Σταθερό προβάδισμα της ΝΔ άνω των έξι ποσοστιαίων μονάδων δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις, με τη διαφορά να ανοίγει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να νικά κατά κράτος τον Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Στην πρώτη δημοσκόπηση της GPO (για την εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ») η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 33,4% έναντι 27,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Στη δεύτερη της Opinion Poll (The Toc) η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 32,5% έναντι 26,1% του ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώνοντας αντιστοίχως τη διαφορά στο 6,1% (GPO) και στο 6,4% (Opinion Poll).

Σύμφωνα με αυτές τις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ μόλις έξι μέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου παγιώνει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανεβάζει μεν τη συσπείρωσή του, αδυνατεί ωστόσο να διεισδύσει σε ευρύτερα εκλογικά ακροατήρια ώστε να κάνει την ανατροπή. Στη δημοσκόπηση της GPO τα άλλα κόμματα συγκεντρώνουν: ΠΑΣΟΚ 9,2%, ΚΚΕ 6,6%, Ελληνική Λύση 3,3%, ΜέΡΑ25 3,6%, ΕΑΝ 1%, Εθνική Δημιουργία 1,2%, Νίκη 1%, άλλο κόμμα 2,9%, λευκό-άκυρο 0,4%, «δεν θα ψηφίσω» 4% και αναποφάσιστοι 8,5%.

Αντιστοίχως στη δημοσκόπηση της Opinion Poll τo ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 8,6%, το ΚΚΕ 5,8% και ακολουθούν με ποσοστά πολύ κοντά στο όριο του 3% η Ελληνική Λύση (3,2%) και το ΜέΡΑ25 (3,1%). Στην ίδια δημοσκόπηση και στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει 33,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27%, το ΠΑΣΟΚ 8,9%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 3,3% και το ΜέΡΑ25 3,2%.

Η εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου που κάνει η Opinion Poll δίνει στη ΝΔ ποσοστό 37,6%, στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 30,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στις πρώτες εκλογές στο 10%. Τόσο το κόμμα Βελόπουλου όσο και το κόμμα Βαρουφάκη θα είναι εντός Βουλής μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής. Με βάση τη μέτρηση της GPO η τάση του εκλογικού σώματος δείχνει να γέρνει υπέρ της αυτοδύναμης κυβέρνησης, καθώς η προεκλογική συζήτηση δεν αποσαφήνισε τα προγραµµατικά χαρακτηριστικά που θα µπορούσαν να οδηγήσουν στη συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας. Ακόµη όµως και στην περίπτωση ενός σεναρίου κυβέρνησης συνεργασίας, η μεγάλη πλειοψηφία σε ποσοστό 51% προτιµά κυβέρνηση µε κορµό τη ΝΔ, έναντι 37,1% που επιλέγει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να προηγείται με μεγάλη διαφορά στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός µε ποσοστό 48,8% έναντι 34,5% του Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώνοντας τους βασικούς πολιτικούς δείκτες που μαζί με την παράσταση νίκης διαµορφώνουν το κλίµα υπέρ της ΝΔ. Να σημειωθεί ότι η GPO διερεύνησε και το debate των πολιτικών αρχηγών αναζητώντας νικητή. Με βάση τα δηµοσκοπικά ευρήµατα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε πιο πειστικός στο 34,6% του δείγµατος, µε τον Αλ. Τσίπρα να ακολουθεί µε ποσοστό 30,6%.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 16/5