«Έχουμε το νέο αυτό ευφυολόγημα, με μόνο σκοπό την υπόθεση διερεύνησης των υποκλοπών, περί "κυβέρνησης ειδικού σκοπού", που μας υποχρεώνει να ξαναθέσουμε το διακύβευμα των εκλογών: Σταθερότητα ή αχταρμάς;», δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, που την ώρα της συνέντευξης βρισκόταν καθ' οδόν για την Πέλλα, σχολίασε το γεγονός ως εξής: «Door to door μέχρι την τελευταία ώρα, εμείς ερχόμαστε στους πολίτες. Οι πολίτες ελάχιστα ενδιαφέρονται για την τοξικότητα των ημερών». 

«Σταθερότητα ή αχταρμάς;», το διακύβευμα των εκλογών

Αναφορικά με τη χθεσινή του συνέντευξη σε σχέση με όσα ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας στη διακαναλική για την «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» και στο ερώτημα αν Τσίπρας και Ανδρουλάκης θέλουν να τον στείλουν στο Ειδικό Δικαστήριο ανέφερε: «Ασχολούμαι με την πολιτική, παραπάνω από 40 χρόνια παρακολουθώ εκλογές. Είναι η πρώτη φορά που τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές υπάρχει μόνο μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και μετά υπάρχει ο απόλυτος αχταρμάς. Ξεκινήσαμε από την κυβέρνηση των ηττημένων, περάσαμε στην κυβέρνηση της ανοχής, τώρα έχουμε το νέο αυτό ευφυολόγημα μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με μόνο σκοπό τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών. Όλα αυτά νομίζω ότι μας υποχρεώνουν να θέσουμε ξανά το δίλημμα των εκλογών, όχι μόνο στη λογική αν η χώρα θα πάει μπροστά ή πίσω, αλλά αν θα έχουμε σταθερότητα ή ένα χάος και έναν αχταρμά από την άλλη πλευρά. Γιατί όλα αυτά που ακούγονται μόνο εκεί παραπέμπουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ξεκαθάρισε ότι αυτά «μόνο εκεί παραπέμπουν, στην απόλυτη σύγχυση των αντιπάλων μας, γιατί βλέποντας ότι χάνουν κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να κρατηθούν οι ίδιοι στην καρέκλα τους ή να διεκδικήσουν με κάποιον τρόπο, ο οποίος είναι βαθιά εξωθεσμικός, την επιστροφή τους στην εξουσία. Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω αυτή η κυβέρνηση ειδικού σκοπού, όπως τη φαντάζονται κάποιοι, ούτε πώς θα συγκροτηθεί ούτε πώς θα σταθεί ούτε τι ακριβώς θα κάνει, από τη στιγμή που και η υπόθεση των υποκλοπών είναι στη Δικαιοσύνη».

Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές ότι «και ανά πάσα στιγμή όποιος θέλει -εξάλλου έχουμε δώσει αυτή τη δυνατότητα- και στην επόμενη Βουλή μπορεί κάλλιστα να στηθεί μία νέα Εξεταστική για το ζήτημα τον υποκλοπών. Ποιος ο λόγος να μπει η χώρα σε απίστευτη περιπέτεια αστάθειας μόνο και μόνο για να συναντηθούν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ανδρουλάκης στο κοινό τους μένος απέναντι σε εμένα και στη Νέα Δημοκρατία. Διοτί τίποτα άλλο δεν τους ενώνει και δεν τους κρτατάει τόσο στέρεα στην ίδια γραμμή, από την επιθυμία τους να μην είμαι εγώ πρωθυπουργός και να μην είναι η Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση. Αυτό δεν συνιστά εναλλακτική πρόταση κυβέρνησης».

«Ο ελληνικός λαός θα δώσει ισχυρή εντολή στη ΝΔ το βράδυ της 21ης Μαΐου»

Σε ερώτηση που δέχτηκε για το αν επιθυμούν Τσίπρας και Ανδρουλάκης να τον στείλουν στο Ειδικό Δικαστήριο για τις υποκλοπές απάντησε αφοπλιστικά: «Δεν το ξέρω αυτό. Ο κ. Ανδρουλάκης ήταν αυτός ο οποίος μας είπε ότι πρέπει να πάνε κάποιοι φυλακή. Θέλω να θυμίσω και στον κ. Ανδρουλάκη και στον κ. Τσίπρα  ότι η δικαιοσύνη αποδίδεται από την ίδια τη Δικαιοσύνη και όχι από τους πολιτικούς αντιπάλους. Ο κ. Πολάκης ήταν αυτός ο οποίος πριν από τις προηγούμενες εκλογές είχε πει "πρέπει να στείλουμε και κάποιους φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές", άρα υπάρχει τεχνογνωσία από εκείνη την πλευρά», καθιστώντας σαφές ότι: «Όλα αυτά θα ακυρωθούν στην πράξη. Με το ισχυρό μήνυμα και την ισχυρή εντολή που θα δώσει ο ελληνικός λαός το βράδυ της 21ης Μαΐου. Θα έλεγα σε όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να είναι  αναποφάσιστοι ή σκέφτονται ότι μπορεί και να απέχουν από τις εκλογές να αντιληφθούν ότι η κάλπη αυτή είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Το ζήτημα δεν είναι μόνο ποιος θα κυβερνήσει, αλλά αν θα έχουμε την επόμενη ημέρα μία σταθερή κυβέρνηση απέναντι σε μία Τουρκία που δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί την επόμενη ημέρα, μία κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τα μεγάλα προβλήματα».

Για τη λέξη «εργαλειοποίηση» στη συνέντευξη με τον Νίκο Χατζηνικολάου και την τραγωδία στα Τέμπη, ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει όριο στη συκοφαντία και στην κοπτοραπτική. Η ερώτηση που έγινε από τον κ. Χατζηνικολάου είχε δύο σκέλη. Η λέξη "εργαλειοποίηση" αναφερόταν ξεκάθαρα στο ζήτημα της απεργίας που έγινε τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές και θέλω να θυμίσω ότι ο προϊστάμενος του σωματείου των μηχανοδηγών είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Σέβομαι και τιμώ απόλυτα τις οικογένειες των νεκρών, καταλαβαίνω τον πόνο τους. Έχουν δικαίωμα να κινηθούν. Πιστεύουν ότι οι ίδιες μπορούν να διεκδικήσουν τη δικαιοσύνη που πρέπει να αποδοθεί για το τραγικό αυτό δυστύχημα. Έχω πει σε όλους τους τόνους ότι θα είμαι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί το συντομότερο δυνατόν».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Είναι μία άθλια διαστρέβλωση των όσων είπα. Ξέρετε, είμαι συνηθισμένος σε αυτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα κατέφευγε σε τέτοιες τακτικές πριν από τις εκλογές, αλλά δεν νομίζω ότι με τέτοιες τακτικές μπορούμε να πορευτούμε ουσιαστικά προς τα μπρος. Εγώ θα επιμείνω να μιλώ για το σχέδιό μου για την Ελλάδα του αύριο και αφήνω τη μαύρη και την γκρίζα Ελλάδα του διχασμού και της συκοφαντίας στους πολιτικούς μας αντιπάλους».

Σε σχέση με το αν θα απευθυνθεί στον Τσίπρα την επομένη των εκλογών, ξεκαθάρισε ότι θα σεβαστεί και θα περιμένει το αποτέλεσμα του ελληνικού λαού: «Δεν έχω να σας πω πολλά πράγματα για το τι θα κάνω εκείνη τη στιγμή, διότι θα σεβαστώ και θα περιμένω το αποτέλεσμα του ελληνικού λαού, αλλά μιας και με ρωτάτε αν έχω κάτι να πω με τον κ. Τσίπρα, προφανώς την απάντηση τη γνωρίζετε, αλλά δεν θα μπω σε παραπάνω λεπτομέρειες. Ας περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα, θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Ξέρετε, στο τέλος κάθε προεκλογικής περιόδου φτάνει ένα σημείο που εμείς τα έχουμε δώσει όλα, έχουμε γυρίσει όλη την Ελλάδα. Και κάποια στιγμή, κάπου την Παρασκευή το βράδυ, θα σταματήσουμε τη δραστηριότητά μας, θα πάμε να φάμε με την οικογένειά μας και μετά θα περιμένουμε και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.  Αυτή είναι η ομορφιά της δημοκρατικής διαδικασίας, όλα τα υπόλοιπα θα έχουμε χρόνο να τα πούμε τη Δευτέρα το πρωί».

«Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω σε ρήξεις και τομές την επόμενη τετραετία»

Σε σχέση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, είπε: «Λίγα πράγματα έχω να πω με τον κ. Ανδρουλάκη. Έχει πορευτεί σε έναν σκληρό αντι-νεοδημοκρατικό αγώνα, ουσιαστικά έχει συνταχθεί με τον κ. Τσίπρα σε πάρα πολλά διαφορετικά επίπεδα. Είμαι πεπεισμένος ότι, αν οι αριθμοί βγαίνουν, θα επιχειρήσουν να κάνουν μία κυβέρνηση μειοψηφίας - ηττημένων - ανοχής, όπως μπορεί να το φανταστεί κανείς. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να κλείσει κάθε χαραμάδα για μία τέτοια πολιτική τερατογένεση. Και αυτός δεν είναι άλλος από το να είναι η ΝΔ πολύ ισχυρή το βράδυ των εκλογών, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία».

Για τις κυβερνήσεις συνεργασίας και την αυτοδυναμία, ξεκαθάρισε ότι «είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω σε ρήξεις και τομές την επόμενη τετραετία και προφανώς όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή που θα λάβω, τόσο πιο εύκολη θα είναι αυτή η διαδικασία». Κατέστησε σαφές ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας -ειδικά μία κυβέρνηση συνεργασίας η οποία θα έχει ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία- αυτή και αν θα ήταν η συνταγή για την απόλυτη αστάθεια, πόσω μάλλον όταν θα μιλούσαμε για δύο κόμματα, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είναι ξεκάθαρα ότι έχουν τελείως διαφορετικές ατζέντες. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ πίσω στον κρατισμό της δεκαετίας του '80, τσακώνονται με τον κ. Τσίπρα για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Εμείς σε αυτή τη συζήτηση δεν έχουμε πολλά πράγματα να εισφέρουμε. Κατά συνέπεια, η μόνη πραγματική και πειστική πρόταση διακυβέρνησης σήμερα είναι η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, για να μπορούμε να έχουμε μία σταθερή κυβέρνηση τετραετίας. Είναι η πρώτη εκλογική διαδικασία εδώ και δεκαετίες που δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση και οι αντίπαλοί μας παλινωδούν και πηγαίνουν από κυβερνητικά σχήματα μειοψηφίας σε ειδικού σκοπού, χωρίς κανείς να μπορεί να αρθρώσει μία πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».

Για την ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Εμεις δεν θέλαμε κανέναν περιορισμό. Να δίνεται η δυνατότητα σε όποιον είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο να μπορεί να ψηφίσει από τον τόπο διαμονής του. Οι περιορισμοί μπήκαν από την αντιπολίτευση, έκαναν εξαιρετικά δύσκολη αυτή τη διαδικασία. Παρά ταύτα, έχουν πάνω από 20.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι για πρώτη φορά συμετέχουν στις εκλογές, έστω και με αυτούς τους περιορισμούς, και αποτελεί δέσμευση, αμέσως μόλις μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, να φέρω το ζήτημα και να απλοποιήσουμε τη διαδικασία, για να μπορούν όλοι οι Έλληνες οι οποίοι μένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής. Αναρωτιέμαι ποιοι είναι αυτοί που φοβούνται τελικά την ψήφο των Ελλήνων εκτός επικρατείας. Ίσως, ξέρετε, οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν τα πράγματα στην Ελλάδα πιο καθαρά, αντιλαμβάνονται καλύτερα τις παγίδες του λαϊκισμού, βλέπουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα, καταλαβαίνουν ότι η χώρα σήμερα μετράει, ειδικά στις Βρυξέλλες. Πριν από πέντε χρόνια ήμασταν το αποπαίδι της Ε.Ε. Ίσως αυτό φοβίζει κάποιους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλα είναι πάρα πολύ άδικο να βάζουμε πρόσθετους περιορισμούς σε αυτούς τους συμπολίτες μας, να τους αναγκάζουμε ουσιαστικά να επιβαρυνθούν οικονομικά για να έρθουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα. Δέσμευσή μου είναι ότι αυτό θα επιχειρήσω και πάλι μετά τις εκλογές να το αλλάξω. Χρειαζόμαστε 200 βουλευτές για να το κάνουμε. Αυτό ορίζει το Σύνταγμα, αλλά θέλω να δω ποια κόμματα θα αρνηθούν και πάλι την απλοποίηση μιας διαδικασίας που στην πράξη απεδείχθη αρκετά περίπλοκη.

Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση τόνισε: «Η διαδικασία της αναθεώρησης θα ξεκινήσει το 2025, αλλά, επειδή μπορούμε να αλλάξουμε τις διαδικασίες που αφορούν τους εκτός επικρατείας συμπολίτες μας, απλά χρειάζονται 200 ψήφους. Θέλει απλό νόμο. Αλλά χρειάζονται τα 2/3 της Βουλής, να τοποθετηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ ευθέως σε αυτό το ζήτημα. Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να το κάνουμε. Αν θέλει να κάνει την ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων πιο εύκολη ή πιο δύσκολη ή αν οι υποψήφιοι στο Επικρατείας είναι διακοσμητικοί».

«Έχω ήδη δεσμευτεί για υπουργείο Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής»

Αλλαγές και στο Άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια προανήγγειλε ο πρωθυπουργός και γνωστοποίησε ότι: «Το Άρθρο 16 θα αλλάξει, γιατί η χώρα πρέπει επιτέλους να εναρμονιστεί με τον υπόλοιπό κόσμο, να έχουμε και στη χώρα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ώστε να μη φεύγουν δεκάδες χιλιάδες νέα παιδιά στο εξωτερικό. Η Ελλάδα να μπορεί να γίνει κέντρο παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών, όπως το έκανε η Κύπρος, χωρίς αυτό να μειώνει τη δική μας βούληση να αναβαθμίσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Είμαστε με τις βιβλιοθήκες και όχι με τις βαριοπούλες. Το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ένας χώρος γνώσης, ανοικτό στον κόσμο, να συνδέεται επιτέλους με την αγορά εργασίας και να επιβραβεύει αυτούς οι οποίοι δουλεύουν σκληρά και αναζητούν ένα πτυχίο που να έχει αντίκτυπο την επόμενη ημέρα».

Σε σχέση με τη διακυβέρνηση που επιθυμεί να ασκήσει, αν εκλεγεί εκ νέου, αλλά και σε ερώτημα που ετέθη για το επιτελικό κράτος είπε: «Θεωρώ, και αυτή την τετραετία έγιναν αρκετές ρήξεις, τολμήσαμε να κάνουμε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, ενώ το επιτελικό κράτος αποτελεί μία κατάκτηση για τη χώρα, παρότι η αντιπολίτευση έσπευδε πάντα να το λοιδορήσει, διότι δεν είναι τίποτε άλλο από έναν μηχανισμό ο οποίος ελέγχει και συντονίζει το έργο των υπουργείων, θέτει στόχους και ορίζει κανόνες λογοδοσίας και συντονίζει πρωτοβουλίες που απαιτούν συνεργασία περισσότερων του ενός υπουργείων. Η "επιχείρηση Ελευθερία" δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς ισχυρό κεντρικό συντονισμό από το Μέγαρο Μαξίμου. Προφανώς έχουμε δει και έχουμε εντοπίσει ανάγκες βελτίωσης της λειτουργίας του επιτελικού κράτους. Θα υπάρξουν και αλλαγές στην οργάνωση την επόμενη ημέρα».

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι «έχω ήδη δεσμευτεί ότι θα υπάρξει ένα  υπουργείο Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, γιατί τα ζητήματα που αφορούν το δημογραφικό είναι απολύτως καίρια. Εμείς έχουμε μία πολύ συγκεκριμένη και συγκροτημένη πρόταση για το πώς θα στηρίξουμε τις οικογένειες με παιδιά, ώστε να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτή τη βόμβα στα θεμέλια του ίδιου μας του έθνους, και ταυτόχρονα να εντάξουμε σε αυτό το υπουργείο τα θέματα στεγαστικής πολιτικής, που είναι τόσο σημαντικά για τους νέους μας. Σε αυτό το πρόβλημα απαντά το πρόγραμμα "Σπίτι μου". Ξέρετε ότι ήδη έχει προξενήσει το ενδιαφέρον δεκάδων χιλιάδων νέων και χαιρόμαστε πάρα πολύ, γιατί είναι ένα επιτυχημένο πρόγραμμα, το οποίο θα υλοποιηθεί εντός του επόμενου έτους και 20.000 νέοι και νέα ζευγάρια θα αποκτήσουν το δικό τους σπίτι με ένα επιδοτούμενο δάνειο, πληρώνοντας δόση στεγαστικού δανείου χαμηλότερη από αυτή που θα πλήρωναν αν ήταν στο ενοίκιο».

Για τη συμμετοχή των γυναικών στην επόμενη κυβέρνηση υπογράμμμισε: «Εξαντλήσαμε την τετραετία, δεν πήγαμε σε πρόωρες εκλογές. Την επόμενη τετραετία προφανώς θα περιμένετε δραστικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και περισσότερες γυναίκες».

Αναφορικά με τα viral βίντεο στο TikTok, ο πρωθυπουργός είπε: «Το Μέσο αυτό αποτελεί ένα εργαλείο άμεσης επικοινωνίας με νέους ανθρώπους που δεν επιλέγουν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Είναι ένα Μέσο που μας επιτρέπει να δείξουμε την κανονική μας πλευρά. Νομίζουν οι πολίτες ότι είμαστε ρομπότ, αυτό ισχύει για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι ερωτήσεις είναι αρκετά "ωμές", πολύ πιο σκληρές από ερωτήσεις συνέντευξης, ζητήματα καθημερινότητας, ακρίβειας. Η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε. Και φυσικά η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται μόνο με έκτακτα επιδόματα. Το επίδομα είναι ένα προσωρινό μας σύμφωνο. Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με καλύτερους μισθούς, αυτός είναι ο κεντρικός μας στόχος για την επόμενη τετραετία και φυσικά με την αποκλιμάκωση του ίδιου του πληθωρισμού, που έχει ήδη αρχίσει». 

Τέλος, για τα ζητήματα επικοινωνίας και καμπάνιας τόνισε: «Χαίρομαι που είχαμε προεκλογική εκστρατεία χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις. Αυτή η κανονικότητα στην πολιτική διαδικασία του ανταγωνισμού μεταξύ των διαθέσιμων επιλογών τους, αυτό είναι πρόοδος για τη χώρα. Πάντα πίστευα ότι η αποδραματοποίηση της πολιτικής είναι και αυτή μία πρόοδος για τη χώρα, δεν χρειάζεται να είμαστε μονίμως σε ένα καθεστώς φοβερών εντάσεων και να θεωρούμε ότι η πολιτική είναι μία μάχη επιβίωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε σκληρή κριτική, καταλαβαίνω απόλυτα ότι όταν αισθάνεσαι ότι χάνεις θα δοκιμάσεις τα πάντα. Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους διαφήμιση. Ο χρόνος στην προεκλογική περίοδο είναι πολύτιμος, προτιμώ να αξιοποιώ κάθε δευτερόλεπτο, να μιλώ για τα προβλήματα των πολιτών, να απαντώ στα ερωτήματά τους, να μιλώ για το μέλλον και να μην ασχολούμαι να συκοφαντώ τον αντίπαλό μου».