Σην εντυπωσιακή επίδοση της ΝΔ, που έβαψε τον εκλογικό χάρτη μπλε (πλην της Ροδόπης), εστιάζει η ανάλυση του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στην Αθήνα για τις πρόσφατες εκλογές, όπως επισημαίνει η υπογράφουσα διευθύντρια Μάριαν Βεντ.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε όχι μόνο να κερδίσει άλλη μία θητεία ως πρωθυπουργός, αλλά να διατηρήσει και να ενισχύσει την πολιτική κυριαρχία του. Από το 1974 δεν έχουν υπάρξει εκλογές στις οποίες η κυβέρνηση να έχει ενισχυθεί τόσο πολύ και η αντιπολίτευση να έχει αποδυναμωθεί τόσο σημαντικά». Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι το αποτέλεσμα είναι πιο εντυπωσιακό αν συνυπολογιστούν οι «προκλήσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών: πανδημία, πολιτικό σκάνδαλο παρακολουθήσεων, οξείες τουρκικές προκλήσεις, μεταναστευτική πίεση, πόλεμος στην Ουκρανία και οι οικονομικές συνέπειές του, το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και, τέλος, ένα εκλογικό σύστημα που ευνοούσε τα μικρότερα κόμματα».

Κωδικοποιημένα η αναλύτρια αναφέρεται σε τρεις λόγους εκλογικής επιτυχίας:

1. Ως πρώτο κρίνει τα αντικειμενικά καλά οικονομικά στοιχεία, με οικονομική ανάπτυξη 3%-5% (πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), σημαντική αύξηση των επενδύσεων από το εξωτερικό, επιστροφή στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και σημαντική πτώση της ανεργίας. Στο πεδίο εντάσσονται και μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας και η ψηφιοποίηση του κράτους που «ενίσχυσαν την κυβέρνηση».

2. O δεύτερος λόγος είναι η αποκατάσταση της φήμης της χώρας στο εξωτερικό. «Η εικόνα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι αυτή που ήταν τη δεκαετία του 2010», σημειώνεται και αναφέρονται ως θετικά στοιχεία, «η στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Ουκρανίας, οι ορθολογικές και μετριοπαθείς απαντήσεις στις τουρκικές προκλήσεις, οι αντίστοιχες επενδύσεις για την ασφάλεια της χώρας και η εξαιρετική εκπροσώπηση στο εξωτερικό».

3. Ο τρίτος λόγος εντοπίζεται στην έλλειψη ουσιαστικής αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Καθώς δεν υπήρξε δέσμη μέτρων ή προτάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ πώς θέλουν να κυβερνήσουν και να διαμορφώσουν τη χώρα». Η διευθύντρια του Ιδρύματος Αντενάουερ, το οποίο πρόσκειται στο Χριστιανοδημοκρατικό Kόμμα της Γερμανίας (CDU), καταλήγει ότι «με την έλλειψη εποικοδομητικής αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ ως αντιπολιτευτικής δύναμης».

Χθες επίσης η βρετανική εφημερίδα «Guardian» σημείωνε ότι τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών ήταν μια μεγάλη έκπληξη για τους νικητές, τους ηττημένους και τους δημοσκόπους. Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη νίκη που δεν είχε προβλέψει καμία εταιρεία δημοσκοπήσεων.

«Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν απροσδόκητη, αλλά το ποσοστό που έλαβε το κόμμα είναι εντυπωσιακό», επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το οποίο απαντά στο ερώτημα «γιατί οι συντηρητικοί εξακολουθούν να προηγούνται, έχοντας στο... χέρι την απόλυτη πλειοψηφία; Φαίνεται ότι οι υποσχέσεις για σταθερότητα και ανάπτυξη έχουν αποδώσει καρπούς».

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 24/5