«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν βγαίνει», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή ο υποψήφιος βουλευτής Βόρειου Τομέα Β' Αθήνας με τη Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκηςκληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου. Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως η μεσαία τάξη και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι πλούσιοι. Σε ό,τι αφορά την παράλληλη πλατφόρμα καταγραφής των αποτελεσμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, διερωτήθηκε εάν είναι δυνατόν να λέγονται αυτά, υπογραμμίζοντας πως δείχνει ηττοπάθεια, καθώς ξέρουν πως θα χάσουν τις εκλογές. Είπε πως στόχος είναι οι καθαρές λύσεις για την Ελλάδα. Η χώρα χρειάζεται ασφάλεια, σταθερότητα και προοπτική και τόνισε πως θέλει μια ισχυρή βάση ενόψει του λεγόμενου δεύτερου γύρου.


Αναλυτικά οι δηλώσεις του

 
Δεν βγαίνει αλλιώς το πρόγραμμά τους, δεν θα φέρουν τα λεφτά από το σπίτι τους. Ή θα διευρύνουν τα ελλείμματα τρομερά και θα γίνει ό,τι έγινε στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο με τη Λ. Τρας που μείωσε τους φόρους χωρίς να μειώσει τις δαπάνες, άνοιξε μια τεράστια τρύπα στα ελλείμματα, ξεκίνησαν τα καμπανάκια των αγορών, το ΔΝΤ ήταν επί θύραις και στο τέλος έπεσε η ίδια και ο κ. Σούνακ τώρα μαζεύει τα σπασμένα. Ή θα πρέπει να αυξήσουν τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, που σημαίνει ότι θα τσακιστεί πάλι η μεσαία τάξη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, θα φρενάρει η οικονομία. Ουσιαστικά αυτό είναι που εισηγήθηκε και ο κ. Κατρούγκαλος, πιστός έτσι κι αλλιώς στα δόγματα του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύουν ότι η μεσαία τάξη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι πλούσιοι. Το έκαναν άλλωστε αυτό την περίοδο ’15-'19, δεν το πιστεύουν μόνο, όταν αυξήσανε 30 φόρους, αύξησαν τρομερά τις ασφαλιστικές εισφορές, προκάλεσαν το «κίνημα της γραβάτας». Τα ίδια λέει και τώρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «ήταν προσωπική θέση», εγώ δηλαδή αν βγω και σας πω κάτι για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά ως υπουργός Εργασίας θα είναι προσωπική θέση; Θα μπορεί η Ν.Δ. να το ισχυριστεί βάσιμα; Ήταν μια τοποθέτηση του πρώην υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την απομάκρυνση του κ. Κατρούγκαλου από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μπορούσαν να κάνουν και διαφορετικά, αλλά νομίζω έγινε ξεκάθαρο ότι όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε. Το ζήτημα είναι ότι όταν δίνονται υπερβολικές και ανεδαφικές υποσχέσεις, αν αυτές επιχειρηθεί να πραγματοποιηθούν, δεν γίνεται να πραγματοποιηθούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρά μόνο με την αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Ο ΣΥΡΙΖΑ μου θυμίζει συχνά μια παλιά διαφήμιση του Εθνικού Λαχείου που είχε δύο ανθρωπάκια, το κόκκινο ανθρωπάκι που μοιράζει χρήματα και το μαύρο ανθρωπάκι που δάκρυα σκορπάει και φαρμάκι, για τον εαυτό του διαλέγει το κόκκινο ανθρωπάκι, μόνο που το κόκκινο ανθρωπάκι δεν φέρνει τα λεφτά από το σπίτι του. Αν επιχειρήσει να μοιράσει λεφτά, θα μοιράσει τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων και εδώ φαίνεται πόσο βαθιά πληγή είναι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία στην Ελλάδα και πόσο πρέπει να κλείνουμε τ’ αυτιά μας σε αυτούς τους πολιτικούς, οι οποίοι δεν είναι απλά δημαγωγοί, με την πολιτική τους αυτή μπορεί να ζημιώσουν πολύ άσχημα την πατρίδα μας, την οικονομία της και τον Έλληνα πολίτη. Γιατί αν επιχειρήσουν να κάνουν έστω κι ελάχιστα από αυτά που λένε, είτε η οικονομία θα πάθει μεγάλη ζημιά με την αύξηση των ελλειμμάτων και θα ξαναθυμηθούμε την περασμένη δεκαετία με την κρίση, τα μνημόνια και το ΔΝΤ είτε θα επιβληθούν υψηλότατοι φόροι και αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές με αποτέλεσμα και πάλι η οικονομία να πληγεί πάρα πολύ βαριά. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πράξη αυτά που είπε ο κ. Κατρούγκαλος, θα έπρεπε οι ασφαλιστικές εισφορές από €230 ενός ελεύθερου επαγγελματία με 20 χιλιάδες εισόδημα τον χρόνο να πάνε €449 τον μήνα και σε άλλες περιπτώσεις ήταν και τριπλάσια η αύξηση.

Σε ό,τι αφορά την παράλληλη πλατφόρμα καταγραφής των αποτελεσμάτων του ΣΥΡΙΖΑ: Είναι δυνατόν εν έτει 2023 να λέγονται αυτά και μάλιστα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε αρμονία μάλιστα με την Ελληνική Λύση; Ειπώθηκαν πράγματα κωμικοτραγικά, «δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση γιατί θα χρησιμοποιηθεί το predator», επίσης κάποια στιγμή άκουσα και για τα εμβόλια, λέει ότι έχουν εγκατασταθεί χάκερς και η singular logic, είπε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, έχει στενούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη και μετά πήγαμε σε ψεκασμένες θεωρίες. Πραγματικά έμεινα άναυδος, δεν περίμενα καθόλου αυτή τη συζήτηση, νομίζω ότι δεν περιποιεί καθόλου τιμή σε αυτούς που χρησιμοποίησαν αυτά τα επιχειρήματα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι διασκεδαστικό μεν να ακούγονται τέτοιου είδους θεωρίες αλλά από την άλλη δεν ταιριάζει με την εποχή μας. Είναι θέμα απλών αθροίσεων, δεν είναι τα αποτελέσματα άγνωστα, μυστικά αναρτώνται, μπορούν να διασταυρωθούν. Τι εξυπηρετεί αυτό που λένε δεν μπορώ να το καταλάβω, το μόνο που δείχνει είναι μια ηττοπάθεια. Ξέρουν ότι θα χάσουν τις εκλογές και χρησιμοποιούν ακόμα και τέτοιου είδους φαιδρά επιχειρήματα.

Ερωτηθείς αν το αίτημα για αυτοδυναμία δείχνει μια αυταρέσκεια: Αν δείτε πώς τοποθετούνται τα κόμματα στα διάφορα πάνελ, θα δείτε ότι δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας. Υπάρχει μια επιθετικότητα άμετρη στον δημόσιο λόγο, υπάρχει μια τάση αμφισβήτησης των πάντων. Εν πάση περιπτώσει πολύ δύσκολα μπορεί να βρει κανείς κοινούς παρονομαστές και έτσι και οι ίδιοι που υποστηρίζουν την απλή αναλογική δεν την υπηρετούν και γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οδηγηθεί σε ένα αλαλούμ.

Για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ν.Δ.: Έχουμε αλλεπάλληλες τοποθετήσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, δεν λέω το ύφος, δεν λέω τις τοποθετήσεις που είναι αρκετά «ξινισμένες» και έχουν έναν απορριπτικό και κατεδαφιστικό πολιτικό λόγο, αυτό το ξεπερνάω, θέτουν καμιά δεκαριά κόκκινες γραμμές που είναι «ή τα κάνετε όλα ή δεν συζητάμε», έχουν ένα πρόγραμμα που δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό, θυμίζει σε πάρα πολλά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε κινδυνεύεις -ακόμα και αν το θέλουν που δεν το θέλουν- να γίνεις συνέταιρος κάποιων οι οποίοι θα σε οδηγήσουν σε μια κατεύθυνση που θα ζημιώσει κι εσένα και τη χώρα και επίσης δεν θέλουν πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, παρότι η Ν.Δ. φαίνεται θα έχει ένα ποσοστό τετραπλάσιο απ' ό,τι θα έχουν εκείνοι. Αυτά τα πράγματα ναρκοθετούν την όποια συνεργασία, γι' αυτό εμείς θέτουμε τον στόχο των καθαρών λύσεων για την Ελλάδα, γιατί η αυτοδυναμία μπορεί να ακούγεται από κάποιους ως μια αυτάρεσκη και αλαζονική τοποθέτηση, «εμείς ή κανένας άλλος» δεν το θέτουμε έτσι, το θέτουμε με την έννοια της εξεύρεσης καθαρής λύσης για τη χώρα, γιατί η χώρα χρειάζεται ασφάλεια, σταθερότητα και προοπτική. Δεν μπορούμε να παίζουμε με το μέλλον.

Εμείς θέλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Προφανώς την Κυριακή λόγω του ότι το όριο είναι 46% κανένα κόμμα δεν θα μπορεί να πετύχει την αυτοδυναμία, θέλουμε όμως να έχουμε μια ισχυρή βάση ενόψει του δεύτερου γύρου έτσι ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο ψυχολογικό κλίμα προκειμένου η Ν.Δ. να πάρει μια καθαρή εντολή στις επόμενες εκλογές. Φαίνεται ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στον στόχο της αυτοδυναμίας σε σχέση με τις δεύτερες εκλογές, το μαρτυρούν όλες οι δημοσκοπήσεις. Καλούμε τους ψηφοφόρους μας, αυτούς που θα ήθελαν να μας ψηφίσουν, να μην υποτιμήσουν τη σημασία των εκλογών αυτής της Κυριακής όχι μόνο γιατί εκλέγονται οι βουλευτές, αλλά διότι μπαίνουν οι βάσεις έτσι ώστε στις εκλογές που θα ακολουθήσουν να υπάρξει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση και η Ελλάδα να συνεχίσει σε έναν δρόμο Ευρώπης και κοινής λογικής. Γι' αυτό θα πρέπει να πάνε όλοι να ψηφίσουν.