Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν καλεσμένος του Γρηγόρη Αρναούτογλου στην εκπομπή «The 2night show» στον ΑΝΤ1.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε, μεταξύ άλλων, τους πολιτικούς του αντιπάλους και αναφέρθηκε στη σχέση με τους συνεργάτες του, αποκαλύπτοντας ενδιαφέρουσες, καθημερινές του συνήθειες, ενώ μοιράστηκε με τον παρουσιαστή τι του έλεγε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μεταξύ τους συναντήσεις, όταν δεν «έγραφαν» οι τηλεοπτικές κάμερες.

Ακόμα, έδωσε απαντήσεις στο ερώτημα αν έχει προσωπικές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, αναφέροντας το βίντεο του γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, το οποίο έχει γίνει σλόγκαν στο σπίτι του, ενώ αποκάλυψε ότι για να χαλαρώσει βλέπει «Emily in Paris».

Ο παρουσιαστής του ΑΝΤ1 υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με το αγαπημένο συγκρότημα του τελευταίου, τους Guns N’ Roses και το τραγούδι «Paradise City», με τον πρωθυπουργό να λέει πως θα πάει και στη συναυλία τους, που θα γίνει το καλοκαίρι.

Ο Αρναούτογλου έδειξε μια κονκάρδα του ΠΑΣΟΚ που του έκανε δώρο ο Ανδρουλάκης και ζήτησε και μία από τη Νέα Δημοκρατία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του απαντά: «Πάντα με ΠΑΣΟΚ με υποδέχεσαι».

Για τις εκλογές ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Μετά από τέσσερα χρόνια αντιμετώπισης μεγάλων δυσκολιών, μπορώ να πω ότι είμαι πιο ήρεμος. Απολαμβάνω την προεκλογική εκστρατεία. Κανείς δεν ψηφίζει γι' αυτά που έγιναν χθες, αλλά για το μέλλον. Αυτά που θα κάνεις».

Ερωτηθείς για το πόσο δύσκολο είναι να είσαι πρωθυπουργός, απάντησε: «Ήταν πολύ πιο δύσκολο, παρότι ήμουν πολύ καλά προετοιμασμένος και ψυχολογικά λόγω της οικογενειακής μου ανατροφής. Αλλά τίποτα δεν σε προετοιμάζει για το βάρος της καρέκλας και τις δυσκολίες. Ειδικά για την πανδημία, δεν υπήρχε και κανένα εγχειρίδιο. Έπρεπε μέρα με τη μέρα να σχεδιάζουμε τις αντιδράσεις μας».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους γονείς του και ιδιαίτερα στον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: «Ήμουν τυχερός, γιατί είχα την ευτυχία να ζήσω τον πατέρα μου μέχρι τα 49 μου και να τον απολαύσω σε στιγμές που ήταν αποφορτισμένος από τις ευθύνες στη σταδιοδρομία του. Η μάνα μου "έφυγε" νωρίτερα, αλλά αισθάνομαι ότι λες ”τι θα σου έλεγε ο πατέρας σου αν του έκανες μια ερώτηση” και λες ότι έχεις την εμπειρία να απαντήσεις».

«Ο πατέρας μου για να φτάσει πρωθυπουργός πέρασε διά πυρός και σιδήρου και έκανε ένα comeback που δεν ήταν συνηθισμένο για την εποχή. Αλλά θυμάμαι τις δυσκολίες, είχε πολλά ανοιχτά μέτωπα, αλλά και μια δύσκολη εκλογή, που μετά έχασε έπειτα από 3,5 χρόνια. Ήταν πάντα εξαιρετικά ψύχραιμος, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του κάπνιζε λίγο παραπάνω. Μπορείς να καταλάβεις την ένταση μόνο τη στιγμή που κάθεσαι στην καρέκλα. Αλλά επειδή είχε μια κάπως ζεν αντιμετώπιση. Δεν ήμουν τόσο ψύχραιμος όσο είμαι τώρα, γιατί κατέληξα ότι όταν αντιδράς θυμωμένος, κάνεις λάθος και όταν αφήνεις τα συναισθήματα να σε κυριεύουν, σε τυφλώνει», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως όταν χρειάστηκε βοήθεια, τη ζήτησε από ειδικό: «Βεβαίως ζήτησα βοήθεια από ειδικό όταν είχα προβλήματα. Χρειάζεται συγκροτημένη απάντηση από την πολιτεία για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ψυχικής υγείας. Και πρέπει να μην έχουμε παρωπίδες και προκαταλήψεις του παρελθόντος. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να αισθανθεί την ανάγκη να μιλήσει σε κάποιον άνθρωπο, για να βοηθηθεί να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση».

Σε ό,τι αφορά το δυστύχημα στα Τέμπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ο θυμός, η οργή, η θλίψη ήταν κατανοητά συναισθήματα. Νέα παιδιά σκοτώθηκαν, πήραν το τρένο για να γυρίσουν στο πανεπιστήμιο. Γι’ αυτό μας ακούμπησε τόσο έντονα η τραγωδία. Τα δικά μου παιδιά στο εξωτερικό χρησιμοποιούν το τρένο κατά κόρον».

«Υπάρχει στη νέα γενιά βαθιά η πεποίθηση ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους. Πρέπει να διαψεύσουμε την πεποίθηση αυτή. Προσπαθώ να μιλάω με νέα παιδιά. Η αμφισβήτηση της εξουσίας είναι απολύτως αναμενόμενη. Η απόλυτη άρνηση, όμως, δεν οδηγεί πουθενά. Η συμμετοχή σε εκλογές είναι μια απάντηση. Κάποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, καλύτερο οι νέοι να συμμετέχουν παρά να απέχουν», σημείωσε.

Για το τι πληρώνει η Ελλάδα: «Το πάρτι αρκεί να γίνει με τα δικά μας τα λεφτά. Η Ιστορία της Ελλάδας είναι γεμάτη από θριάμβους και καταστροφές. Διακόσια χρόνια τώρα, η Ιστορία μας, παρά τα πισωγυρίσματα, ήταν μια ιστορία προόδου. Αυτό που περάσαμε ήταν πολύ βαρύ, αγωνιζόμαστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από το 2019. Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά η οικονομία αναπτύσσεται, δουλειές δημιουργούνται, οι μισθοί ανεβαίνουν. Πολλοί έρχονται από το εξωτερικό και μας λένε ότι είναι καλό να ζεις κανείς και να εργάζεται στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η τρίτη δεκαετία θα είναι καλύτερη για τη χώρα μας. Εγώ θέλω να μιλάω για την Ελλάδα του 2027. Θα υπάρχουν νικητές και χαμένοι, εγώ θέλω η Ελλάδα να είναι στους νικητές».

Τι δεν κατάφερε: «Δεν κατάφερα να αλλάξω το κράτος όσο πολύ θα ήθελα. Κάναμε βήματα στην ψηφιακή επικοινωνία του πολίτη με το κράτος, αλλά πέτυχε γιατί εισάγαμε ένα καινούργιο μοντέλο συνεργασίας των υπουργείων.

Στις βαριές δομές του κράτους έχουμε δουλειές. Νοοτροπίες ωχαδερφισμού. Αξιολόγηση παντού και επιβράβευση της προσπάθειας, εκεί θα στρέψουμε την προσοχή μας.

Στο Μαξίμου χτίσαμε μια συνεκτική ομάδα και επειδή διαρκώς όλοι αξιολογούμαστε, πρέπει να διορθώνουμε τα λάθη μας, να κάνουμε αλλαγές, όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν, αλλά το αποτέλεσμα ήταν και παραμένει μια συλλογική δουλειά.

Η απάντηση είναι ότι σε πολλά επίπεδα τα έχουμε βάλει με τη γραφειοκρατία. Το gov.gr είναι επανάσταση στον πόλεμο με τη γραφειοκρατία.

Την επόμενη τετραετία θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά στον τρόπο που λειτουργεί το κράτος και πώς ο πολίτης έχει την επαφή του με το κράτος».

Για τη συνωμοσιολογία: «Σήμερα έχουμε μια οικονομία που αναπτύσσεται με διπλο ρυθμό από την Ε.Ε., επενδύσεις, τουρισμός, ρεκόρ εξαγωγών.

Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα παίρνει τα εύσημα από ξένους αναλυτές και διεθνείς οίκους. Όταν πάρουμε βαθμίδα, θα είναι μικρότερο το κόστος εξυπηρέτησης.

