Για την πρότασή του περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης (17/05) στο Mega. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έριξε και… βόμβα, διαμηνύοντας ότι στις εκλογές θέλει να κερδίσει τους πρώην ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.

«Εγώ δεν είπα ότι θα βάλω κάποιον φυλακή, ο Ανδρουλάκης το υπονόησε» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είπε στη διακαναλική πως στοχεύει σε κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. . «Έχω προτείνει 11 σημεία, δεν άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να έχει κάποιες ενστάσεις» είπε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτηθείς τι θα απαντήσει αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πει όχι δεδομένου ότι το '89 ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ επιχείρησε να βάλει φυλακή τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Δηλαδή θα μου πει το 2023 ο Ανδρουλάκης ότι δεν συνεργαζόμαστε επειδή ο Ανδρέας Παπανδρέου από το 1974 μέχρι το 1993 είχε μια άλλη άποψη;».

Τι είπε για την Χρυσή Αυγή

Η βόμβα από τον Αλέξη Τσίπρα ήρθε, όταν ρωτήθηκε αν θέλει τις ψήφους του νεοναζιστικού μορφώματος των Ελλήνων του Ηλία Κασιδιάρη. «Στόχος δικός μας είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν Χρυσή Αυγή είναι να τους πάρουμε, να τους κερδίσουμε και να τους εξηγήσουμε ότι δεν είναι αντισυστημικό πράγμα να ψηφίζεις Χρυσή Αυγή» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνέχισε: «Άρα λοιπόν, τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι επείσθησαν το προηγούμενο διάστημα από τη Χρυσή Αυγή και υιοθέτησαν ένα κομμάτι της πρακτικής και της ιδεολογίας τους, δίνουμε καθημερινό αγώνα να τους κερδίσουμε. Δεν τους βάζουμε απέναντι, απέναντι βάζουμε τους δολοφόνους, τις πρακτικές τους».
Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

«Αν βγει ο Μητσοτάκης πρώτος, θα έχει τον πρώτο λόγο»

Αναφερόμενος στο ΚΚΕ είπε ότι χαίρει του σεβασμού των πολιτών δυνάμεων, αλλά τόνισε ότι οφείλει να τοποθετηθεί τι ζητά δεδομένου ότι υπάρχει η απλή αναλογική. Για τον Γιάνη Βαρουφάκη και το ΜέΡΑ25 είπε ότι αυτοεξαιρέθηκε με την στάση του από την προοδευτική διακυβέρνηση.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτο κόμμα, τότε η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχουν τον πρώτο λόγο» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόσθεσε δε ότι «εάν είναι για λίγο μπροστά ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα διακινδυνεύσει δεύτερες κάλπες, γιατί έχει κόψει τις γέφυρες με όλους τους πολιτικούς του χώρους».

«Μια προοδευτική κυβέρνηση θα συγκροτήσει Προανακριτική»

O Αλέξης Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των υποκλοπών, υποστηρίζοντας πως «κάθαρση με Μητσοτάκη δεν θα υπάρξει στο θέμα των υποκλοπών» και διευκρίνισε ότι «ο ειδικός σκοπός διερεύνησης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων μπορεί να ενταχθεί σε μια γενική κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής».

Οι υποκλοπές δεν είναι απλά πολιτικό σκάνδαλο, είναι παρανομία και αδίκημα κακουργηματικό, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιμένοντας για Προανακριτική επιτροπή, κάνοντας παράλληλα λόγο για απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης από την πλευρά της Δικαιοσύνης.

«Πρέπει να λάβουμε την ευθύνη μια προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία να συγκροτήσει Προανακριτική, με τους βασικούς υπεύθυνους του σκανδάλου αυτού, που είναι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν την υπόθεση αυτή» συνέχισε για τις παρακολουθήσεις, εξηγώντας, έπειτα από σχετική ερώτηση, ότι «σε πρώτη φάση είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που έβαλαν την υπογραφή τους προκειμένου να μην έχει τη δυνατότητα η αρμόδια Επιτροπή, η ΑΔΑΕ, να προσφύγει κάποιος για να μάθει αν παρακολουθείτο ή όχι. Γιατί αυτό ξεκίνησε από τον κ. Κουκάκη. Ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν ευθύνες και από τη διαχείριση που έκαναν σε σχέση με την ΕΥΠ εκείνη την περίοδο και άλλοι υπουργοί μέσα στο Μαξίμου. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που δεν αφορά το σήμερα, είναι ένα θέμα το οποίο θα φτάσει την ώρα εκείνη» -αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο διερεύνησης ευθυνών και άλλων προσώπων».

Δείτε παρακάτω όλη τη συνέντευξη