Για fake news κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την αύξηση εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, μιλώντας σε συνέντευξή του. Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού του Γιώργου Κατρούγκαλου ξεκαθαρίζει ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει καμία αύξηση των εισφορών.

Πιο συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο in.gr και στην Ελένη Στεργίου απαντά στα σενάρια που προέκυψαν περί «κρυφής ατζέντας» στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με αυξήσεις εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες στο 20%.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας στην επίθεση του Μεγάρου Μαξίμου, διαψεύδει το σχέδιο επιβαρύνσεων και, ταυτόχρονα, εμμέσως πλην σαφώς, «αδειάζει» δημοσίως και όσους διακινούν τέτοιου είδους σενάρια. Τη συζήτηση άνοιξε ο πρώην υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος με δηλώσεις του και έριξε νερό στον μύλο της Ν.Δ. για τα περί κρυφού προγράμματος και επαναφοράς του συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20%.

 Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προβλέπει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αλλαγές στη ζωή τους. Αλλά οι αλλαγές θα είναι θετικές. Εξηγεί «από την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 10.000 ευρώ, από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, από τη μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης -που θα μειώσει τις τιμές- και από τη ρύθμιση χρεών, αναστολή πλειστηριασμών». «Είμαι απόλυτα κάθετος σε αυτό», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει πως «το πρόγραμμά μας είναι αναρτημένο εδώ και είκοσι ημέρες, είναι 50 σελίδες, μέχρι και την τελευταία λέξη. Είναι πιστεύω λαθροθηρία μεγάλη και unfair, λίγες ώρες πριν από τις εκλογές, με fake news, να πάμε να κερδίσουμε ψήφους».

 

Ζητεί, μάλιστα, να κυβερνήσει με το δικό του πρόγραμμα, καθώς, όπως σημειώνει, «ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε στις δύσκολες στιγμές. Όχι με το πρόγραμμά του, αλλά με τα πρέπει. Είχε την υποχρέωση και την τρόικα πάνω από το κεφάλι του». Γι' αυτό και τώρα, όπως επισημαίνει, ζητάμε την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας. Και το πρόγραμμά μας είναι πάρα πολύ σαφές».

 

Είχε προηγηθεί δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας στο οποίο αναφερόταν οι αυξήσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες από το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί το σχέδιο Κατρούγκαλου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

 

«Έως και τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε περίπτωση επαναφοράς του νόμου Κατρούγκαλου, την οποία ανήγγειλε με δηλώσεις του ο πρώην υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος», τονίζει το υπουργείο Εργασίας.

 Μπαράζ αντιδράσεων

Μπαράζ αντιδράσεων πυροδότησαν οι αναφορές του Γιώργου Κατρούγκαλου σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

 «Ξαφνικά, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, ο κ. Κατρούγκαλος βάζει θέμα επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημά μας. Πρέπει να του θυμίσω ότι όλοι οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι της χώρας αγωνιστήκαμε σκληρά επί χρόνια για να καταργηθεί αυτό το χαράτσι», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, και συνέχισε λέγοντας: «Δεν ξεχνάμε τι περάσαμε με τον νόμο Κατρούγκαλου, όσα χρόνια κι αν περάσουν».

 Την «έκπληξή του» για τη χθεσινή τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου εξέφρασε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας.

 «Προφανώς ξεχνά την τεράστια ζημιά που έγινε, όταν ίσχυε ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, όταν και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη διακοπή της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύθηκαν οι συνεργασίες με πληρωμές σε μαύρα, χωρίς παραστατικά», σημείωσε ο κ. Κόλλιας και συνέχισε λέγοντας: «Ξεχνά, επίσης, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος και ειδικότερα οι διατάξεις του για την επιβολή του κεφαλικού αυτού φόρου, κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ύστερα από προσφυγή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και άλλων θεσμικών φορέων».

 «Καλό θα ήταν ο κ. Κατρούγκαλος να πάρει πίσω τις εμμονικές ιδέες του, οι οποίες αποδεδειγμένα καθιστούν ασύμφορη τη λειτουργία ατομικής επιχείρησης και οδηγούν στον αφανισμό τον μικρομεσαίο ελεύθερο επαγγελματία», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΟΕΕ.

 Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, το πρωί της Πέμπτης και μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις Κατρούγκαλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Μπροστά στον φόβο ότι οι εκλογές συμπίπτουν με το τέλος της 3ης εβδομάδας του μήνα και πιθανότατα οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες της μεσαίας τάξης θα προσέλθουν στις κάλπες χωρίς ευρώ στην τσέπη, ο κ. Μητσοτάκης και ο μηχανισμός διαστρέβλωσης της Ν.Δ. επιχειρούν για άλλη μια φορά να ξεγελάσουν τους πολίτες», αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, απαντώντας στους ισχυρισμούς περί ασφαλιστικών κρατήσεων.

 «Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν», σημειώνει η Πόπη Τσαπανίδου, υπενθυμίζοντας τις προτάσεις του κόμματος που αφορούν: «Αύξηση του εισοδήματος με την αύξηση του αφορολόγητου και την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος. Μείωση των τιμών με τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ. Ρύθμιση των χρεών και αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Και ένα κράτος δίκαιο, δίπλα στις ανάγκες τους».

 Τα «μάζεψε» ο κ. Κατρούγκαλος

Πάντως, αργότερα ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, σε μήνυμά του στο twitter, έκανε λόγο για «προσωπικές απόψεις»:

 «Η Ν.Δ. προσπαθεί να μη συζητάμε για τα επίδικα και ουσιώδη, αλλά να διαμορφώνει την ατζέντα με ψευδο-ζητήματα κατασκευής της. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για το ασφαλιστικό είναι στο πρόγραμμά μας. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τους συνταξιούχους με τη 13η σύνταξη, την επιστροφή των αναδρομικών και αυξήσεις και σε όσους έχουν προσωπική διαφορά και να καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα την προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας. Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών ή των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν. Οι αλλαγές που προβλέπει για τη ζωή τους είναι γνωστές: Αύξηση του εισοδήματος με την αύξηση του αφορολόγητου και την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος. Μείωση των τιμών με τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ. Ρύθμιση των χρεών, με αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Και ένα κράτος δίκαιο, δίπλα στις ανάγκες τους».