Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση ειδικού σκοπού σχολίασε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη ο υποψήφιος βουλευτής στην Ανατολική Αττική με τη ΝΔ Μάκης Βορίδης, ο οποίος τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας το τερμάτισε χθες» και επισήμανε ότι αυτό το πράγμα που παρουσιάζεται στον ελληνικό λαό ως πρόταση διακυβέρνησης είναι «να κλαίμε και να γελάμε ταυτοχρόνως».

Για την προεκλογική του εκστρατεία, ο κ. Βορίδης σημείωσε: «Οι συγκεντρώσεις που κάνω τώρα είναι 1,5 με 2 φορές μεγαλύτερες από αυτές που έκανα το ’19. Δεν ξέρω αν αυτό συμβαίνει σ' εμένα ή συμβαίνει γενικά, πάντως είναι μεγάλες συγκεντρώσεις για τα δεδομένα της περιοχής της Ανατολικής Αττικής. Είναι μια πολύ ζωντανή εκστρατεία, είχε πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή. Το συναίσθημα του κόσμου αυτή την περίοδο είναι η ανησυχία ''μη και ξανάρθουν αυτοί'', ''μη γίνει κανένα λάθος με την απλή αναλογική''.

Με αφορμή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ τόνισε: «Ο κ. Τσίπρας το τερμάτισε χθες που λέει ''θα κάνω και ειδικού σκοπού κυβέρνηση αν χρειαστεί''. Επιεικώς ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε αχταρμά, είναι ιλαροτραγωδία, είναι κάτι ανάμεσα σε κλαυσίγελο, να κλαίμε και να γελάμε ταυτοχρόνως με αυτό το πράγμα που παρουσιάζεται στον ελληνικό λαό ως πρόταση διακυβέρνησης».

ΔΗΜ: Ο κ. Τσίπρας είπε ότι πλέον και με την πρωθυπουργική βούλα στο debate έχουμε να κάνουμε με σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και λέει ότι θα κάνω ειδικού σκοπού για να το διερευνήσουμε. Εάν πάνε τα πράγματα όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις με εσάς κυβέρνηση και έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και λέει «πάμε να κάνουμε προανακριτική ή εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων έστω και ως μειοψηφία», εσείς τι κάνετε;

«Τι κάνει μια Βουλή η οποία θα προκύψει εν συνεχεία για μια σειρά ζητήματα που θα τεθούν και αναλόγως το πώς θα τεθούν είναι μια ωραία, θεμιτή, πολύ λογική συζήτηση, είμαστε μια χαρά σε αυτό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είμαστε πια εξοικειωμένοι, γίνονται εξεταστικές, γίνονται προτάσεις διεύρυνσης το αντικειμένου... η προανακριτική θέλει αδικήματα, είναι μια άλλη κουβέντα», απάντησε ο κ. Βορίδης.

ΔΗΜ: Είναι κακό μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού;

«Δεν είναι κακό, είναι εγκληματικό πολιτικά. Ακούστε τι λέει ο άνθρωπος! Θα μαζευτούμε, δεν θα έχουμε προγραμματική συμφωνία, άρα θα κάνουμε μια κυβέρνηση, που τι θα κάνει αυτή η κυβέρνηση; Θα ανοίξει τη Βουλή και θα φτιάξει μια προκαταρκτική επιτροπή για να διερευνήσουμε τυχόν ποινικές ευθύνες του Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Πότε θα τελειώσει τις εργασίες η προκαταρκτική; Αν θέλει να είναι στοιχειωδώς σοβαρή πρέπει να κρατήσουν οι εργασίες για ένα διάστημα 3-6 μηνών. Για 6 μήνες η κυβέρνηση θα πετάει χαρταετό περιμένοντας τη Βουλή να τελειώσει την προκαταρκτική για να στήσει το ειδικό δικαστήριο... Λέει αυτό και για να μην τον αδικώ, λέει ότι δεν είναι η στόχευσή μου και η προτεραιότητά μου αλλά είναι κάτι που θα συζητηθεί. Δηλαδή τώρα σοβαρά συζητάνε ενδεχόμενο να φτιάξουν τέτοια κυβέρνηση και το λένε στον ελληνικό λαό 4 μέρες προ των εκλογών. Να είναι καλά οι άνθρωποι, τι να πω άλλο!», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να συγκυβερνήσουν με τον κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Βορίδης απάντησε: «Αυτό αποκλείστηκε. Έχουμε πει στρατηγικός στόχος η αυτοδυναμία. Θεωρούμε ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι καλύτερες και αποτελεσματικότερες κυβερνήσεις από τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Εδώ μπορείτε να μου πείτε ότι εσείς θέλετε τον στρατηγικό σας στόχο αλλά δεν σας τον δίνει ο ελληνικός λαός. Έχουμε πει ότι με την απλή αναλογική είναι αδύνατον να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αυτό το πεδίο είναι υπονομευμένο εξαρχής από τον κ. Τσίπρα που παρεμπιπτόντως στην υπονόμευση που έκανε και με την κουτοπονηριά της απλής αναλογικής έπεσε μέσα ο ίδιος. Γιατί τώρα όλο αυτό το χάος είναι λογικό παρακολούθημα της απλής αναλογικής».

ΔΗΜ: Άρα, στη δεύτερη κάλπη αν δεν πάρετε αυτοδυναμία, τότε θα επιχειρήσετε να τα βρείτε με τον κ. Ανδρουλάκη ή θα πάμε σε τρίτες κάλπες;

«Στη δεύτερη κάλπη είπαμε ότι θα έχουμε αυτοδυναμία. Λέτε όμως εσείς μπορεί και να μην έχετε, τι θα κάνετε; Έχουμε πει ότι εμείς έχουμε αποδείξει ως ΝΔ ότι θα προσπαθήσουμε να εκτελέσουμε την εντολή του ελληνικού λαού, αυτό σημαίνει ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κυβέρνηση συνεργασίας. Αν δεν πει ο κ. Ανδρουλάκης ''όχι πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης'' ,τότε γίνεται μια ωραία και σοβαρή συζήτηση πάνω σε προγραμματικές θέσεις και κατευθύνσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την κινητοποίηση των εργαζομένων στους σιδηρόδρομους, ο κ. Βορίδης είπε: «Τι νόημα έχει οποιαδήποτε κινητοποίηση τώρα; Ποιος είναι ο παραλήπτης του μηνύματος της κινητοποίησης, σε ποιον απευθύνεται; Δεν γίνεται να υπάρχει διάλογος γι' αυτό, υπάρχει ένα είδους μορατόριουμ ανάμεσα στα σωματεία όλη την περίοδο των εκλογών γιατί στην πραγματικότητα όλα αυτά τα ζητήματα είναι επίδικα των εκλογών, άρα γιατί το κάνεις αυτό; Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια, γιατί είσαι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, για αυτό το κάνεις».

Ερωτηθείς αν έχουν πάρει επαρκεί μέτρα για να καταπολεμήσουν την ακρίβεια, απάντησε: «Έχουμε κάνει πολλά για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια. Το καλάθι είναι κάτι το οποίο λειτούργησε, λειτούργησε δε τόσο ώστε γίνεται αντικείμενο αντιγραφής αυτή η ιδέα και από κράτη του εξωτερικού».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της αντιπολίτευσης για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είναι πολύ μεγάλος σε ποσοστό σε σχέση με το κόστος του προϊόντος, είναι ένας αυξημένος έμμεσος φόρος γιατί από αυτό έχει πολύ μεγάλα έσοδα το δημόσιο από τη συγκεκριμένη κατανάλωση. Παίρνω εγώ το ''κομματάκι'' το δημοσιονομικό που έχω και το βγάζω από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, μη δημιουργείται η εντύπωση ότι θα τον μειώσω τον ειδικό φόρο κατανάλωσης 50%, δεν μπορώ, γιατί είναι πάρα πολύ μεγάλο, ξεφεύγω δημοσιονομικά. Αν λοιπόν καταλήξω να μειώσω τον ειδικό φόρο κατανάλωσης 5% περνάει αυτό στον καταναλωτή;».

