Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης απέκλεισε για άλλη μια φορά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την αξιωματική αντιπολίτευση, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, στη διάρκεια της διακαναλικής του συνέντευξης.

Παράλληλα τοποθετήθηκε και για την απάντηση που έδωσε στο ντιμπέιτ σχετικά με τις αντιδράσεις του σε πιθανή απόβαση Τούρκων κομάντο σε ελληνική βραχονησίδα.

Αρχικά ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 απάντησε στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «άκουσα τον κ. Τσίπρα στη δική του διακαναλική συνέντευξη να λέει: “Ο κ. Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων”, επιτρέψτε μου να τον διορθώσω, το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη αυτοεξαιρέθηκε από τη νομή υπουργείων που οργανώνει ο κ. Τσίπρας σ' εκείνους θέλουν να συγκυβερνήσουν με προοδευτικό προσωπείο ελέω της ολιγαρχίας».

«Αυτό έλειπε να μην αυτο-εξαιρεθούμε από ένα τέτοιο αλισβερίσι. Αυτό έλειπε να δεχθούμε αυτό που μας προτείνει: να δεσμευτούμε απέναντι στους ψηφοφόρους για συγκεκριμένες τομές και ρήξεις, να πάρουμε την ψήφο τους γι' αυτές και, κατόπιν, να κάνουμε τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό, ώστε να μη γίνουν ποτέ οι τομές και οι ρήξεις για τις οποίες δεσμευτήκαμε. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από εμάς ψήφους που του λείπουν για να κυβερνήσει με την ανοχή της ολιγαρχίας. Δεν θα τις έχει. Τελεία και παύλα», επισήμανε.

Ο κ. Βαρουφάκης, αμφισβήτησε το προοδευτικό σχήμα μιας ενδεχόμενης συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Κατηγορώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι είναι κομμάτι της «ολιγαρχίας», δήλωσε ότι πρόκειται για μια συγκυβέρνηση με «προοδευτικό προσωπείο».

Με επίκληση στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε και στο ερώτημα που του τέθηκε στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, για το τι θα έκανε σε περίπτωση που ήταν στην κυβέρνηση και δεχόταν επίθεση από Τούρκους κομάντο μια ελληνική βραχονησίδα.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 δήλωσε αρχικά ότι απάντησε απολύτως ψύχραιμα στην ερώτηση που του έθεσε η δημοσιογράφος Ράνια Τζίμα εκείνη την ημέρα και επιβεβαίωσε ότι πρώτα θα συγκαλούσε το γενικό επιτελείο και μετέπειτα θα ζητούσε τη συνδρομή των συμμάχων. Όπως είπε, αρχικά θα τηλεφωνούσε στον πρέσβη των ΗΠΑ, ενδεχομένως και στον πρόεδρο και θα απαιτούσε τη βοήθειά τους, διαφορετικά, όπως είπε, θα απειλούσε με αποχώρηση από το ΝΑΤΟ εντός 45 λεπτών.

Μετέπειτα, θα καλούσε τον Εμανουέλ Μακρόν και θα ζητούσε την υποστήριξή του στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας, διαφορετικά «δεν θα έπαιρνε φράγκο για τα Ραφάλ». Στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα απαιτούσε την ίδια μεταχείριση με τον πόλεμο της Ουκρανίας, όπου –όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης– στέλνουν πυρομαχικά, τανκς, όπλα κ.λπ. Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι οι εταίροι μας θα βοηθούσαν, αφού «όπως έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, κανείς δεν σέβεται τον “yes man”».

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στο κυβερνητικό του πρόγραμμα των 100 ημερών. Σύμφωνα με αυτό, η πρώτη προτεραιότητα θα ήταν η κατάργηση του «Ηρακλή» για τα κόκκινα δάνεια και η αντικατάστασή του από το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 «Οδυσσέα».

Η εφαρμογή της «Δήμητρας», του εναλλακτικού σχεδίου ψηφιακών συναλλαγών, η μείωση των φόρων, η κατάργηση του υπερταμείου, η κατάργηση των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων και η συλλογική σύμβαση.

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα «Δήμητρα», το οποίο προκάλεσε πολλές συζητήσεις, ενώ σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη διαστρεβλώθηκε, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα από το μέλλον.

Οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο σχέδιο μέσω του taxisnet. Διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται για ένα σχέδιο που προγραμματίζει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, αλλά απλώς έχει μια ασφαλιστική δικλίδα σε περίπτωση τραπεζικής κατάρρευσης και επιστροφής στο εθνικό νόμισμα. «Τα τρολ της Νέας Δημοκρατίας προέταξαν ότι ο Βαρουφάκης παίζει με τις καταθέσεις του λαού και με το γκρέξιτ. Είναι γελοιότητες αυτό. Ο υπουργός Άμυνας δεν μπορεί να κατηγορηθεί γιατί έχει σχέδιο πολέμου, ούτε ο πυροσβέστης γιατί έχει σχέδιο κατά της πυρκαγιάς», υποστήριξε.