Ο εκλογικός αναλυτής, Παναγιώτης Κουστένης, μίλησε στην ΕΡΤ και ανέλυσε τα ποιοτικά στοιχεία των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Ειδικότερα, ο ίδιος ανέφερε σε σχέση με την ψήφο των δημοσίων υπαλλήλων ότι η ΝΔ ξαναπαίρνει το προβάδισμα. Στις προηγούμενες εκλογές του 2019 το προβάδισμα στη συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία ήταν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα η Νέα Δημοκρατία έχει ανεβάσει τα ποσοστά της και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ με την πτώση του έχει υποχωρήσει και είναι σε δεύτερη θέση με απόσταση 12 μονάδων.

Σε σχέση με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, η Νέα Δημοκρατία προηγείται μεν του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με πιο περιορισμένη διαφορά διότι στη συγκεκριμένη κατηγορία έχει χάσει 10 μονάδες σε σχέση με το 2019. Είναι μία επαγγελματική κατηγορία η οποία δίνει στα λοιπά κόμματα 21%. Ωστόσο, επισημαίνεται το 10% του ΚΚΕ. Είναι το ισχυρότερό του ποσοστό ανά επαγγελματική κατηγορία. Η άνοδός του όσο και αν έχει πιστωθεί σε επικοινωνιακή τακτική, κράτησε το κοινωνικό προφίλ που παραδοσιακά εμφανίζει η εκλογική βάση του σώματος.

Στους αγρότες το ποσοστό της ΝΔ είναι 48%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ποσοστό 10% και να είναι χαμηλότερα από το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 13%.