Ένας από τους στόχους της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη τη τελευταία τετραετία ήταν ο μετασχηματισμός της λειτουργίας του κράτους με σκοπό τη καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα σε αυτή τη κατεύθυνση είναι η ψηφιοποίηση του κράτους. Αν και η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, τα αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή.

Η γραφειοκρατία μειώθηκε, οι ουρές και η ταλαιπωρία σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες αποτελούν πλέον παρελθόν.

Η τραγωδία στα Τέμπη ανέδειξε την ανάγκη για ακόμα πιο ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους, προκειμένου να καταπολεμηθούν οι παθογένειές του. Είναι πλέον αναγκαία η συγκρότηση της διακυβέρνησης της προστασίας και της ασφάλειας της καθημερινότητας των πολιτών.
Το κράτος πρέπει να αλλάξει και να μάθει να λειτουργεί με γνώμονα το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον.

Στον πυρήνα αυτής της αλλαγής είναι η διασφάλιση της σωστής λειτουργίας της αλυσίδας ενεργειών και του συντονισμού της στην εκτέλεση ενός έργου. Δηλαδή ο ανθρώπινος παράγοντας. Και αυτό πρέπει να αφορά όλες τις υπηρεσίες του κράτους και στο σύνολο της ιεραρχίας τους, από τους κυβερνώντες και όσους έχουν διοικητικές θέσεις, μέχρι τον τελευταίο δημόσιο υπάλληλο.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται συνεχής εκπαίδευση και αξιολόγηση του προσωπικού, από τη κορυφή μέχρι τη βάση.

Χρειάζεται συνεχής, καθημερινή, σχολαστική και παραγωγική εποπτεία στην εφαρμογή των κανόνων και των διαδικασιών.
Η προσωπική μου εμπειρία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ως διαχειριστής της αστυνομίας, με 55.000 γυναίκες και άνδρες να επιχειρούν καθημερινά, επιβεβαιώνει την σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης και της σχολαστικής, σχεδόν εμμονικής, εποπτείας των λειτουργιών.
Τέλος, χρειάζεται να αλλάξει η νοοτροπία του προσωπικού συνολικά. Η αξιολόγηση πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζεται ως τιμωρία και η αξιοκρατία να μην συνδέεται με τον κοινωνικό στιγματισμό των «αποτυχημένων».

Την ίδια στιγμή και εμείς οι πολιτικοί πρέπει να καταστήσουμε σαφές στη κοινή γνώμη ότι η προστασία και η ασφάλεια καθημερινά είναι εξίσου σημαντικές με την προστασία των συνόρων. Μέχρι σήμερα ένας πολιτικός που θα δώσει τον προϋπολογισμό του για να κάνει απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα, πολύ δύσκολα θα του αναγνωριστεί στις εκλογές. Είναι ευκαιρία να αλλάξει αυτό.

Αυτές οι αλλαγές αποτελούν μια ριζική, συστημική μεταρρύθμιση του κράτους και πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη θέληση και αποφασιστικότητα για να εφαρμοστούν μέχρι τέλους.

Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι έχει την θέληση, την αποφασιστικότητα αλλά και την εμπειρία να φέρει εις πέρας μια τέτοια μεταρρύθμιση.

Το απέδειξε αυτό στην περίπτωση της ριζικής ανασυγκρότησης της Πολιτικής Προστασίας μετά την Μάνδρα και το Μάτι. Όλοι συμφωνούν ότι ο σημερινός οργανισμός δεν έχει καμία σχέση με εκείνον του 2018 σε επίπεδο οργάνωσης, σχεδιασμού, εκπαίδευσης προσωπικού και τεχνολογικού εξοπλισμού.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο μετασχηματισμός του κράτους δεν μπορεί να γίνει μόνο μέσα σε μια τετραετία, ειδικά όταν μιλάμε για την Ελλάδα η οποία βγήκε τραυματισμένη από τη δεκαετή οικονομική κρίση. Στη πρώτη τετραετία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε τα θεμέλια. Στην επόμενη, η ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κράτους και η συγκρότηση της διακυβέρνησης της ασφάλειας θα αποτελέσουν προτεραιότητα.

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Κάλπη23» της εφημερίδας Παραπολιτικά