Να απορρίψω με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια ότι κάποιοι σκοτεινοί κύκλοι καθορίζουν τις τύχες μας. Εμείς ορίζουμε τις τύχες μας. Και η διαδικασία είναι οι εκλογές».

Για τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα: «Εκ των πραγμάτων πρέπει να έχουμε σχέσεις τουλάχιστον ευγένειας και ευπρέπειας. Διασκεδάζω πολύ ειδικά με ορισμένα βίντεο, από το Luben για τον κ. Κουτσούμπα. Το λέει και η κόρη μου η Δάφνη συνέχεια. Μπαίνω στο σπίτι και μου λέει “Αυτοί είστε”. Αν ασχοληθεί με την πολιτική, ούτε θα χαρώ ούτε θα στενοχωρηθώ, θα ήθελα τα παιδιά μου να κάνουν κάτι που τους κάνει ευτυχισμένα. Αλλά πρώτα θα πρέπει να φροντίσεις να έχεις δουλέψει, να έχεις βγάλει μεροκάματο, να έχεις εργοδότη, να ξέρεις πώς είναι, να έχεις κολλήσει ένσημα».

Σε ερώτηση του Αρναούτογλου γιατί να ψηφίσει κάποιος Μητσοτάκη: «Γιατί ήμουν συνεπής και όσα είπα τα έκανα. Φόροι, θέσεις εργασίας, σύνορα, ενίσχυση Ενόπλων Δυνάμεων, εκσυγχρονισμός κράτους. Τι θέλω να κάνω: να αυξήσω μισθούς, να μειωθεί η ανεργία και να έρθουν επενδύσεις».

Για την ανεργία: «Να πληρώνουν παραπάνω οι επιχειρήσεις για εργαζόμενους. Οι μισθοί, όμως, ανεβαίνουν με ανάπτυξη».

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας: «Δεύτερη δέσμευσή μου το καλύτερο ΕΣΥ. Δεν το φτιάξαμε, γιατί στην πανδημία παίζαμε άμυνα. Χάσαμε 2,5 χρόνια από την πολιτική μας. Ξέρω πολύ καλά τι θέλω να κάνουμε στα νοσοκομεία, καλύτερες διαδικασίες, καλύτεροι νικητές, περισσότερη τεχνολογία.

Το ΕΣΥ το έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ, η χώρα έχει σύστημα Υγείας. Αυτό δεν το έχουν όλες οι χώρες. Έχω πολύ ξεκάθαρο σχέδιο.

Ντρέπομαι όταν υπάρχουν ράντζα. Σε έναν βαθμό το αντιμετωπίσαμε. Για την επόμενη μέρα του ΕΣΥ πρέπει να κάνουμε άλματα. Επειδή στην πανδημία όλοι μάθαμε περισσότερα για το ΕΣΥ, έχω και μια πολύ καλύτερη κατανόηση των δυνατών σημείων και των αδυναμιών του ΕΣΥ».

Για τη σταθερότητα: «Ζούμε σε κόσμο ταραγμένο και το ποιος κρατάει το τιμόνι έχει πολύ μεγάλη σημασία. Ξέρω τι έπρεπε να κάνω για να ασφαλίσω τη χώρα από πολλές απειλές».

Για το «μαύρο τηλέφωνο»: «Αφορά ασφαλείς επικοινωνίες μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης. Υπάρχει στο τηλέφωνο και στο σπίτι μου. Εύχεσαι να μη χτυπήσει βράδυ. Ευτυχώς δεν έχει χτυπήσει κατά λάθος, θα άκουγε τα εξ αμάξης (γελάει). Με όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους μου θα επικοινωνήσουμε απευθείας από το κινητό μου».

Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Έλεγε κάποιος σοφός πολιτικός ότι στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν φιλίες, υπάρχουν συμφέροντα. Οι καλές προσωπικές σχέσεις μετράνε. Με τον Ερντογάν έχουμε μιλήσει πολύ ανοιχτά μεταξύ μας. Και σε βαθμό που θα μπορέσει και να αυξηθεί η ένταση μεταξύ μας. Ό,τι έπρεπε να του πω, του το έχω πει και πολύ ανοιχτά».

Για τις υποκλοπές: «Κλείνει δικαστικά με την έρευνα του τι έγινε και κλείνει επιχειρησιακά με μια σειρά από παρεμβάσεις, ώστε να έχουμε περισσότερα φίλτρα. Και πανευρωπαϊκός πόλεμος στα παράνομα λογισμικά».

Για τον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Ανδρουλάκη και τις συνεργασίες: «Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να συνεργαστούμε και οι τρεις μας. Θα οδηγούσε σε παράλυση. Γι’ αυτό επιμένω σε σταθερή μονοκομματική κυβέρνηση.

Προφανώς και δεν έχουμε σε προσωπικό επίπεδο να χωρίσουμε. Η πολιτική είναι σκληρή. Δύσκολα μπορώ να καταπιώ τις επιθέσεις που έγιναν από τον ΣΥΡΙΖΑ μεθοδευμένα στη γυναίκα μου. Με τον Ανδρουλάκη δεν έχουμε γνωριστεί ποτέ. Δύο φορές του ζήτησα να συναντηθούμε, αλλά αρνήθηκε. Καταλαβαίνω ότι μας αρέσει και στους δύο το μπάσκετ, αλλά έχουμε μεγάλες διαφορές στο πώς αντιλαμβανόμαστε την πολιτική».

Για τα παιδιά του: «Η Δάφνη τελείωσε τον δεύτερο χρόνο στο πανεπιστήμιο. Θα δουλέψει εδώ το καλοκαίρι. Βοηθάει στην προεκλογική περίοδο».

Για το TikTok: «Κάνω μια πολύ σοβαρή δουλειά, έχουμε μεγάλο βάρος ευθύνης, αλλά έχω μια απέχθεια στους ανθρώπους που παίρνουν τον εαυτό τους πολύ σοβαρά. Να αυτοσαρκαζόμαστε. Το βρίσκω πολύ ευρηματικό. Απαντάω και σε ερωτήσεις. Είναι τρόπος να επικοινωνήσουμε με μια νέα γενιά που δεν θα τη βρούμε εύκολα αλλού. Ας μας ακούσουν, να μη μείνουν σε στερεότυπα. Να με γνωρίσουν ως άνθρωπο και αυτά που πρεσβεύω».

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Αποσυμπίεση; Το βράδυ θα δείτε κανένα σίριαλ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είδα το «Maestro», που ήταν εξαιρετικό. Αλλά όταν θέλω -θα με κράξει η κόρη μου τώρα, αν με βλέπει κάπου-, όταν θέλω να χαλαρώσω πραγματικά, ξέρεις τι βλέπω;

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Τι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Emily in Paris». Η απόλυτη χαλάρωση. Το βλέπω με τη γυναίκα μου. Με διασκεδάζει πάρα πολύ. Και βέβαια, μου αρέσει να βλέπω σπορ. Ναι, όλα τα σπορ.

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Και τώρα βλέπετε ΝΒΑ καθόλου στην Αμερική;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τώρα ΝΒΑ βλέπω, τώρα είναι λίγο σε δύσκολες ώρες πια τα playoff. Αλλά ξυπνάω νωρίς το πρωί και βλέπω τα στιγμιότυπα.

Για σχολεία και bullying

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Τρία τελευταία πράγματα που θέλω να ρωτήσω γρήγορα, πριν έρθει ο Σπύρος. Ένα. Τώρα τελευταία, πάλι θα το ξαναγυρίσω λίγο στο σοβαρό, αλλά ήθελα να το ρωτήσω. Ακόμα βλέπουμε συνεχώς νέα παιδιά στο δρόμο με καβγάδες, φασαρίες, σχολεία, συμμορίες. Είναι κάτι που το θυμάμαι λίγο να το έχουμε ζητήσει τη δεκαετία του '80 με την οπαδική βία, που γινόταν τότε σε μια έξαρση, που θυμάμαι εγώ την εφηβεία. Αλλά είχε σταματήσει αυτή η ιστορία και έχει ξαναξεκινήσει πάλι. Δηλαδή… Και δεν έχει να κάνει πλέον με περιοχές. Ότι υπάρχουν οι περιοχές που ήταν, ας πούμε, οι καλές, οι κακές, συγγνώμη που το λέω έτσι, ίσως οικονομικά πιο ασθενέστερες ή οικονομικά καλύτερες. Συμβαίνει παντού. Έχετε σκεφτεί καθόλου τι συμβαίνει και για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η έξαρση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν εντοπίζεται μόνο στην ελληνική κοινωνία. Δυστυχώς, στο εξωτερικό βλέπουμε ακραία φαινόμενα. Έχουμε περάσει έναν πολύ σημαντικό νόμο-πλαίσιο για θέματα που αφορούν το bullying. Όλα αρχίζουν από το σχολείο και από την οικογένεια. Αλλά στο σχολείο πρέπει να έχουμε περισσότερες δικλείδες ασφαλείας και ανθρώπους οι οποίοι να μπορούν να εντοπίσουν τέτοια περιστατικά και να μπορούν να παρέμβουν, ενδεχομένως, νωρίτερα. Η εφηβεία είναι δύσκολη. Όπως σου είπα, νομίζω ότι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για τα παιδιά. Ενδεχομένως, ειδικά για τα κορίτσια, τα οποία μονίμως συγκρίνουν τον εαυτό τους, την εικόνα τους, με κάτι το οποίο μπορεί να μην υπάρχει καν στην πραγματικότητα, να είναι αποτέλεσμα ενός αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης.

Είναι δύσκολες προκλήσεις αυτές για τη νέα γενιά και ειδικά για τα παιδιά που μπαίνουν στην εφηβεία. Και αυτό σημαίνει αυξημένες απαιτήσεις και από τους γονείς. Ας μην κοροϊδευόμαστε.

Θεωρώ ότι γενικά στην Ελλάδα παίρνουμε τα ζητήματα της ανατροφής των παιδιών μας πολύ σοβαρά. Υπάρχουν και διευρυμένες οικογένειες που μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά και το κράτος έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει, όπως σου είπα, ειδικά στα θέματα της ψυχικής υγείας που αφορούν παιδιά και εφήβους.

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Να σας προτείνουμε κάτι, πρόεδρε; Στα ιδιωτικά σχολεία υπάρχει ψυχολόγος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και στα δημόσια υπάρχει. Έχουμε προσλάβει χιλιάδες ψυχολόγους. Όχι σε κάθε σχολείο. Έχουμε προσλάβει χιλιάδες ψυχολόγους. Ήμουν έτοιμος να το πω πριν. Βεβαίως. Και επιτελούν έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο.

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Και είναι υποχρεωτικό να πάνε να δουν το παιδί, ας πούμε, να μιλήσουν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα πάνε. Θα καλύπτει ένας ψυχολόγος περισσότερα του ενός σχολείου, αλλά μπορεί να πάει μία φορά την εβδομάδα και να δει αν υπάρχουν περιστατικά, να μιλήσει σε ένα παιδί, και από εκεί και πέρα να προσπαθήσει, εάν εντοπίσει… Και είμαστε και πολύ υπερήφανοι γι' αυτό. Όπως έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα και σε θέματα που αφορούν την Ειδική Αγωγή. Παράλληλη στήριξη. Παιδιά με αυτισμό. Όχι τα παιδιά, κατ’ ανάγκην, τα οποία πηγαίνουν στα Ειδικά Σχολεία. Τα παιδιά τα οποία είναι σε θέση να παρακολουθήσουν ένα κανονικό μάθημα, να έχουν έναν δάσκαλο δίπλα τους, ο οποίος θα τους βοηθήσει να μπορούν να έχουν τη διαδικασία της κανονικής τάξης. Όλα αυτά είναι πάρα-πάρα πολύ σημαντικά για την εκπαίδευση του μέλλοντος, έτσι όπως την οραματίζομαι.

Για Μετρό Θεσσαλονίκης
Γρηγόρης Αρναούτογλου: Βρήκα… Πρόταση θα σας κάνω για το πώς θα γίνει το μετρό της Θεσσαλονίκης. Να τελειώνουμε μία και καλή με αυτό. Και θέλω να την υιοθετήσετε. Για να γίνει το μετρό Θεσσαλονίκης, πρέπει να γίνει στάση της Αθήνας. Δηλαδή, να γίνει Ομόνοια - Λευκός Πύργος. Αλλιώς δεν βλέπω. Εγώ σαν Θεσσαλονικιός, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Από την τρύπα του Κούβελα, έλεγα στους φίλους μου τους Αθηναίους, πολύ πριν γίνει Μετρό εδώ, «εμείς ετοιμαζόμαστε για Μετρό». Και ακόμα δεν το έχουμε. Δώστε μου μία υπόσχεση. Σας παρακαλώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, όχι. Δεν θα σου δώσω μία υπόσχεση. Θα σου δώσω μία ημερομηνία. Λοιπόν, την Πέμπτη πριν από τις εκλογές είμαι στη Θεσσαλονίκη. Την Πέμπτη το πρωί θα είμαι στο Μετρό της Θεσσαλονίκης. Μπορείς να έρθεις μαζί μου.

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Να κάνουμε βόλτα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως.

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Θα μπούμε μέσα, δηλαδή;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και θα διατρέξουμε όλη τη διαδρομή.

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Μη μου το λέτε τώρα αυτό. Προσέξτε, μας γράφουν οι κάμερες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθεις;

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Δυστυχώς δουλεύω, αλλά αφού μου το λέτε…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στείλε μία κάμερα. Το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί στις αρχές του 2024. Θα είναι το πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης και το πιο όμορφο μετρό της Ευρώπης, γιατί θα έχει και μετρό και αρχαία. Και όταν θα δεις τον σταθμό της Βενιζέλου, για τον οποίο τόση φασαρία έγινε, θα πάθεις πλάκα. Για να σου το πω έτσι όπως το αισθάνομαι.

Ερωτήσεις από τον Σπύρο

Σπύρος: Κύριε Μητσοτάκη, κύριε πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας και κύριε πρωθυπουργέ, είστε πολλά πράγματα μαζί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είδες; Ναι.

Σπύρος: Άμα δεν ήσασταν πρωθυπουργός, τι θα θέλατε να ήσασταν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα ήθελα να ήμουν; Θα ήθελα πάρα πολύ, αλλά δεν θα μπορούσα ποτέ να το κάνω, να ήμουν επαγγελματίας μπασκετμπολίστας. Αλλά δεν παίζω τόσο καλό μπάσκετ, οπότε δεν θα μπορούσα να το κάνω. Όμως, να σου πω κάτι…

Σπύρος: Πάντως είστε πολύ ψηλός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι κανονικός προς ψηλός.

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Τι ύψος έχετε, πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι 1,86.

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Μια χαρά είστε. Ο Γκάλης ήταν 1,86.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλά αν θα έκανα κάτι διαφορετικό, πιστεύω ότι θα ήθελα να ήμουν καθηγητής.

Σπύρος: Ποδηλάτης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποδηλάτης; Μου αρέσει η ποδηλασία. Αλλά θα ήθελα να ήμουν καθηγητής στο πανεπιστήμιο.

Σπύρος: Α, ωραίες δουλειές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, καλές είναι.

Σπύρος: Εγώ, σχετικά με το μπάσκετ, είμαι γραμμένος στο μπάσκετ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εσύ παίζεις μπάσκετ; Πού;

Σπύρος: Στην Ο.Α. Γαλατσίου. Στο Γαλάτσι. Στο ΟΑΚΑ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μάλιστα. Μπράβο. Είναι ένα πολύ ωραίο σπορ. Και είναι ένα πολύ ωραίο ομαδικό σπορ. Εγώ θα σε ενθαρρύνω πάντα να κάνεις ένα ομαδικό σπορ και ένα ατομικό σπορ. Αν έκανες ένα ατομικό σπορ, ποιο θα σου άρεσε;
Ποδηλασία; Κολύμπι; Τρέξιμο;

Σπύρος: Ποδηλασία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποδηλασία.

Σπύρος: Ποδηλασία. Παλιά, επειδή πήγαινα στίβο, δεν υπήρχε φορά που να είχα πάει στίβο χωρίς το ποδήλατό μου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είδες;

Σπύρος: Αλλά τώρα, επειδή πήγα, γράφτηκα μπάσκετ και…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και έχεις προπονήσεις πολλές.

Σπύρος: Ναι. Δεν προλαβαίνω.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τότε πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος σε ένα σπορ.

