Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς ψήφισαν οι πολίτες στις Εκλογικές Περιφέρειες που επέλεξαν οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων να θέσουν συμβολικά υποψηφιότητα.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν υποψήφιος στην Α ́ Θεσσαλονίκης, στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας και τον Έβρο. Στην Α ́ Θεσσαλονίκης η ΝΔ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 14,42 μονάδες πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ που μετά βίας συγκέντρωσε 19,70%.

Στον Έβρο η ΝΔ συγκέντρωσε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά της με 43,31% έναντι 18,67% του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας μια απόσταση 24,64% μεταξύ τους. Στον Δυτικό Τομέα Αθηνών η υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε τη νίκη στη ΝΔ με 34,46%, σε μια περιοχή όπου η Αριστερά σε όλες τις εκφάνσεις της έχει πολύ γερές ρίζες και οι κάτοικοί της τα μεγαλύτερα ανεπίλυτα προβλήματα από όλη την Αττική. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε μόλις 22,71% και το ΚΚΕ 11,42%.

Αλέξης Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ήταν υποψήφιος στα Δωδεκάνησα, στην Α ́ Πειραιώς και στις Σέρρες, εκεί δηλαδή όπου το κόμμα του υπέστη συντριπτικές ήττες. Στην Α ́ Πειραιώς σάρωσε η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε μόλις 18,20%, ενώ το ΚΚΕ έπειτα από πολλές δεκαετίες εξέλεξε βουλευτή με ποσοστό 7,44%. Στα Δωδεκάνησα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 14,89% έναντι 49,93% της ΝΔ (το υψηλότερο σε όλη την Επικράτεια) και 13,42% του ΠΑΣΟΚ.

Νίκος Ανδρουλάκης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ήταν υποψήφιος στο Ηράκλειο της Κρήτης, στον Νότιο Τομέα Αθηνών και στην Α ́ Θεσσαλονίκης. Το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε 21,81% στο Ηράκλειο, αποσπώντας ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ (μόλις 22,93%), στον Νότιο Τομέα Αθηνών 7,54% και στην Α ́ Θεσσαλονίκης μόλις 7,94%.

 
Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με την υποψηφιότητά του βοήθησε το ΚΚΕ να εκλέξει βουλευτή για πρώτη φορά στη Φθιώτιδα (6,86%), να επανεκλέξει στην Α ́ Θεσσαλονίκης (7,44%) και να εκλέξει δύο βουλευτές στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας (8,63%).

Κυριάκος Βελόπουλος

Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, έθεσε υποψηφιότητα στην Αχαΐα, την Α ́ Θεσσαλονίκης και τη Λάρισα. Το ψηφοδέλτιο της Ελληνικής Λύσης στην Α ́ Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε το αξιόλογο ποσοστό του 8,63%, ενώ κινήθηκε χαμηλά σε Λάρισα (4,02%) και Αχαΐα (3,68%).