Το πρωί σήμερα πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου, όπως ορίζει το Σύνταγμα, να επιχειρηθεί μία έσχατη προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μισή ώρα και στη διάρκειά της οι 5 αρχηγοί φαίνεται πως κατέληξαν στη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά.


Στη συνέχεια, ο κ. Σαρμάς έλαβε εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης από την Πρόεδρο της ΔημοκρατίαςΗ Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά για να του αναθέσει, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ' του Συντάγματος, τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Στον διάλογο που είχαν, η κυρία Σακελλαροπούλου καλωσόρισε τον κ. Σαρμά στο γραφείο της λέγοντάς του ότι «σας κάλεσα, γιατί, όπως γνωρίζετε, το σημερινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών διαπιστώθηκε και τυπικά μη δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης, όπως προβλέπει το άρθρο 37 και έτσι φτάσαμε στην τελευταία λύση του Συντάγματος για υπηρεσιακή κυβέρνηση».

«Κυρία πρόεδρε, ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή, είναι συνταγματική υποχρέωση και καθήκον μου, σας ευχαριστώ πολύ, εύχομαι να πάνε όλα καλά», απάντησε από την πλευρά του ο κ. Σαρμάς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ορκωμοσία του κ. Σαρμά και της νέας κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 την Πέμπτη.



Οι επικρατέστεροι για τα υπουργεία

Ταυτόχρονα, υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί ο πρέσβης ε.τ. Βασίλης Κασκαρέλης. Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκρίνονται ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης και ο πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Στο Υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοττανίδου. Στο ΥΠ.ΕΣ. θα παραμείνει η Καλλιόπη Σπανού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα αναλάβει ο πρώην αρχηγός του ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Παραπολιτικά 90,1, υπηρεσιακός υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας θα είναι ο Ευάγγελος Τουρνάς, ενώ στο Υπουργείο Παιδείας ακούγεται το όνομα της Μάρας Νικολαΐδου, πρυτάνεως του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Τι συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί - Οι διάλογοι 

«Οι διερευνητικές εντολές έδειξαν ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωράει στον σχηματισμό υπηρεσιακής. Οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση», ανέφερε εντός της συσκέψεως ο Κυριάκος Μητσοτάκης.










Αλέξης Τσίπρας: Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις σχηματισμού κυβέρνησης

«Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτό είναι γνωστό από τη θέση και τη στάση των κομμάτων τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές. Πρέπει να ακολουθηθούν όσα προβλέπει το Σύνταγμα για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό.

Καλό είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια.

Και στα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.


Ανδρουλάκης: Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την τοποθέτησή του σημείωσε ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν, πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση των εν λόγω κρίσιμων χαρτοφυλακίων και υπογράμμισε περαιτέρω ότι και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι δεν είναι τα αναλογικότερα εκλογικά συστήματα που εμποδίζουν τον σχηματισμό κυβερνήσεων, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η ευρωπαϊκή εμπειρία.

Σε δηλώσεις, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, προχώρησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, φθάνοντας στον Περισσό. Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι στόχος του για τις επόμενες εκλογές είναι το κόμμα να καταγράψει ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά, ενώ κάλεσε τους πολίτες που δεν ψήφισαν το ΚΚΕ να το πράξουν.

O Κυριάκος Βελόπουλος είχε μια θερμή χειραψία τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο κ. Βελόπουλος έθεσε δύο ευαίσθητα θέματα. Κατ' αρχάς, επισήμανε το θέμα της επιλογής των υπηρεσιακών υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, λέγοντας ότι «πρέπει να είναι άτομα με εμπειρία για να μπορούν να διαχειριστούν μια ενδεχόμενη τουρκική απειλή». Επί της συγκεκριμένης τοποθέτησης συμφώνησαν ομόφωνα οι πολιτικοί αρχηγοί.