Σπύρος: Ναι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι άλλο θέλεις να με ρωτήσεις, λοιπόν;

Σπύρος: Αν είχατε μία υπερδύναμη, ποια θα είχατε; Ποια θα θέλατε να ήταν;

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Ωραία ερώτηση, ρε Σπύρο. Υπερδύναμη. Να πω εγώ, πρόεδρε; Να πω; Τώρα το σκεφτόμουν, προχθές… Θα ήθελα να ήμουν αόρατος, Σπύρο. Αόρατος. Εσύ τι θα ήθελες, Σπύρο;

Σπύρος: Εγώ;

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Ναι. Τι θα ήθελες; Ρωτάς τον πρόεδρο…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ θα σου πω τι θα ήθελα. Να ταξιδεύω στον χρόνο.

Σπύρος: Ωραίο. Αυτό είναι πολύ ωραίο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, να μπορώ να πηγαίνω πίσω ή μπορεί να πηγαίνω και μπροστά. Να δω πώς θα είναι η Ελλάδα σε 20 χρόνια από τώρα.

Σπύρος: Γιατί, ας πούμε, μπορείτε να πάτε πίσω, να διορθώσετε κάτι που είχατε κάνει…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Α, αυτό… Εκεί θα μπλέξει λίγο. Αυτό είναι υπερδύναμη που νομίζω ότι ξεπερνάει και τα όρια της υπερδύναμης.

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Αυτό θα ήταν φανταστικό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα μου αρκούσε να γυρνάω πίσω και να βλέπω, ας πούμε, πώς ζούσαν άνθρωποι σε άλλες εποχές. Σκέψου να μπορείς να γυρίσεις πίσω και να δεις πώς έχτισαν τον Παρθενώνα, τι ωραία που θα ήταν.

Σπύρος: Ή το Χρυσελεφάντινο Άγαλμα της Αθηνάς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως. Πώς το έφτιαξαν και πώς το έβαλαν. Σκέψου πώς το κουβάλησαν. Πόσο δύσκολο ήταν να κουβαλήσουν αυτό το θηρίο ή να το φτιάξουν
εκεί που το έφτιαξαν.

Σπύρος: Ποιος είναι ο αγαπημένος σας υπερήρωας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο αγαπημένος μου υπερήρωας, από τους ήρωες… Τώρα εσείς έχετε κάποιους…

Σπύρος: Marvel ή DC;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάποιους καινούργιους. Εγώ όλους αυτούς, για να σου είμαι ειλικρινής, δεν τους πολυξέρω. Τώρα έχουν βγει όλοι, κάτι Transformers που αλλάζουν…

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Ας πούμε τους κλασικούς. Spiderman ή Superman, πρόεδρε; Ή Batman;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμένα μου άρεσε ο Batman και μου άρεσαν πολύ και οι ταινίες του Batman, οι τελευταίες που βγήκαν. Ήταν καταπληκτικές.

Σπύρος: Εμένα, τώρα οι νέες ταινίες που βγήκαν, μου αρέσει ο Spiderman.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εντάξει. Αυτόν τον ξέρουμε.

Σπύρος: Και ο Black Panther πέθανε. Και ο Thor μου αρέσει τώρα πολύ τελευταία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτός ποιος είναι;

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Ο Thor είναι σκανδιναβικής προέλευσης. Είναι θεός της σκανδιναβικής μυθολογίας, που κρατούσε το σφυρί. Ωραία περίπτωση και ο Thor. Με αυτό το σφυρί…

Σπύρος: Αλλά η αγαπημένη μου ταινία ήταν το «Ragnarok».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σκέψου όμως πόσες ταινίες θα μπορούσαμε να κάνουμε με αρχαίους ήρωες της δικής μας μυθολογίας.

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Αχ, πρόεδρε, μη μου χτυπάς το ευαίσθητο σημείο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποιος Thor; Ο Ηρακλής δεν είναι καλύτερος από τον Thor; Για σκέψου το λίγο.

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Πρόεδρε, άμα νικήσει η Νέα Δημοκρατία, θα μας τα κάνετε δώρο; Σπύρο, είδες. Αν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, τι δώρο θα στείλετε στον
Σπύρο; Για σένα δουλεύω. Ορίστε, τι δώρο θα στείλετε, πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα σου πω τι θα του στείλω.

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Τι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα του στείλω κάτι παπούτσια ΠΑΣΟΚ, τα έχεις δει; Που είναι πολύ trendy. Μιας και ξεκίνησες με ΠΑΣΟΚ, να τελειώσω κι εγώ όπως ξεκίνησες.

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Τέλεια. Κυρίες και κύριοι, ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.