Σοκ και δέος για την Κουμουνδούρου το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Ένα αποτέλεσμα που θα καταγραφεί στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας ως η μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εκλογικών αναμετρήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ενώπιον μιας στρατηγικής ήττας, το μέγεθος της οποίας καλείται να μετριάσει στις 25 Ιουνίου, οπότε βάσει του υπάρχοντος προγραμματισμού θα πραγματοποιηθούν οι νέες εκλογές. 

Ήδη, όμως, έχει εισέλθει στην πιο βαριά εσωστρέφεια της σύντομης πολιτικής του ιστορίας. Το μεγαλύτερο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι, πλέον, η ηγεσία στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά η ισχυροποίησή του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επομένως η επιβίωσή του

Τις πταίει

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκάλεσε τα αρμόδια κομματικά όργανα, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Σύμφωνα με τις πρώτες συζητήσεις εντός του Εκτελεστικού Γραφείου, μέρος της ευθύνης έχει η... άρνηση της προοδευτικής αντιπολίτευσης για τις κυβερνήσεις συνεργασίας! Δηλαδή χρεώνουν στα μικρότερα κόμματα ότι άντεξαν στην επιχείρηση λεηλασίας μέσα από τις συνεχείς και αλληλοσυγκρουόμενες προτάσεις συνεργασίας που κατέθετε το κόμμα την προεκλογική περίοδο, αλλάζοντας τη στάση του ανάλογα με τις απαντήσεις που εισέπρατταν.

Δεν έμαθαν...

Συγκεκριμένα τονίζεται μεταξύ άλλων: «Κατά τη συνεδρίαση έγινε μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως υπήρξε μία μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές και πως ηττήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική. Τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης, με την απαξίωση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών και τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων, άνοιξαν τον δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ενώπιον των πιο δύσκολων αποφάσεων χωρίς την άνεση του αναγκαίου πολιτικού χρόνου. Γι’ αυτόν τον λόγο άπαντες, όπως τονίζουν πηγές της Κουμουνδούρου, συμφώνησαν πως πρωταρχικής σημασίας πλέον είναι η εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου και εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη αυτή, μακριά από εσωστρέφεια, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί ισχυρό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και συγχρόνως να μην κάνει τη χάρη σε όλους όσοι επιθυμούν την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ από ηγέτη του προοδευτικού πόλου στη χώρα και την αντικατάστασή του με έναν βολικό δικομματισμό. Και αυτό όπως γίνεται αντιληπτό αποτελεί και το νέο πολιτικό αφήγημα ενόψει της επερχόμενης κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

Κεντρική Επιτροπή

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και χάραξη των επόμενων κινήσεων στον δρόμο για τις κάλπες του Ιουνίου. Στην Κουμουνδούρου αναζητούν τις αιτίες και όχι τις αφορμές τύπου Κατρούγκαλου ή Φωτίου. Όχι, όπως ομολογούν, πως αυτές δεν έπαιξαν ρόλο. Κάποιοι, μάλιστα, τις χαρακτήρισαν και ως «παθογένειες» με την έννοια πως «δυο ημέρες πριν από τις εκλογές έστρωσαν το χαλί στη ΝΔ».

Προφανώς, όμως, η διαφορά των 20 ποσοστιαίων μονάδων δεν οφείλεται στις δηλώσεις των διαφόρων στελεχών που κατά την προεκλογική περίοδο «ανάγκαζαν», όπως λένε παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα να «τρέχει να σβήνει τη φωτιά, πριν εξελιχθεί σε πυρκαγιά».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή