Ως «πολιτικός σεισμός» μεταφράστηκε το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου αφού η Κουμουνδούρου βρέθηκε σε μια εξαιρετικά δυσμενή θέση, το μέγεθος της οποίας δεν είχαν προβλέψει ούτε οι συνεχείς δημοσκοπήσεις που γίνονταν το τελευταίο διάστημα.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από τα πρώτα λεπτά των αποτελεσμάτων παραδέχτηκαν ότι η διαφορά ξεπερνούσε τις προβλέψεις, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που μίλησαν καθαρά για συντριβή.

Πίεση και εσωτερικές διεργασίες

Το συντριπτικό αποτέλεσμα της Κυριακής δημιουργεί σοβαρές αναταράξεις και διεργασίες για την επόμενη μέρα στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ το μέλλον της παράταξης φαίνεται να βαδίζει σε άγνωστα μονοπάτια.

Ο προβληματισμός και η ένταση που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα φαίνεται ότι δεν έλειψε από τα πάνελ των τηλεοπτικών σταθμών, όπου στελέχη του κόμματος δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τα νεύρα και ξέσπασαν on air.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της εκλογικής βραδιάς του Mega, ο Στέφανος Τζουμάκας, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «Το ΠΑΣΟΚ έβλαψε τη χώρα. Η χώρα έχασε το 25% του εθνικού της πλούτου. Και μιλάτε; Σιωπή κύριε. Έχασε 25% πλούτου. Σας παρακαλώ τελείωσε το ΠΑΣΟΚ. Έβλαψε τη χώρα, κόμμα που έβλαψε τη χώρα να σιωπά. Silence».

Αμηχανία στις πρώτες δηλώσεις Τσίπρα

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, στις πρώτες του αμήχανες δηλώσεις, αναγνώρισε τη μεγάλη ήττα, προανήγγειλε τη σύγκλιση των κομματικών οργάνων και δεσμεύτηκε για άμεσες αλλαγές.

«Τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα ώστε να αποτιμήσουν συλλογικά τα εκλογικά αποτελέσματα. Ο εκλογικός κύκλος δεν έχει τελειώσει, δεδομένου ότι θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Συνεπώς, δεν έχουμε το περιθώριο του χρόνου, πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζεται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους την επόμενη κρίσιμη εκλογική μάχη», είπε χαρακτηριστικά.

Από νωρίς το πρωί στην Κουμουνδούρου συνεδρίασε σε βαρύ κλίμα το Εκτελεστικό Γραφείο, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει πως ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποτρέψει την προοπτική ενός ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού αλλά και να διαφυλάξει την πρωταγωνιστική παρουσία της Αριστεράς.

«Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη, πρωτίστως, να αποτρέψουμε την προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού αλλά και να προστατέψουμε την πρωταγωνιστική παρουσία της Αριστεράς στην πολιτική ζωή του τόπου, ως μια δύναμη ασυμβίβαστη, που έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει εδώ ως ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων για να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας και να μην επιτρέψει τη παλινόρθωση ενός βολικού συστημικού δικομματισμού».

Εσωκομματική μουρμούρα

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ξεκίνησε και η εσωκομματική μουρμούρα με κυρίαρχο θέμα τις άμεσες αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Σε ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης ζητά γρήγορες κινήσεις και ιδεολογικοπολιτικό ξεκαθάρισμα:

«Η συνολική ήττα είναι βαριά. Χρειάζονται γρήγορες κινήσεις ιδεολογικο-πολιτικό και οργανωτικό ξεκαθάρισμα και συνολική ανασυγκρότηση για να προχωρήσουμε. Θα το κάνουμε με αποφασιστικότητα».

Αυστηρή κριτική στο κόμμα και αιχμές για τους χειρισμούς που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα, άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΖΙΑ Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε με νόημα πως η υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη ενταφιάστηκε μέσα σε εσωκομματικές ισορροπίες.

«Δεν έφταιγαν οι δημοσκοπήσεις, τα κατεχόμενα μίντια, οι πελατειακές σχέσεις. Για όσους ήθελαν να το δουν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπειθε ως εναλλακτική λύση. Οι περισσότεροι σύντροφοι δεν ήθελαν να το δουν. Γιατί; Αυτό είναι το δεύτερο ερώτημα. Τα δύο ερωτήματα έχουν την ίδια απάντηση. Η περίοδος της παιδικής χαράς τελειώνει με ένα χαστούκι. Μας έφτυσαν, δεν βρέχει. Το χαστούκι είναι η τελευταία ευκαιρία να σοβαρευτούμε».

Άλλα στελέχη πάντως, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, πρόταξαν τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που είναι μπροστά.

«Να αναθεωρήσουμε τι έγινε μέχρι τώρα. Δεν μπορεί να γίνει τώρα με την κούραση και ένταση των εκλογών να δεις στοιχεία πώς κινήθηκαν οι ομάδες. Και το δεύτερο να δώσεις τη μάχη των εκλογών. Δεν μπορούμε να κάνουμε συζήτηση εν καινό. Δεν έχει προκύψει κυβέρνηση δεν έχουμε κλείσει».

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη κάλπη φαίνεται πως θα κινηθεί γύρω από το δίπολο:

  • Διατήρηση ηγεμονίας προοδευτικού χώρου
  • Ισχυρή αντιπολίτευση στη ΝΔ.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης σε δηλώσεις του στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα:

«Πολλούς από μας δε θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας. Συνεννοηθήκαμε; Όταν ένας χώρος είναι σε δυσκολία, εμείς που είμαστε από παιδιά στο κόμμα και το αγαπάμε θα το στηρίξουμε».

Για πολλές ώρες της Δευτέρας συνεδρίασε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ ενώ την Τρίτη αναμένεται να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία.