Ιδιαίτερη σημειολογία ενέχει παραδοσιακά η επιλογή των τριών εκλογικών περιφερειών στις οποίες «κατεβαίνουν» οι πολιτικοί αρχηγοί σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, καθώς μέσω αυτή της επιλογής επιδιώκουν να στείλουν στοχευμένα μηνύματα στους ψηφοφόρους και παράλληλα αναδεικνύει μέρος της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν τα πολιτικά κόμματα στον δρόμο προς τις κάλπες.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν άλλωστε και οι επιλογές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε αποφασίσει να είναι υποψήφιος στις εκλογικές περιφέρειες των Δωδεκανήσων, των Σερρών και της Α' Πειραιώς. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση ήταν για τα Δωδεκάνησα να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη του Νεκτάριου Σαντορινού, για τις Σέρρες η επιλογή συνδέθηκε με τον Κώστα Αχ. Καραμανλή και την τραγωδία των Τεμπών και τέλος στην πρώτη περιφέρεια του Πειραιά «κατέβηκε» με ξεκάθαρο στόχο την ενίσχυση των ποσοστών του κόμματός του, σε μια περιφέρεια που παραδοσιακά η Ν.Δ. παρουσιάζει ισχυρή δυναμική. Και στις δύο περιπτώσεις βέβαια (Δωδεκάνησα, Σέρρες), η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα δεν φάνηκε να επηρεάζει τη δυναμική της Ν.Δ., η οποία και στις δύο περιφέρειες κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά της στην επικράτεια.

Σέρρες

Στις Σέρρες συγκεκριμένα η Ν.Δ. «έγραψε» 46,98%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 14,78%, ενώ την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αποσυρθεί από την περιφέρεια των Σερρών σχολίασε ο πρώην υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής αναφέροντας μεταξύ άλλων: «38 μέρες. Τόσο κράτησε το ξαφνικό "ενδιαφέρον" του κ. Τσίπρα για τις Σέρρες. Στις 30 Απριλίου ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στον νομό μας και ζήτησε από τις Σερραίες και τους Σερραίους να καταψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία και εμένα προσωπικά. Στις 21 Μαΐου οι πολίτες τού γύρισαν πανηγυρικά την πλάτη... Άλλη μία απόδειξη ότι τους "συμβολισμούς" στον ΣΥΡΙΖΑ τους αντιλαμβάνονται ως σημαία ευκαιρίας και δημαγωγίας. Ο κ. Τσίπρας ηττήθηκε και αποχώρησε».

38 μέρες. Τόσο κράτησε το ξαφνικό «ενδιαφέρον» του κ. Τσίπρα για τις Σέρρες.  
 
Στις 30 Απριλίου ανακοίνωσε ότι θα είναι...

Δημοσιεύτηκε από Kostas Karamanlis στις Τρίτη, 6 Ιουνίου 2023


Αλλαγή στρατηγικής

Το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου οδήγησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε αλλαγή στρατηγικής, με τον ίδιο να αλλάζει τις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες θα τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας την Α' Πειραιά και επιλέγοντας ακόμη τον Νομό Ρεθύμνου, με σκοπό να στείλει μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό του κόμματός του και να στηρίξει την υποψηφιότητα του Ανδρέα Ξανθού, αλλά και τον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, μια περιφέρεια που ο ΣΥΡΙΖΑ παραδοσιακά σημείωνε υψηλά ποσοστά, ωστόσο στην τελευταία κάλπη η Ν.Δ. πέτυχε να βάψει τα δύσκολα Δυτικά γαλάζια.

Κρήτη

Με μια δεύτερη ανάγνωση, όμως, η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει τις εκλογικές περιφέρειες στη δεύτερη κάλπη κρύβει ιδιαίτερους συμβολισμούς ως προς την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και τις στοχεύσεις του κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο. Για παράδειγμα, η επιλογή του Ρεθύμνου, πέραν της υποστήριξης στον Ανδρέα Ξανθό, επαναφέρει τον Αλέξη Τσίπρα στη «μάχη της Κρήτης», όπου ήταν υποψήφιος (στο Ηράκλειο) στις εκλογές του 2015, ενώ στις εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος σε Λάρισα, Αχαΐα και Ανατολική Αττική.

Το αποτέλεσμα της Ν.Δ. στην Κρήτη, όπου για πρώτη φορά κατάφερε να κατακτήσει και τους τέσσερις νομούς του νησιού, πετυχαίνοντας μια νίκη με ιστορικά χαρακτηριστικά, που αναμφίβολα αποτέλεσε ισχυρό σοκ για την Κουμουνδούρου. Εξάλλου στις εκλογές του 2019 η Ν.Δ. είχε χάσει στο νήμα το Ρέθυμνο και το Λασίθι, αλλά στο Ηράκλειο και τα Χανιά η διαφορά από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ήταν σημαντική, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην περιμένει ανατροπή τόσο μεγάλων διαστάσεων.

Η παρουσία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στα ψηφοδέλτια του κόμματος στο Ρέθυμνο φιλοδοξεί στον ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσει και τα ποσοστά τους, δείχνοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι παρών στον μεγάλο αγώνα και επιδιώκει την ανατροπή των συσχετισμών. Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να βρεθεί στην Κρήτη το επόμενο διάστημα, πραγματοποιώντας τριήμερη περιοδεία στο νησί, λίγες ημέρες μετά το τουρ του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Χανιά, Λασίθι, Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Δυτικός Τομέας

Εξίσου μεγάλο ήταν το σοκ του ΣΥΡΙΖΑ στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, ένα «προπύργιο» του ΣΥΡΙΖΑ που στις εκλογές του 2019 είχε καταγράψει 38,6% και στις τελευταίες εκλογές έχασε το 15,87% της δυναμικής του, με τη Ν.Δ. να κατακτά την πρωτιά με ποσοστό 34,46%.

Υπό αυτό το πρίσμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει επαναπροσέγγιση των ψηφοφόρων των λαϊκών συνοικιών της πρωτεύουσας, που στις τελευταίες εκλογές γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ και έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη Ν.Δ., με το κόμμα επιτελείο της Κουμουνδούρου να εκτιμά ότι το ακροατήριο των δυτικών της Αθήνας αποτελεί προνομιακό έδαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως στην εν λόγω περιφέρεια υποψήφιος θα είναι και ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς θεωρεί τον Δυτικό Τομέα το «πολιτικό του σπίτι», αφού εκλεγόταν μέχρι το 2015 βουλευτής στη Β' Αθηνών, με τους δήμους της Δυτικής Αθήνας να αποτελούν τα δυνατά χαρτιά του.