Στους ψηφοφόρους της παραδοσιακής Δεξιάς απευθύνθηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος τον Κώστα Καραμανλή και τη δήλωσή του «περί νταβατζήδων», και τους κάλεσε να μη γίνουν συνένοχοι στην πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ο κ. Μητσοτάκης ένα πράγμα έχει στο μυαλό του και θέλει. Να τον ξεπλύνει η κάλπη για όλα αυτά τα ατοπήματα. Να τον ξεπλύνουν οι συντηρητικοί ψηφοφόροι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας  Και πρόσθεσε: «Και θέλω να απευθυνθώ με σεβασμό σε όλους αυτούς και να τους πω. Έχουμε τις αρχές μας και τις αξίες μας. Έχουμε τις διαφορές μας. Αλλά δεν πιστεύω ότι θέλετε τη συγκάλυψη. Την αυθαιρεσία. Την κακοποίηση της δημοκρατίας. Τη διαφθορά. Θα ξεπλύνετε λοιπόν τον κύριο Μητσοτάκη; Θα γίνετε εν γνώσει σας συνένοχοί του; Ας το σκεφτούν καλά και με κριτήριο το καλό της δημοκρατίας και της χώρας οι συντηρητικοί ψηφοφόροι. Η ΝΔ είναι μια μεγάλη παράταξη, με την οποία διαφωνούμε. Αλλά τη σεβόμαστε. Σεβόμαστε όσα πρόσφερε στη χώρα, αν θέλετε. Και επικρίνουμε όσα παρέλειψε να κάνει ή με όσα έβλαψε τους πολλούς. Αλλά τι σχέση έχει η φαυλότητα και το Μαξίμου Α.Ε. με την παράδοση αυτή;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι «νταβατζήδες» του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή

Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, επικαλέστηκε και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. «Ο Καραμανλής κάποτε αποκάλεσε τη διαπλοκή νταβατζήδες, δεν τους έβαλε στο σαλόνι του, όπως ο Μητσοτάκης. Αυτή δεν είναι Νέα Δημοκρατία. Είναι παλιά αναξιοκρατία και Αγία Οικογένεια. Σκεφτείτε το λοιπόν πολύ σοβαρά αν θα γίνετε συνένοχοι. Δεν αξίζει ούτε στην παράταξή σας ούτε στη χώρα μας συγχωροχάρτι και άλλα τέσσερα χρόνια αλαζονείας, διαφθοράς και αδικίας».

Αισιοδοξία για την απλή αναλογική

Εν τω μεταξύ, λίγα εικοσιτετράωρα πριν οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται αισιόδοξα για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης με την απλή αναλογική. Στόχος του  ΣΥΡΙΖΑ  είναι άλλωστε  η  αποτροπή της αποχής και της χαλαρής ψήφου. «Θέλω να είμαι ελικρινής, το αποτέλεσμα των εκλογών είναι απολύτως ανοικτό αυτή την ώρα που μιλάμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε «διότι εξαρτάται από το πόσοι και ποιοι θα πάνε στην κάλπη να ψηφίσουν».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ακόμα ότι «αν πάνε οι 450.000 νέοι που ψηφίζουν φέτος για πρώτη φορά, οι συμπολίτες μας που θέλουν να ρίξουν ψήφο τιμωρίας γι' αυτά που έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης αυτά τα τέσσερα χρόνια και δεν αποφασίσουν να γυρίσουν την πλάτη στις εκλογές, τότε να είστε βέβαιοι ότι δεν θα του φτάσουν του κ. Μητσοτάκη οι ημέρες για να πακετάρει».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου θέλουν στην πραγματικότητα να κάμψουν την εικόνα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες εμφανίζουν τη ΝΔ να προηγείται με 6 ποσοστιαίες μονάδες. «Δεν θα πω αν είναι αληθινές ή ψεύτικες (σ.σ. οι δημοσκοπήσεις), θα πω ότι η συμμετοχή των πολιτών είναι αυτή που θα τις διαψεύσει. Σας ζητώ να διαψεύσετε τις προβλέψεις που λένε ότι θα έχει άλλη μία τετραετία αλαζονείας, αδιαφορίας, στοχοποίησης». «Θα τον αφήσετε;», αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και κατέληξε θέτοντας το κεντρικό δίλημμα: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν ολοκλήρωσε το πρόγραμμά του. Έχει να ιδιωτικοποιήσει το νερό, να ιδιωτικοποιήσει πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, να λεηλατήσει τη νέα γενιά και να στείλει τους νέους στο εξωτερικό, να υποβαθμίσει κι άλλο τα πανεπιστήμια, για να δίνει πελατεία στα κολέγια, να συνεχίσει τη μεγάλη αναδιανομή πλούτου με τις επιδοτήσεις στα καρτέλ. Κυρίως, όμως, έχει να συνεχίσει τη μεγαλύτερη αναδιανομή της περιουσίας από τη μεσαία τάξη προς τους ισχυρούς, με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. 700.000 νοικοκυριά βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νύχια των funds. Θα τον αφήσετε; Θα ψηφίσετε χαλαρά;».