ΔΗΜ: Άρα λέτε ότι είναι μια εξαγγελία που γίνεται για να δημιουργήσει εντυπώσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

«Βέβαια, για μια ακόμη φορά είμαστε στη σφαίρα της φαντασίας», απάντησε.

Ερωτηθείς για την υπόθεση των υποκλοπών, ο κ. Βορίδης επισήμανε: «Εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, έχουμε παράπονα από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έχει κινηθεί γρήγορα η διαδικασία. Εγώ δεν παρεμβαίνω στην ταχύτητα και στον τρόπο εξέτασης που κάνει η Δικαιοσύνη, παραγγελιές δεν κάνουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει τι ανακριτικές πράξεις γίνονται; Εγώ δεν ξέρω τι ανακριτικές πράξεις γίνονται για να πω αν κινείται γρήγορα ή αργά. Εγώ εμπιστεύομαι τη Δικαιοσύνη, έχει πάει εκεί και περιμένω το πόρισμά της. Άρα, το πρώτο πράγμα που ξέρω είναι ότι εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, το δεύτερο πράγμα που ξέρω είναι ότι έγινε εξεταστική επιτροπή στη Βουλή και είπε αυτά που είπε. Το τρίτο πράγμα που ξέρω είναι ότι έχουν γίνει ενέργειες σε διοικητικό επίπεδο, άρα τι ακριβώς τώρα μένει να κάνουμε; ... Εγώ δεν έχω αντίρρηση να έρθουν στην επόμενη Βουλή να μας πουν τι παραπάνω θέλουν να το ξανασυζητήσουμε αλλά πάντως, επί του παρόντος, το λέω για την προεκλογική περίοδο, να ξαναζεστάνουμε αυτό το φαγητό δύσκολο, γιατί όλα έχουν γίνει, άρα τι άλλο να κάνουμε. Όμως να επισημάνω κάτι το οποίο θεωρώ ακραία επικίνδυνο στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα αυτό, το ζήτημα της άρσης του απορρήτου. Δηλαδή κάθε φορά αντί να βάλουμε το μείζον και το μείζον είναι ότι διέρρευσαν στα ΜΜΕ ουσιαστικά στοιχεία νομίμων διασυνδέσεων και καθίσταται τώρα αντικείμενο πολιτικού διαλόγου και μάλιστα με αίτημα άρσεως του απορρήτου, άρα να την κλείσουμε την ΕΥΠ να ησυχάσουμε;».

«Προφανώς ο πρωθυπουργός, ειδικώς για την περίπτωση Ανδρουλάκη έχει διαπιστώσει ότι κάτι δεν πήγε καλά γιατί αν όλα ήταν καλώς καμωμένα, φαντάζομαι ότι αντί να αποπέμψει τον διοικητή της ΕΥΠ θα τον αναβάθμιζε. Κάτι προφανώς είδε ότι δεν πήγε καλά και επειδή είδε ότι κάτι δεν πήγε καλά, έκανε θεσμική παρέμβαση και έβαλε δεύτερο εισαγγελέα και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις που γίνανε κανονιστικές για τη λειτουργία της ΕΥΠ, ως εκεί το κατάλαβα, από εκεί και πέρα τι άλλο; Γιατί όταν έρχεται και λέει ο κυριος Συριζαίος Χ δημοσιογράφος ή πολιτικός ότι ''εγώ διαπίστωσα ότι παρακολουθούσαν και τον τάδε και τον δείνα αξιωματούχο'' έχω δύο ερωτήσεις; Πρώτον, υπάρχει κάποιος ο οποίος εξαιρείται εκ του νόμου από τις νόμιμες διασυνδέσεις; Όλοι δυνητικά μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο νομίμου επισυνδέσεως. Λέμε ''τι καλά που τα έκανε το Βέλγιο, τι καταπληκτικά που ενήργησαν και πιάσανε την Καϊλή''. Πώς την πιάσανε την Καϊλή; Την πιάσανε γιατί υπήρχε νόμιμη επισύνδεση», είπε κλείνοντας.