Τη σφορδή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη συνεχίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ στρέφει τα πυρά του και στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγορεί ότι με τους φτηνούς λαϊκισμούς λειτουργεί ως ο μεγάλος χορηγός της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των εκλογών.

Από τη Θεσσαλονίκη χθες βράδυ, από την Αθήνα αύριο και στο προεκλογικό φινάλε από τη γενέτειρά του, το Ηράκλειο Κρήτης, την Παρασκευή το βράδυ, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα επιχειρήσει μέσω του «διμέτωπου» να ανακόψει τις «διαρροές» ψηφοφόρων των τελευταίων 24ώρων πριν από την κάλπη - να σταθεί δυναμικά απέναντι στο δίπολο και να εμφανιστεί ως ο τρίτος αξιόπιστος πόλος, συγκρατώντας δυνάμεις και ανοιχτή την πρόταση-δέσμευση για αξιοποίηση της διερευνητικής εντολής με στόχο την προγραμματική σύγκλιση και τη συγκρότηση κυβέρνησης από την πρώτη κάλπη.

«Τη συνεργασία την έχει αποκλείσει ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης με τις θέσεις του», δηλώνει ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος αναπτύσσοντας τη συλλογιστική του πρωθυπουργού υποστηρίζει ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει κόψει κάθε γέφυρα συζήτησης και συνεννόησης με τον κ. Μητσοτάκη, έχει το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν και «συναντιέται» με τον κ. Τσίπρα και τις πολιτικές του.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά δε, διά του κ. Σκέρτσου, ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν πρόκειται λίγες ώρες μετά τις εκλογές να αλλάξει βασικές απόψεις (όπως το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας»), καθώς θα αποδειχθεί πλήρως αναξιόπιστος και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής και γόνιμης συζήτησης για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης που θα συνεχίσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Τι επιδιώκει ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πάντως αυτό που προσπαθεί να αναδείξει είναι ότι, εν αντιθέσει με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, εκείνος και το κόμμα του υιοθετούν και προβάλλουν προγραμματικές προτεραιότητες με μεταρρυθμιστικό και εκσυγχρονιστικό προφίλ. Μάλιστα, σκοπεύει στον χρόνο που απομένει μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες να επισημάνει σε κάθε ευκαιρία τις «μεγάλες διαφορές» με τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να συνεχίσει τις σφοδρές επιθέσεις στην κυβέρνηση, εστιάζοντας στις παθογένειες του κράτους.

 

«Τα τελευταία 24ωρα ο κ. Μητσοτάκης δείχνει ποιος έχει προσωπική εμμονή. Προσπαθεί να σας πείσει ότι παρασύρω το ΠΑΣΟΚ σε ένα τυφλό μέτωπο κατά της Νέας Δημοκρατίας», είπε ο κ. Ανδρουλάκης από το Βελλίδειο στη Θεσσαλονίκη. Απαντώντας στον πρωθυπουργό, εκτίμησε ότι κρατά αυτή τη στάση διότι μέσα του φωλιάζει ο φόβος και η αγωνία ότι αυτό που γεννιέται, το νέο, θα είναι ο πραγματικός αντίπαλος. «Είναι η δημοκρατική παράταξη της σοβαρής αντιπολίτευσης, του προγράμματος, της προοπτικής. Και όχι οι φθηνοί λαϊκισμοί του κ. Τσίπρα. Ξέρει πολύ καλά μέσα του ότι, αν δεν υπήρχε Τσίπρας, η κυβέρνησή του θα ήταν ήδη παρελθόν στη συνείδηση του ελληνικού λαού», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Δεκανίκι»

Στη συνέχεια εξαπέλυσε πυρά εναντίον του πρωθυπουργού, λέγοντας: «Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός, γιατί έχει βαθιά ιστορική και κοινωνική ρίζα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι δεν έχει να πει κάτι μαζί μας, γιατί είμαστε κρατιστές και δεν ανήκουμε στον προοδευτικό εκσυγχρονισμό, υπονοώντας ότι τον εκπροσωπεί ο ίδιος. Ο άνθρωπος που αν βάλουμε σε μια γραμμή τα ρουσφέτια που έχει κάνει ο ίδιος και η οικογένειά του, θα ξεπεράσουν σε μήκος το Σινικό Τείχος».
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα προσπαθήσει στο… όνομα της αυτοδυναμίας σε επαναληπτικές εκλογές να θέσει από τώρα πιεστικά διλήμματα στον κεντροαριστερό χώρο, αλλά δεν θα έχει το αποτέλεσμα που προσδοκά, «ούτε τώρα, ούτε αργότερα», επιμένουν. Η αλήθεια πάντως είναι ότι στα γκάλοπ καταγράφεται το αποτύπωμα των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται το ΠΑΣΟΚ, τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ - αν και διατηρεί την προοπτική του ισχυρού διψήφιου ποσοστού, κυρίως από τη σημαντική συσπείρωση δυνάμεων στην περιφέρεια (Κρήτη, Δυτική Ελλάδα, περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και αλλού).

Τα καθημερινά προβλήματα

Η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι ασφαλής γέφυρα προς τους πολίτες και τα στοχευμένα κοινά για την αύξηση του ποσοστού της είναι η περιγραφή, σε κάθε δημόσια παρέμβαση του κ. Ανδρουλάκη και των υποψήφιων βουλευτών, των λύσεων στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως η ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής.

Δεν ήταν τυχαία η επιλογή του κ. Ανδρουλάκη να κάνει εκτενή αναφορά στα ζητήματα αυτά και χθες από τη Θεσσαλονίκη, όπου υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Ο ένας υπόσχεται πράγματα που ξέρει ότι δεν γίνονται και ο άλλος κρύβει αυτά που πρόκειται να γίνουν. Πανηγυρίζουν για την ανάπτυξη και τις "καλές" στατιστικές. Στην πραγματικότητα έχουμε αρκετές πρωτιές, αλλά από το τέλος, και αφορούν στο πραγματικό βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Περισσότεροι από δυόμισι εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες απειλούνται σήμερα με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Επαίρονται ότι μείωσαν τους φόρους, αλλά οι φόροι που πλήρωσαν οι πολίτες το 2022 ήταν 5 δισ. ευρώ παραπάνω από τους στόχους. Αν αυτό δεν είναι υπερφορολόγηση, τι είναι; Το μεγαλύτερο μέρος προήλθε από τους φόρους κατανάλωσης -τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους-, που "γδέρνουν" τους αδύναμους, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τα μεσαία στρώματα. Λένε ότι αύξησαν τον κατώτατο μισθό κατά 20% και αμφισβητούν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τη μείωση των πραγματικών μισθών κατά 7,4%. Η ανεργία μειώνεται, με δουλειές όμως μερικής απασχόλησης και μισθούς 400 ευρώ».

Πηγή: protothema.gr