Την άμεση αποφυλάκιση του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη από τις αλβανικές αρχές, ζήτησε ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη Μάρα Ζαχαρέα. «Πλέον είναι φανερό ότι ο Δήμαρχος Χειμάρρας Μπελέρης πρέπει να αφεθεί ελεύθερος. Δεν την καταλαβαίνω τη συνέχιση της κράτησής του. Δεν την καταλαβαίνω» τόνισε.

«Έστειλα τον ΓΓ του ΥΠΕΞ στην Αλβανία γιατί το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και σαν πολιτική χειρονομία να γίνει κατανοητό αυτό από την άλλη πλευρά, δεύτερον, να υπάρχει ένας συντονισμός σε μια σειρά θεμάτων, που έχουν να κάνουν με την κράτηση του Δημάρχου Χειμάρρας και με τα προβλήματα υγείας του δεύτερου κρατουμένου. Αλλά επίσης και για τις επιχειρήσεις κατεδαφίσεων, θέλουμε να έχουμε μια σαφή εικόνα νομιμότητας – παρανομίας» δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Στο ΣΕΥ της ΕΕ το ζήτημα Μπελέρη

Όπως αποκάλυψε, «επειδή το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, τη Δευτέρα το πρωί θα είμαι στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, εκεί θα έχουμε γεύμα με τους Υπουργούς Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων».

Απαντώντας στη Μ. Ζαχαρέα, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Πρέπει να πάω, γιατί το θέμα θα τεθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών. Δεν είναι δυνατόν να μην τεθεί. Κράτηση δημάρχου πλέον 48 ώρες πριν τις εκλογές και διατήρηση της κράτησής του ενώ έχει εκλεγεί δεν είναι κάτι το σύνηθες… Μέχρι χθες έλεγα ότι πρέπει να υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις. Εγώ δεν λέω ότι κάποιος δεν πρέπει να δικαστεί, αλλά γιατί κρατείται; Ποιο είναι αυτό το στοιχείο επικυνδυνότητάς του που επιβάλλει την παρατεταμένη κράτηση; Αυτά είναι μεγάλα ερωτήματα».

«Πρέπει να εξηγήσουμε στους Αλβανούς και ελπίζω ότι θα δω την Υπουργό Εξωτερικών κατ’ ιδίαν… θα είναι μία πολύ καλή ευκαιρία» ανέφερε επίσης ο Έλληνας ΥΠΕΞ ο οποίος έστειλε και ένα σαφές μήνυμα στην Αλβανία: «Πρέπει να έχουμε καλούς λογαριασμούς. Έτσι θα είμαστε και καλοί φίλοι».

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε ακόμη την ελπίδα να μην είναι κατευθυνόμενη ενέργεια των δικαστών η υπόθεση Μπελέρη και να μην οδηγηθούν τα πράγματα σε κρίση.

Για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μετά τις εκλογές

Ο κ. Δένδιας μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα, επισημαίνοντας σχετικά με τις προβλέψεις της Δύσης για ήττα του Ερντογάν, ότι «δεν μπορούσε να διαβάσει τη βαθιά Τουρκία».

Για την προσωπική σχέση του με Ερντογάν – Τσαβούσογλου ανέφερε ότι έχει καλή σχέση και με τους δύο, ενώ απαντώντας στην ερώτηση της Μ. Ζαχαρέα για το αν έχει επικοινωνήσει πρόσφατα με τον ομόλογό του, δήλωσε ότι «θεσμικά δεν έχω επικοινωνήσει με Τσαβούσογλου. Στην ερώτηση όμως της Μ. Ζαχαρέα αν έχει επικοινωνήσει «προσωπικά» απάντησε «δε θα σας το πω», για να σχολιάσει με… νόημα με τη σειρά της η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star: «Κρατάω ότι δε λέτε κάθετο "όχι"».

Ο Υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών εκτίμησε επίσης ότι ο Ερντογάν μετεκλογικά θα επιδιώξει εξομάλυνση των σχέσεων με τη Δύση.