Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο

Ειδικότερα, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος, κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς αύριο, Τετάρτη 24 Μαΐου, στις 11:00 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Καθώς κανείς από τους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων δεν κράτησε τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις δεύτερες εκλογές.

Μητσοτάκης: Όσο το δυνατόν συντομότερα οι κάλπες

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα (22/05), ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας - που αναδείχθηκε θριαμβευτικά πρώτο κόμμα στις εκλογές - έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την διερευνητική εντολή. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την παρέδωσε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου τηλεφωνικώς το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με την ΠτΔ τόνισε πως δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και θεωρεί χρέος του να συμβάλει ώστε να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το εμπόδιο, όπως απεδείχθη τελικά στην πράξη, της απλής αναλογικής. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρόσθεσε μάλιστα «να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές το συντομότερο δυνατό.

Πιστεύω ότι η χώρα χρειάζεται σήμερα μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας και όσο πιο γρήγορα κλείσει αυτή η εκκρεμότητα τόσο καλύτερο θα είναι για τη χώρα».

Τσίπρας: Οδυνηρό σοκ η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα ήταν η σειρά του Αλέξη Τσίπρα να γίνει δεκτός από την ΠτΔ για να λάβει ως αρχηγός του δεύτερου κόμματος τη διερευνητική εντολή. Ωστόσο, μετά τη συντριβή που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλαβε καν τη διερευνητική εντολή.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία για τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η χώρα, με την απλή αναλογική.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών και τις 21 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ είπε πως πρόκειται για «ένα οδυνηρό σοκ» και αναφέρθηκε στις επόμενες κάλπες. «Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα για εμάς τούτη την ώρα: να δούμε πώς θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση στις 25 του Ιούνη» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επέστρεψε τη διερευνητική εντολή και ο Νίκος Ανδρουλάκης

Λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα της Τρίτης (23/05), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης μετέβη στο προεδρικό μέγαρο, όπου και παρέδωσε την τρίτη διερευνητική εντολή στην ΠτΔ. 

«Παρέδωσα την εντολή στην και υπογράμμισα ότι η λαϊκή ετυμηγορία ανέδειξε την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη, προοδευτική δύναμη στον τόπο, που να διασφαλίσει ένα ισχυρό Κράτος Δικαίου, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και μία δίκαιη ανάπτυξη, όπου τα οφέλη θα είναι για τους πολλούς και όχι για τους λίγους… Στόχος μας είναι η παράταξη μας να είναι ισχυρή, να αναγεννηθεί και να αναδείξουμε το ΠΑΣΟΚ σε αξιωματική αντιπολίτευση», δήλωσε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους, βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο.