Πέντε ημέρες πριν τις κάλπες της απλής αναλογικής και η «μάχη της Κρήτης» αποκτά εξαιρετικό εκλογικό ενδιαφέρον, με τα πολιτικά κόμματα να δείχνουν τη δυναμική τους και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει βάλει «στοίχημα» να καταρρίψει ένα από τα τελευταία -με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019- «κάστρα» του ΣΥΡΙΖΑ. 

Χθες το απόγευμα από το Ηράκλειο της Κρήτης ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον στόχο της Πειραιώς που δεν είναι άλλος από το να «πάρει» την Κρήτη, τόσο για λόγους γοήτρου όσο και γιατί οι τέσσερις νομοί του νησιού συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος και δίνουν ώθηση στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επίτευξη της αυτοδυναμίας. 

«Να ντυθεί η Κρήτη στα γαλάζια την 21η Μαΐου»

«Θέλω να κερδίσω ένα στοίχημα που έχουμε βάλει όλοι μαζί, να ντυθεί όλη η Κρήτη στα γαλάζια την 21η Μαΐου. Όλη η χώρα να είναι μπλε, στα χρώματα της πατρίδας και της παράταξης για την αυτοδύναμη Ελλάδα και την αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Ηράκλειο της Κρήτης. 

Το Ηράκλειο αποτελεί μια εκλογική περιφέρεια, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες κάλπες διατήρησε σημαντικό προβάδισμα έναντι της κεντροδεξιάς παράταξης, της τάξεως των 13, 07 μονάδων. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ποσοστό 43,22%, έναντι της ΝΔ που ακολούθησε με 30,15%. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ωστόσο θέλουν της ΝΔ να ισχυροποιεί την παρουσία της και των ΣΥΡΙΖΑ να υφίσταται καθίζηση. Σημαντικό ρόλο στα πεσμένα νούμερα του κόμματος του ο Αλέξη Τσίπρα, παίζει και η ενίσχυση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, που το 2019 είχε καταγράψει 11,38%.

Οι υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στον Νομό Ηρακλείου είναι: Ανδρεάκη Αντιγόνη, Αυγενάκης Λευτέρης, Επιτροπάκης Γιώργος, Κεφαλογιάννης Κώστας, Κτιστάκη Ελένη, Ματαλλιωτάκης Γιώργος, Μηλάκη Γεωργία, Μπαμιεδάκη Μαριαλένα, Πασπαλάκη Θεονύμφη, Πασπάτης Γρηγόρης και Σενετάκης Μάξιμος.

Στον Νομό Χανίων υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία για το «γαλάζιο» στρατόπεδο μετά και το crash test των ομιλιών Μητσοτάκη και Τσίπρα στο παλιό λιμάνι της πόλης. Τον Μάιο του 2019, στα Χανιά έλαβε χώρα έναν θρίλερ, με τη ΝΔ να ηττάται με 3,3 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο σήμερα η κεντροδεξιά παράταξη έχει βάλει στόχο να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και να βάψει γαλάζια τη γενέτειρα των Μητσοτάκηδων, με τις μετρήσεις να φανερώνουν εκλογική αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά και με την όλη ιστορία με τον Παύλο Πολάκη. 

Υποψήφιοι της ΝΔ στα Χανιά είναι οι: Αμανατίδου-Βολουδάκη Σέβη, Διγαλάκης Βασίλειος, Κασσελάκης Γιάννης, Μαρκογιαννάκης Αλέξανδρος, Μπακογιάννη Ντόρα και Ντερμανάκη Χαρίκλεια. 

Στο Λασίθι και το Ρέθυμνο η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται εμφατικά στις δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί τους τελευταίους μήνες. Άλλωστε αποτελούν δύο από τις εκλογικές περιφέρειες όπου στις τελευταίες εθνικές κάλπες η ΝΔ έχασε στο νήμα με μερικές εκατοντάδες ψήφους (205 ψήφοι στο Ρέθυμνο και 103 στο Λασίθι).

Στην εκλογική περιφέρεια Ρεθύμνου, η ΝΔ το 2019 συγκέντρωσε το 36,55% του εκλογικού σώματος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε το 36,99%. Οι υποψήφιοι της ΝΔ στον νομό είναι οι: Κεφαλογιάννης Ιωάννης , Άρτεμις Νικηφόρου, Δέσποινα Παπαδάκη, Γαβριήλ Τσουντάνης.

Στο Λασίθι η ΝΔ έχασε με ποσοστό 34,32%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανεδείχθη νικητής στην κάλπη με 34,57%, αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια (15,4%). Στο νομό Λασιθίου οι υποψήφιοι, εκτός από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη είναι οι: Ανδρεαδάκης Κωνσταντίνος-Ηρακλής, Ανδρουλάκη Αναστασία, Βλάσση Ελένη.