Λίγες ημέρες πριν οι Έλληνες προσέλθουν στις κάλπες για να επιλέξουν το κόμμα και τους εκπροσώπους που επιθυμούν να αναδείξουν για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, έχει ενδιαφέρον να δούμε τις εκλογικές περιφέρειες που τα δύο μεγάλα κόμματα «κονταροχτυπιούνται», με βάση τα ποσοστά της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική αναμέτρηση του 2019, αλλά και τους νομούς που βάσει των τελευταίων αποτελεσμάτων δεν εμπνέουν ανησυχία για τυχόν αλλαγή στους εκλογικούς συσχετισμούς. Τα λεγόμενα «κάστρα» των εκλογών. 

Ήπειρος

Στους δύο από τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου, τα Ιωάννινα και την Άρτα, αναμένεται να ζήσουμε ένα θρίλερ τη βραδιά των εκλογών. Τον Ιούλιο του 2019 η Ν.Δ. στην ιδιαίτερη πατρίδα του Αλέξη Τσίπρα κατέγραψε ποσοστό 38,99%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ που τελικά «πήρε» την Άρτα είχε ποσοστό 39,94%, ωστόσο το κλίμα των τελευταίων ημερών φανερώνει πως η Ν.Δ. έχει «λοκάρει» την εν λόγω περιφέρεια και στοχεύει στην πρωτιά και για λόγους γοήτρου. Αντίστοιχα στον Νομό Ιωαννίνων η κεντροδεξιά παράταξη στις προηγούμενες εκλογές έκανε τη μεγάλη ανατροπή, βάφοντας τον νομό μπλε με 37,42%, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέγραψε 36,30%. Στα Ιωάννινα πάντως και το ΠΑΣΟΚ στοχεύει σε άνοδο (9,53% το 2019).

Κέρκυρα, Ηλεία, Εύβοια

Λίγο πιο αριστερά στον χάρτη βρίσκουμε την εκλογική περιφέρεια της Κέρκυρας, όπου η Ν.Δ. επικράτησε στις προηγούμενες εκλογές με βραχεία κεφαλή, με ποσοστό 35,14%, έναντι του 34,41% του ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι 406 ψήφους. Ανατροπή με διαφορά λίγο μεγαλύτερη της μιας μονάδας πέτυχε η Ν.Δ. στην περιφέρεια της Ηλείας, με τον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο σε αυτές τις εκλογές να «ποντάρει» στην απουσία του Κώστα Τζαβάρα, ωστόσο η Ν.Δ. εκεί έχει επιστρατεύσει τον Δ. Αβραμόπουλο, με στόχο τη συσπείρωση της βάσης του κόμματος. Αντίστοιχη εικόνα και στην Εύβοια, όπου η Ν.Δ. βγήκε νικήτρια με  διαφορά 1,7%  από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να επιδιώκει να ανακτήσει την περιφέρεια, στην οποία το 2015 είχε καταγράψει ποσοστό 39,94%.

Λεκανοπέδιο

Όσον αφορά το Λεκανοπέδιο, τα ποσοστά της Ν.Δ. στον Βόρειο Τομέα, τον Νότιο, την Ανατολική Αττική, την Α’ Αθηνών και την Α' Πειραιώς, αλλά και η δυναμική που καταγράφει η κυβερνώσα παράταξη στις δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί στην περιοχή, δείχνουν ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, τουλάχιστον ως προς την πρωτιά. Το μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, για τη Ν.Δ. είναι να κάνει «γαλάζια» τη Δυτική Αττική, στόχο που δεν πέτυχε στις προηγούμενες εκλογές, όταν ανέβασε κατά 12,88 μονάδες το ποσοστό της, όμως τερμάτισε στη δεύτερη θέση. Τα ποσοστά της στη Δυτική Αθήνα, την ίδια ώρα, επιδιώκει να ενισχύσει η Ν.Δ. στο παλαιό «κάστρο» του ΣΥΡΙΖΑ, όπου στις εκλογές του 2015 η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ήταν σχεδόν 20 μονάδες. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε να μειώσει τη διαφορά σε 1,98 μονάδες, σε μια περιφέρεια με ιδιαίτερους συμβολισμούς, καθώς αποτελεί την εκλογική περιφέρεια του ίδιου του πρωθυπουργού.

