«Οι κυβερνήσεις που θα προκύψουν μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία είναι δυνατόν να βρουν μια άκρη μήπως μπορέσουν να πάνε τη διαφορά τους στη Χάγη», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί;» με τον Σωτήρη Ξενάκη και τον Βασίλη Σκουρή ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Νότιο Τομέα Νίκος Δένδιας.

Τόνισε πως κανένας πρωθυπουργός δεν θα έθετε θέμα των χωρικών υδάτων και πως ουδείς αμφισβητεί ότι είναι ένα μονομερές δικαίωμα, ενώ υπογράμμισε πως συμφέρον της Τουρκίας είναι να έχει δίπλα της μια φιλική Ελλάδα.

Για την ηρεμία που επικρατεί αυτή την περίοδο στις σχέσεις των δύο χωρών απάντησε πως είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας που μπορεί να γίνει πόρτα. 

Για τις εκλογές της Κυριακής σημείωσε πως ουδείς αμφισβητεί πως η ΝΔ την Κυριακή θα είναι μπροστά και ανέφερε πως επί τέσσερα χρόνια η αντιπολίτευση είχε ενημέρωση για το τι έγινε στα εθνικά θέματα. Είπε πως η στρατηγική της Ελλάδας δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας, αλλά διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας μας και τόνισε πως με την Αλβανία έχουμε καταλήξει σε μια καταρχήν συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες στο βόρειο Ιόνιο. 

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη Χειμάρρα με τον Φρέντι Μπελέρη, είπε πως εάν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, σύλληψη υποψηφίου -δύο ημέρες πριν από τις εκλογές- είναι μεγάλο σκάνδαλο.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Νίκου Δένδια

Ερωτηθείς αν υπάρχουν πρωτοβουλίες να πάμε στη Χάγη με την Τουρκία 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή πρωτοβουλίες διότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δουν με μια φρέσκια ματιά οι κυβερνήσεις που θα προκύψουν μετά τις εκλογές. Βεβαίως πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο και δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε κάποια πρωτοβουλία από κάποιον τρίτο. Η Ελλάδα και η Τουρκία, μιας και το κλίμα αυτό το διάστημα είναι καλό, μπορούν να βρουν μια άκρη μήπως και μπορέσουν να πάνε τη διαφορά τους στη Χάγη. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο.

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Πάντα όταν διαπραγματεύεσαι πρέπει να περάσεις και από την άλλη πλευρά να δεις και τις θέσεις της άλλης πλευράς. Η Τουρκία έστω και αν εμείς δεν το καταλαβαίνουμε λόγω διαφοράς μεγέθους έχει στο γενετικό της υλικό ένα φόβο απέναντι στην Ελλάδα. Πάντα η Τουρκία έχει στο γενετικό της υλικό ένα φόβο μήπως η Ελλάδα έχει σκοπό να την αποκλείσει από τη θάλασσα, να δημιουργήσει ένα κλοιό γύρω της. Η Ελλάδα αυτό δεν θέλει να το κάνει. Δεν υπάρχει έλληνας πολιτικός που να έχω γνωρίσει στη ζωή μου ή να έχω διαβάσει και να ‘χε τέτοια σκέψη. Επίσης η Ελλάδα έχει ένα βασικό κατευθυντήριο άξονα επειδή είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη εμπορική ναυτιλία στον πλανήτη θέλει την ελευθερία της επικοινωνίας της θάλασσας οπουδήποτε στον πλανήτη όχι μόνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Άρα κακώς η Τουρκία φοβάται κάτι τέτοιο εάν το φοβάται αυτό όμως πρέπει να εξηγηθεί καθαρά.

Αναφορικά με την διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την επέκταση των χωρικών υδάτων 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο πρωθυπουργός αυτό που λεει αφορά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και όχι αυτός ο πρωθυπουργός αλλά ο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός. Εάν υπονοείτε ότι ο πρωθυπουργός ή οποιοσδήποτε έλληνας πρωθυπουργός θα έθετε υπό συζήτηση το θέμα των χωρικών υδάτων αυτό δεν γίνεται γιατί εκ του διεθνούς δικαίου το θέμα των χωρικών υδάτων είναι μονομερές θέμα κάθε χώρας. Η Τουρκία επεξέτεινε τα χωρικά της ύδατα στην Μαύρη θάλασσα δεν ρώτησε την Ρωσία. Η Ελλάδα επεξέτεινε τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο δεν ρώτησε την Ιταλία. Η Αλβανία και η Ελλάδα επεξέτειναν τα χωρικά τους ύδατα στο Βόρειο Ιόνιο ούτε η Αλβανία ρώτησε εμάς ούτε εμείς ρωτήσαμε την Αλβανία. Πότε το εθνικό συμφέρον επιβάλει να ληφθεί μια απόφαση αυτό το κρίνει η εκάστοτε κυβέρνηση του τόπου ουδείς όμως αμφισβητεί ότι αυτό είναι ένα μονομερές δικαίωμα. Το κάτω από ποιες προϋποθέσεις ασκείται αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Αν με ρωτάτε αν η αιτία είναι το casus belli θεωρώ ότι η αιτία δεν είναι το casus belli διότι το casus belli ειναι τόσο παράνομο που εγώ δεν θεωρώ ότι η Τουρκία μπορεί να το ασκήσει. Νομίζω μάλιστα ότι κάνει τεράστιο λάθος που το λεει και τους το είπα ανοιχτά.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η ηρεμία στις σχέσεις ανάμεσα Ελλάδας και Τουρκίας θα συνεχιστεί 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι μια ευκαιρία και πρέπει να το δούμε σαν ευκαιρία, δεν πρέπει να το αφήσουμε στο ράφι. Είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας το οποίο μπορούμε να το κάνουμε πόρτα αν προσπαθήσουμε και οι δύο πλευρές. Εγώ πιστεύω βαθιά ότι το συμφέρον της Τουρκίας είναι να έχει μια φιλική Ελλάδα όπως και το συμφέρον της Ελλάδας είναι να έχει δίπλα της μια πλούσια σταθερή Τουρκία. Η διαφορά είναι ότι ενώ εμείς το βλέπουμε και το επιδιώκουμε η Τουρκία σε πολλές φάσεις δεν το βλέπει και δεν το επιδιώκει.

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Η τουρκική πλευρά έδειξε μια υπευθυνότητα στην προεκλογική περίοδο, με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν ανέβασε ούτε ο ομόλογός μου ούτε ο πρόεδρος Ερντογάν κατά της Ελλάδας εθνικιστικές κορώνες. Επίσης υπήρξε τεράστια προσοχή στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν υπήρχαν παραβιάσεις, δεν υπήρχαν υπερπτήσεις δηλαδή υπήρχε ένα κλίμα που επιτρέπει αμέσως μετά τις εκλογές και των δύο χώρων να υπάρξει μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης και συζήτησης επί της διαφοράς. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο, έχουν και οι δύο χώρες να ωφεληθούν πάρα πολλά. Νιώθω πάρα πολύ ικανοποιημένος που τελειώνω τη θητεία μου στο υπουργείο με ένα κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που επιτρέπει να ελπίζουμε ότι μπορεί κάτι να γίνει και εκεί .

Ερωτηθείς αν είναι στην πρόθεσή του να αναλάβει εκ νέου τη θέση του υπουργού Εξωτερικών σε μια επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο πρωθυπουργός έχει την απόλυτη προτεραιότητα να επιλέξει τους υπουργούς του. Δεν μπορώ να εκδηλώσω πρόθεση εγώ πριν εκδηλώσει πρόθεση ο πρωθυπουργός, δεν μπορώ να προκαταλάβω, θα ήταν θεσμική ασέβεια προς τον πρωθυπουργό της χώρας.

Αναφορικά με το αποτέλεσμα στις επερχόμενες εκλογές 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Πιστεύω ότι θα πάμε πολύ καλά αλλά να έχουμε αυτοδυναμία από την πρώτη εκλογή δεν είναι κάτι που προβλέπω, είναι απλώς κάτι που ελπίζω.

Αναφορικά με την αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενοι την Τουρκία και την Κύπρο 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Όσον αφορά την Τουρκία δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία για το εκλογικό αποτέλεσμα. Εδώ στο υπουργείο Εξωτερικών είχαμε σαφή πρόβλεψη για το τι θα γίνει στην Τουρκία. Όσον αφορά την Ελλάδα πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια χαμηλότερη συσπείρωση, φαντάζομαι ότι όσο προσεγγίζουμε θα την αυξάνει νομίζω όμως ότι ουδείς αμφισβητεί ότι η ΝΔ θα είναι μπροστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθήκον για να συσπειρώσει τη δική του βάση να λεει αυτά που λεει.

Ερωτηθείς ποια είναι η στιγμή που η Ελλάδα και η Τουρκία ήρθαν στα όρια του πολέμου 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είπα κάτι καινούργιο αυτό που ίσως έκανε κάποια εντύπωση είναι ότι το διατύπωσα. Η στιγμή που η ελληνική φρεγάτα μπούκαρε στο ελικοδρόμιο της τουρκικής φρεγάτας με τους στόλους στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προφανές τι στιγμή ήταν. Δεν συνιστά κάποια μεγάλη αποκάλυψη από μένα, όλη η ελληνική κοινωνία το ξέρει. Γενικά όταν βγαίνουν οι στόλοι έξω τα πράγματα δεν είναι απλά. Όταν δύο χώρες βγάζουν τους στόλους τους έξω και τα βαπόρια τους όλα έξω τα πράγματα δεν είναι καλά.

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός και είναι γνωστός στις πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες εγώ είχα συνεχείς, διαρκείς, εμπιστευτικές και εγκάρδιες σε ένα μεγάλο βαθμό επαφές. Με κλειστή την πόρτα όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια η αντιπολίτευση ενημερωνόταν για ότι κάνουμε και πως κάνουμε και άκουγα και τις συμβουλές και τις απόψεις. Οφείλω να αποδώσω στην αντιπολίτευση την απόλυτη προσοχή στις θέσεις τους στα εξωτερικά. Όσον αφορά το τι ασκήθηκε αυτά τα χρόνια υπάρχει εθνική κατανόηση.

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Η χώρα έχει μια προφανή πολιτική η οποία δεν στρέφεται εναντίον της Τουρκίας απλώς μια στρατηγική η οποία προφυλάσσει τα εθνικά συμφέροντα και η στρατηγική αυτή είναι κατανοητή στα κόμματα.

Για τις σχέσεις μας με την Αλβανία 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Με την Αλβανία μετά από πολλά χρόνια έχουμε καταλήξει σε μια καταρχήν υποδειγματική συμφωνία για το θέμα των θαλασσίων ζωνών στο Βόρειο Ιόνιο που περιλαμβάνει ακριβώς ότι προτείνουμε στην Τουρκία και αρνείται. Διεθνές δίκαιο της θάλασσας, 12 ναυτικά μίλια και Χάγη και θυμίζω ότι η Αλβανία είναι στενός σύμμαχος και φίλος της Τουρκίας. Άρα αυτό που κάνει η Αλβανία και συμφωνεί μαζί μας εκεί που αρνείται η Τουρκία είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο.

Αναφορικά με την σύλληψη του Φρ. Μπελέρι 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα επαναλάβω αυτό που είπε ο αλβανός πρωθυπουργός ότι εάν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία τότε σύλληψη υποψηφίου, δύο ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, είναι μεγάλο σκάνδαλο. Θεωρώ ότι η Αλβανία μπήκε σε μια μεγάλη περιπέτεια και δεν καταλαβαίνω γιατί. Προσέξτε δεν αναφέρομαι στην ελληνικότητά του δημάρχου, εμείς δεν διεκδικούμε διαφορετική συμπεριφορά απέναντι στο δήμαρχο επειδή είναι Έλληνας, εμείς λέμε υπάρχει ή δεν υπάρχει κράτος δικαίου;

Ερωτηθεις γιατί η Ελλάδα βοηθάει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ 

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Η ενταξιακή πορεία οδηγεί σε κράτος δικαίου, σε κράτος δικαίου δικαστικά σκάνδαλα δεν συμβαίνουν.