατέληγαν στις ίδιες εταιρείες ενέργειας και τροφοδοτούσαν αυτό το φαύλο κύκλο της αισχροκέρδειας γιατί οι εταιρείες συνέχιζαν να υπερτιμολογούν, να υπερκοστολογούν, γινόταν αφαίμαξη των πολιτών δια των εμμέσων φόρων, συγκέντρωνε το κράτος υπερεσοδα και δια αυτού του τρόπου ξαναεπιδοτούνταν τα ίδια υπερκέρδη. Άρα η  ΝΔ επιλέγει να μην σπάσει αυτό το φαύλο κύκλο, δεν είναι δημοσιονομικό το ζήτημα, είναι πολιτικής επιλογής να κρατιέται αυτός ο φαύλος κύκλος και να συντηρούνται αυτά τα υπερκέρδη.

Ε.ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Εγώ από την καθημερινή επαφή με τους πολίτες εισπράττω την ανάγκη να αλλάξει κάτι. Λένε ότι πρέπει να υπάρξει  αλλαγή, θέλουν κάτι να αλλάξει στην καθημερινότητα τους, να ανακουφιστούν εισοδηματικά, να υπάρξει μια συγκράτηση των τιμών, θέλουν να σταματήσει αυτή η αισχροκέρδεια. Εκφράζουν δηλαδή ένα «ως εδώ» με αυτό το κομμάτι που υπάρχει στην οικονομία και το οποίο έχει συντρίψει τα εισοδήματα τους, και την ίδια στιγμή έχουν και μια πάρα πολύ μεγάλη δυσφορία σε σχέση με τον τρόπο άσκησης της πολιτικής της ΝΔ που ήταν μια διακυβέρνηση που είχε πάρα πολύ έντονα χαρακτηριστικά ρουσφετολογικά, πελατειακού κράτους...

Ερωτηθείσα με ποιους θα συνεργαστούν για τη δημιουργία μιας προοδευτικής κυβέρνησης

Ε.ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Η πρόσκληση μας προς τις προοδευτικές δυνάμεις κρατάει πάνω από τρία χρόνια. Πιστεύουμε ότι μπορούν να υπάρχουν συγκλήσεις και μπορούν να υπάρχουν πλέον στον πολιτικό χάρτη της χώρας κυβερνήσεις συνεργασίας που θα μπορούν να βρίσκουν κοινό τόπο, να προχωράνε και να είναι και μακράς πνοής.  Είδα το πρόγραμμα  του ΠΑΣΟΚ και θεωρώ οτι υπάρχουν πάρα πολλά κοινά σημεία και το είδα και στην περίοδο της αντιπολίτευσης. Με ποιο πολιτικό σχήμα θα μπορέσει να υπάρξει προστασία πρώτης κατοικίας, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ξε-πάγωμα των τριετιών; Το μόνο σχήμα το οποίο μπορεί να φέρει αυτά ειναι μια προοδευτική κυβέρνηση άρα σε αυτά τα πολύ συγκεκριμένα ζητήματα νομίζω ότι και οι ψηφοφόροι των υπολοίπων προοδευτικών κομμάτων θα δώσουν το σήμα τους και τα ίδια τα κόμματα αυτά, και το ΠΑΣΟΚ δηλαδή την επόμενη μέρα αν υπάρξει μια τέτοια σαφής καθοδήγηση από την πλευρά του λαού με πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει πολύ σοβαρές αποφάσεις.