Σαρωτική νίκη πέτυχε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 21ης Μαΐου, με τα ποσοστά της στα Δωδεκάνησα και τα νησιά το Βόρειου Αιγαίου να ενισχύονται σημαντικά.

Οι πολίτες της νησιωτικής Ελλάδας έστειλαν ηχηρό μήνυμα ότι θέλουν σταθερότητα και συνέχεια, ενώ το γεγονός ότι τα νησιά που σήκωσαν στις πλάτες τους το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει ότι δεν ξεχνούν τα λάθη και τις αστοχίες που έγιναν στην αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Χίου όπου εξελέγη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, η ΝΔ συγκέντρωσε 46,14%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον τρίτο κόμμα με 12,36%.

Οι πολίτες με την ψήφο τους επιβράβευσαν τις παρεμβάσεις και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, με στόχο τη θωράκιση των συνόρω σώζοντας ταυτόχρονα αθώους, χιλιάδες αθώους, κυρίως στο Αιγαίο, από τις αδίστακτες συμμορίες των διακινητών.

Οι Νησιώτες ικανοποιήθηκαν από τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Μετανάστευσης και ασύλου και προσωπικά του αρμόδιου υπουργού Νότη Μηταράκη που έβαλαν σε τάξη το χάος που κλήθηκε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τόσο στα νησιά του Βορειονατολικού Αιγαίου όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να μην ξαναζήσει η χώρα την περίοδο 2015-2019, στο μεταναστευτικό. Με σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου, όπως είναι η κατασκευή νέων και σύγχρονων δομών φιλοξενίας, που διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους διαμένοντες.