Η πρωτιά

Εκτός από την Αττική που η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι δύσκολο να ανατραπεί, η κεντροδεξιά παράταξη έχει την πρωτοκαθεδρία σε μια σειρά νομών που αποτελούν «κλειδί» για το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι εκτιμήσεις μερικά 24ωρα πριν από τη μεγάλη μάχη δείχνουν ότι η Ν.Δ. προηγείται με μεγάλη διαφορά στη Μακεδονία, στην Πελοπόννησο, τη Στερεά, το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο. 

Τα υψηλότερα ποσοστά της Ν.Δ. κατεγράφησαν στους Νομούς Καστοριάς (50,23%) Λακωνίας 49,91%, Ευρυτανίας (48,87%) και στις Σέρρες 48,04%. Στα «κάστρα» της Ν.Δ. συγκαταλέγονται επίσης η Πιερία (47,45%), η Χίος (45,65%), ο Έβρος (44,99%), η Καρδίτσα (44,95%), η Φωκίδα (44,75%), η Μεσσηνία (44,37%) και τα Τρίκαλα (44,4%). «Ροζ», ωστόσο, και με σημαντική διαφορά παρέμεινε η Ξάνθη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει το 39,6% των ψηφοφόρων και να αφήνει πίσω τη Ν.Δ. με 2,9 μονάδες.

«Μάχη της Κρήτης»

Ακόμα ένα μεγάλο στοίχημα για τη Ν.Δ. είναι η «μάχη της Κρήτης», όπου στοχεύει με αξιώσεις στην πρωτιά σε Λασίθι και Ρέθυμνο, δύο περιφέρειες που το 2019 είχε χάσει με ισχνή διαφορά (205 ψήφοι στο Ρέθυμνο και 103 στο Λασίθι). Ωστόσο, στο εναπομείναν κάστρο της Κουμουνδούρου στο Ηράκλειο η Ν.Δ. επιδιώκει να ανέβει και να «πιέσει» τον ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί ότι εκεί αναμένεται ενίσχυση και του ΠΑΣΟΚ. Μεγάλη ευκαιρία βλέπει η Ν.Δ. για να πάρει και τα Χανιά, τα οποία είχε χάσει το 2019 με 3,3 μονάδες, σημειώνοντας άνω 14,65 μονάδων από το 2015.


Μονοεδρικές 

Όσον αφορά τις μονοεδρικές, η Πειραιώς «βλέπει» μόνο το 9 στα 9. Στις προηγούμενες κάλπες, η Ν.Δ. κατέγραψε νίκη στη Ζάκυνθο (41,9%), στη Λευκάδα (44,37%). Ιδιαίτερη περίπτωση η Σάμος που προηγήθηκε με 34,13%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 29,08%, ενώ ενισχυμένο ήταν και το ποσοστό του ΚΚΕ με 14,47%. Στα Γρεβενά η Ν.Δ. δεν φαίνεται να έχει απώλειες μετά την υπόθεση Πάτση, ενώ στην Καστοριά, που είναι πλέον μονοεδρική, όπως προαναφέρθηκε, η Ν.Δ. ξεπέρασε το 50άρι.

Νίκη αναμένει η Ν.Δ. και στην Ευρυτανία, στη Φωκίδα, αλλά και στη Θεσπρωτία (41,14%), η οποία έχασε μια έδρα μετά την απογραφή πληθυσμού. Με ενδιαφέρον περιμένουμε τη μάχη της Κεφαλλονιάς, όπου η Ν.Δ. είχε καταγράψει 37,94%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 32,45%.