Για όλους και για όλα μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τελευταίας του τηλεοπτικής συνέντευξης πριν από τις εκλογές 2023 στο Mega και τον Νίκο Ευαγγελάτο την Παρασκευή 19/05. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αύξηση των τιμών στα ελληνικά προϊόντα, λέγοντας ότι «οι τιμές αυτές πηγαίνουν στον πρωτογενή τομέα» και σε επιχειρηματίες που είναι Έλληνες. «Οι εξαγωγές μας στον πρωτογενή τομέα πάνε από ρεκόρ σε ρεκόρ», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

 «Πρέπει να προσθέσουμε 10.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία»

Για τον τομέα της Yγείας είπε ότι πρέπει να προσθέσουμε 10.000 προσλήψεις και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μπορούμε να πληρώνουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας καλύτερα. «Δεν έχουμε την ίδια ποιότητα περίθαλψης παντού. Μπορεί ένα νοσοκομείο να είναι εξαιρετικό κι ένα άλλο να μην είναι. Επιμένουμε στην αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, έχουμε φτιάξει μία φόρμα που αξιολογεί τις υπηρεσίες των νοσοκομείων, ρωτώντας φυσικά τους ίδιους τους ασθενείς. Ξέρουμε από πραγματικά δεδομένα ότι έχουμε καθυστερήσεις για εγχειρήσεις και ραντεβού», είπε.

«Ένα μεγάλο κομμάτι του προβλήματος είναι τα απομεινάρια του Covid. Στη φάση της πανδημίας παίζαμε άμυνα, έμειναν πολλές εκκρεμότητες που πρέπει να καλυφθούν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στις ΜΕΘ είπε πως υπάρχει σημαντική βελτίωση και η χώρα μας άγγιξε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Δεν είμαι από αυτούς που ισχυρίζονται ότι η πρόσληψη προσωπικού είναι λύση σε κάθε πρόβλημα, στην υγεία όμως χρειαζόμαστε 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς. Αρκετοί από αυτούς είναι άνθρωποι που παρέχουν ήδη τις υπηρεσίες τους στο Σύστημα Υγείας, άρα έχουν τη δυνατότητα μέσα από προκηρύξεις να διεκδικήσουν μία θέση. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να πληρώνουμε καλύτερα τους νοσηλευτές και τους γιατρούς, γι’ αυτό ξεκινήσαμε με κάποιες αυξήσεις της τάξης του 10% και χρειαζόμαστε περισσότερα κίνητρα για να στελεχώσουμε τα νοσοκομεία μας στις πιο ακριτικές περιοχές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η χώρα θα διαθέσει 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα διατεθούν στα Κέντρα Υγείας και τα ΤΕΠ της χώρας. Ιδιαίτερα για τα ΤΕΠ σχολίασε πως «η εικόνα τους δεν είναι καλή. Τα ΤΕΠ είναι η πρώτη επικοινωνία του ασθενούς με το νοσοκομείο και πρέπει να γίνει μία σημαντική δουλειά».

«Ο κ. Κατρούγκαλος απλώς αποκάλυψε την ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ»

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης αποτελεί τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και όσα δήλωσε ο πολιτικός είναι θέσεις που δεν εκφράζουν μόνο τον ίδιο, αλλά και άλλα άτομα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και στο παρελθόν έχει επιλέξει συνειδητά μία τακτική υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης μέσα από φόρους και εισφορές. Θέλω να θυμίσω ότι τον Σεπτέμβριο του 2015 ο κ. Τσίπρας δεν μας είπε ότι θα έφερνε τον νόμο Κατρούγκαλου κι όμως τον έφερε. Το αποτέλεσμα ήταν δραματικό».

«Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θυμούνται τι εισφορές πλήρωναν επί ΣΥΡΙΖΑ και τι σήμερα. Φοβούνται πως μία ενδεχόμενη επάνοδος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τους επαναφέρει σε αυτό το επίπεδο των εισφορών. Ο κ. Κατρούγκαλος αποκάλυψε αυτό που πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν. Πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν ότι αυτή η ατζέντα υπάρχει στο τραπέζι».

