Σε ενημέρωση για την εξέλιξη των εκλογών 2023 προχώρησε στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής το υπουργείο Εσωτερικών

Ο γ.γ. του ΥΠΕΣ, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, είπε ότι σε 16.520 τμήματα (80% των τμημάτων πανελλαδικά) σε όλη την Ελλάδα η συμμετοχή ήταν 31,52%. 

«To δείγμα που ήρθε 10-10.30 ώρα Ελλάδας ήταν πολύ μικρό και έτσι αποφασίσαμε να δοθεί δεύτερη ανακοίνωση με το 80% των εκλογικών τμημάτων», είπε ο κ. Σταυριανουδάκης, εξηγώντας την καθυστέρηση στην ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών, που ήταν να γίνει στις 11 το πρωί.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, η εκλογική διαδικασία διεξάγεται ομαλά και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το σύστημα που θα βγάλει τα αποτελέσματα.

Προβλήματα με το σύστημα SRT και τα ειδικά τάμπλετ

Για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με το σύστημα SRT και τα ειδικά τάμπλετ που δόθηκαν στους δικαστικούς αντιπροσώπους από την Singular Logic ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης ανέφερε ότι η ψηφοφορία διεξάγεται κανονικά και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα και όπου υπήρξαν αυτά ξεπεράστηκαν άμεσα και πλέον δεν τίθεται θέμα για την μετάδοση των αποτελεσμάτων. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» είπε χαρακτηριστικά.

Τα όποια ζητήματα σχετικά με εφορευτικές επιτροπές αντιμετωπίστηκαν και ως εκ τούτου τα πράγματα κινούνται βάσει σχεδιασμού. Συνεπώς έως τις 9 το βράδυ θα έχει ενσωματωθεί και μεταδοθεί  το 80-90% περίπου των αποτελεσμάτων από εκλογικά κέντρα.  

Σημειώνεται ότι αρχικώς είχε αποφασιστεί η σύνδεση των συσκευών (tablet) σε τρεις χρόνους , α) στις 10-10.30 πμ, β) στη 1-1.30 μμ και γ) στις 3.30 - 4 μμ, κατά τους οποίους οι αντιπρόσωποι θα ενημέρωναν την κεντρική πλατφόρμα για τον αριθμό των ψηφισάντων και τον ρυθμό προσέλευσης. 

Η επόμενη ενημέρωση που θα γίνει από το υπουργείο εκτιμάται ότι θα γίνει γύρω στις 17:00.


Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Τα πρώτα λεπτά αμέσως μετά το κλείσιμο της καλπης, στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής, θα καταχωρηθούν τα πρώτα αποτελέσματα από 200 μικρά εκλογικά τμήματα, ενώ περίπου στις 19:30 θα ξεκινήσει η μαζική αποστολή αποτελεσμάτων απο τα εκλογικά τμήματα προς το κεντρικό συστημα του ΥΠΕΣ

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Singular Logic, περίπου στις 20:30 το βράδυ θα γίνει η πρώτη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος και εως τις 10 η εκτίμηση θα επικαιροποιηθεί, καθώς θα εχει ενσωματωθεί μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ3 ο κ. Σταυριανουδάκης, είπε πως πριν τις 12 τα μεσάνυχτα, θα γίνουν γνωστές και οι σταυροδοσίες των βουλευτών.

Η μείωση των χρόνων για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οφείλεται στην πλήρη κάλυψη ολων των εκλογικων τμημάτων με τάμπλετ που θα προμηθευτούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ώστε να καταχωρουν αμέσως τα αποτελέσματα, πρώτα των συνδυασμών και στη συνέχεια των υποψηφίων βουλευτών.