H απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να θέσει εκτός ΣΥΡΙΖΑ τον μέχρι πρότινος υποψήφιο βουλευτή στον Βόρειο Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο θεωρήθηκε αναγκαία από την Κουμουνδούρου καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε στη δίνη σοβαρών αντιδράσεων από τους επαγγελματικούς φορείς της χώρας μετά τη δήλωσή του ότι το κόμμα του σκέπτεται να επαναφέρει τον συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς το πρωί στελέχη της Κουμουνδούρου επικοινώνησαν με τον Γιώργο Κατρούγκαλο προκειμένου να μάθουν τι ακριβώς είχε πει.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρώην υπουργός αντέδρασε έντονα, λέγοντας ότι εξέφρασε την προσωπική του άποψη. Ήταν μάλιστα ιδιαίτερα εκνευρισμένος και -όπως λέγεται- τους είπε  ότι ως μέλος του κόμματος έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει και την προσωπική του άποψη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε πηγαίνοντας σε διαδικτυακή συνέντευξη. Αμέσως κάλεσε τους συνεργάτες του για σύσκεψη, όπου εκεί ακούστηκε για πρώτη φορά η ιδέα της διαγραφής του Γιώργου Κατρούγκαλου, αν και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε πρώτα να μιλήσει μαζί του.

Διαδικαστικά, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει, καθώς ο πρώην υπουργός βρισκόταν στα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα οποία ήταν ήδη τυπωμένα.

Έτσι θα έπρεπε να βρεθεί μία άλλη λύση, η οποία θα έδινε διέξοδο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο από χθες το πρωί βρισκόταν σε κρίση.

Γύρω στο μεσημέρι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρώην υπουργό και του ζήτησε εξηγήσεις γιατί έκανε αυτή τη δήλωση. Οι εξηγήσεις που έδωσε δεν φάνηκαν ικανοποιητικές και έτσι ο Αλέξης Τσίπρας του ζήτησε να θέσει ο ίδιος εκτός εκλογικής μάχης τον εαυτό του.

Οι ίδιες πηγές επιμένουν, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσε επιμόνως το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εάν έχει καταλάβει το πρόβλημα που δημιούργησε στο κόμμα του δύο μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Οι δηλώσεις Κατρούγκαλου -όπως ήταν φυσικό- εξόργισαν το σύνολο των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς δύο μέρες πριν από τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να απολογείται για τα αυτονόητα.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λάθος στην απάντηση που έδωσε, καθώς ήθελε να υποστηρίξει τον δικό του νόμο.

Άλλοι λένε ότι ο πρώην υπουργός ήταν εκνευρισμένος καθώς στον Βόρειο Τομέα είχε να αντιμετωπίσει τρεις νέες υποψηφιότητες, τον Πάνο Σκουρλέτη, την Αθηνά Λινού και τον Μάριο Αθανασίου.

Επίσης υποστηρίζουν ότι ο πρώην υπουργός εμφανιζόταν ενοχλημένος και από το γεγονός ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έπαιρναν αποστάσεις από τον νόμο Κατρούγκαλο, λέγοντας μάλιστα ότι θα τον καταργήσουν επανορθώνοντας για ό,τι έγινε στο παρελθόν.