«Καμία ανοχή στην αστυνομική βία»

Ακόμα, ο πρωθυπουργός μίλησε για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, λέγοντας ότι «τις φορές που χρειάστηκε να γίνει παρέμβαση της κανονικής Αστυνομίας έγινε». Πρόσθεσε ακόμα ότι είναι μια κατάκτηση για την κοινωνία το γεγονός ότι το άσυλο πλέον νοείται ως άσυλο ιδεών και όχι κτιρίων.

Για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της παρουσίας της Αστυνομίας στους δρόμους, ωστόσο τόνισε πως δεν ανέχεται τα περιστατικά αστυνομικής βίας.

«Πιστεύω σε έναν βαθμό έχει αντιμετωπιστεί, με την έννοια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που βλέπω εγώ έχουμε περισσότερους αστυνομικούς στον δρόμο και στα επίσημα στατιστικά –γιατί αυτά πρέπει να επικαλούμαστε– δείχνουν ότι έχουν μειωθεί οι κλοπές, οι διαρρήξεις και οι φόνοι τα τελευταία δύο χρόνια. Χρειαζόμαστε όμως κι άλλους αστυνομικούς στους δρόμους. Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι να έχουμε περισσότερο ψηφιακό κράτος, όλο και λιγότερες διαδικασίες τις οποίες πρέπει να κάνει ο αστυνομικός στο αστυνομικό τμήμα για να κάνει πραγματικά τη δουλειά του».

«Όσο σημαντική είναι η παρουσία της Αστυνομίας στον δρόμο, άλλο τόσο θα επιμείνει ότι δεν είναι δυνατόν να ανεχτούμε οποιοδήποτε περιστατικό αστυνομικής βίας που ξεπερνά το πλαίσιο και τον νόμο. Είχαμε τέτοια περιστατικά. Πρέπει να γνωρίζουν οι αστυνομικοί ότι είναι επιφορτισμένοι με μία σημαντική αποστολή, την τήρηση του νόμου και της τάξης και δεν τους δίνει αυτό τη δυνατότητα να κάνουν κατάχρηση εξουσίας και βίας.

«Απαράδεκτο να βάζουν στο στόμα μου λόγια που δεν έχω πει»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των συναντήσεων που είχε με γονείς των θυμάτων στα Τέμπη και έκανε λόγο για «κοπτοραπτική» και λόγια που βάζουν στο στόμα του, λόγια που δεν έχει πει, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη επίθεση εναντίον του.

«Δεν θέλω να μιλήσω για τις συναντήσεις που έχω κάνει με πολλούς γονείς. Τις κρατώ μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας γιατί έτσι πρέπει. Είναι μεγάλο το βάρος και για εμένα. Το έχω αναλάβει με θάρρος, αναγνωρίζοντας την ευθύνη μου, αλλά όχι και να βάζουν στο στόμα μου λόγια τα οποία δεν έχω πει, αυτό είναι απαράδεκτο», είπε αρχικά και αναφέρθηκε στο έργο της Δικαιοσύνης και στα μέτρα που πρέπει γίνουν.

«Η Δικαιοσύνη πρέπει να κινηθεί γρήγορα και θα κινηθεί, δεν είναι δικό μου θέμα, αλλά πιστεύω ότι και η ίδια η Δικαιοσύνη θα το αντιληφθεί. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και αυτό είναι που ψάχνουν και οι ίδιοι οι γονείς, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων που χάθηκαν», προσέθεσε.

«Το δεύτερο είναι ότι χρειαζόμαστε ασφαλή τρένα, όπου κάνουμε πολλά σημαντικά βήματα. Το έργο προχωράει με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς, ο κόσμος ξαναμπαίνει στο τρένο, αλλά θα χρειαστούμε χρόνο να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τις υποκλοπές, ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη να γίνουν διορθώσεις και να ενισχυθεί η ΕΥΠ ώστε να παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες.

Αναφερόμενος στις εκλογές, τόνισε ότι «η ευθύνη περνάει στους πολίτες, προσδοκούμε σε μια καθαρή νίκη της Ν.Δ.», η οποία θα βοηθήσει στη σταθερότητα της χώρας.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

Συνέντευξη στην εκπομπή του MEGA «Live News»

Συνέντευξη στην εκπομπή του MEGA «Live News» και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο.

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023