Μια ξεχωριστή καμπάνια μέσα στην προεκλογική, με ένα μήνυμα κατά της χαλάρωσης και του εφησυχασμού, έχει ξεκινήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης αναμέτρησης είναι να σηκωθούν και πάλι οι σχεδόν 2.500.000 πολίτες που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και να πάνε εκ νέου στο εκλογικό τμήμα να ψηφίσουν. Σήμερα ο πρωθυπουργός παραδίδει το πόστο του στον υπηρεσιακό διάδοχό του Ιωάννη Σαρμά, με την προσδοκία να επιστρέψει στη θέση σε έναν μήνα από σήμερα, με την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Γνωρίζει, δε, καλά ότι η εκλογική αυτή διαδικασία θα είναι δύσκολη και απαιτητική, καθώς το δίλημμα «Τσίπρας ή Μητσοτάκης» δεν υφίσταται ουσιαστικά πλέον, ενώ ο πήχης της αυτοδυναμίας ψηλώνει αν τα κόμματα που έφτασαν οριακά το 3% το ξεπεράσουν και μπουν στην επόμενη Βουλή. Το δίλημμα αυτό σιγά σιγά αντικαθίσταται από την προβολή της ανάγκης για αυτοδύναμη κυβέρνηση και από τον κεντρικό στόχο που θέτει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία: ανάπτυξη με λιγότερες ανισότητες.

«Σε κάθε εκλογή η κάλπη είναι άδεια»

«Η επόμενη κάλπη είναι αυτή που θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα για την επόμενη τετραετία», είπε χθες μιλώντας στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ. «Όπως έχω πει πολλές φορές, σε κάθε εκλογή η κάλπη είναι άδεια. Πρέπει να ξαναγεμίσει με πολλά ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον οι πολίτες επιθυμούν να επανεπιβεβαιώσουν την απόφαση που ουσιαστικά πήραν στις προηγούμενες εκλογές». Αυτό είναι και το βασικό μήνυμα που θα διατρέχει την καμπάνια το επόμενο διάστημα: κανένας εφησυχασμός, καμία χαλάρωση, οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι μια εντελώς καινούργια αναμέτρηση και όλα μετράνε από το μηδέν.

Λίγο αργότερα επανήλθε στο μοτίβο αυτό: «Το βασικό ζητούμενο είναι πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Το λέω αυτό διότι έχω πλήρη συναίσθηση των υψηλών ποσοστών που πέτυχε η Νέα Δημοκρατία και της ανάγκης οι πολίτες να προσέλθουν και πάλι στην κάλπη, της 25ης Ιουνίου, και να επανεπιβεβαιώσουν την επιλογή την οποία ήδη έχουν κάνει».

Μήνυμα κατά του εφησυχασμού στα στελέχη

Ο πολιτικός αγώνας κατά του εφησυχασμού αφορά βέβαια τους ψηφοφόρους, απευθύνεται όμως και στους βουλευτές και στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Το μήνυμα που έστειλε χθες το βράδυ με τη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός ήταν σαφές και αυστηρό: όσοι δεν τρέξουν για την εκλογική νίκη της 25ης Ιουνίου όσο έτρεξαν για την 21η Μαΐου, όταν υπήρχε και το διακύβευμα της προσωπικής τους εκλογής, δεν θα έχουν θέση στην επόμενη κυβέρνηση.

«Αν νομίζουν κάποια στελέχη μας ότι έβγαλαν την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό τους εκλεγόμενοι πολύ καλά με σταυρό και τώρα μπορούν να καθίσουν να απολαύσουν την εκλογική τους νίκη και να μη συνταχθούν με τον συλλογικό αγώνα, θα τους περιμένει μια πολύ μεγάλη απογοήτευση μετά τις εκλογές, εφόσον μας εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Θα αξιολογήσω πάρα πολύ προσεκτικά τη δουλειά που θα κάνουν όλα τα στελέχη και έχω την απαίτηση να τρέξουν εξίσου πολύ για το κόμμα, όπως έτρεξαν για τους εαυτούς τους. Κάποιοι έχουν και το πρόσθετο κίνητρο ότι μπορεί να εκλεγούν βουλευτές τώρα, με την ενισχυμένη αναλογική. Αλλά πολλοί που ήδη έχουν εκλεγεί βουλευτές πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρχει ένας πολύ αυστηρός μηχανισμός παρακολούθησης της πολιτικής τους δραστηριότητας στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου». Υπογράμμισε δε ότι για τη στελέχωση της επόμενης κυβέρνησης «πιο πολύ θα μετρήσει το τι έκαναν σε αυτές τις εκλογές από το τι σειρά εκλογής είχαν στις προηγούμενες».

Προτεραιότητες τετραετίας

Όσο δε για τις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έδειξε» προς την κατεύθυνση της οικονομίας και της αύξησης των μισθών. «Η έμφαση θα δοθεί προφανώς πρώτα και πάνω απ' όλα στην οικονομία. Εκεί παίζεται το παιχνίδι», τόνισε. «Πρέπει να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων και αυτό μπορεί να γίνει μόνο, όπως έχω εξηγήσει πολλές φορές, με μείωση της ανεργίας, περισσότερες επενδύσεις, οι οποίες τελικά θα οδηγήσουν σε καλύτερους μισθούς, με στοχευμένη μείωση της φορολογίας, με καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία είναι πολλά και θα κληθούμε να διαχειριστούμε τα επόμενα χρόνια. Και, φυσικά, με έμφαση σε όλα τα υπόλοιπα πεδία πολιτικής: υγεία, παιδεία, κοινωνικό κράτος, Δικαιοσύνη».


Σημείωσε δε πως «ένα κομμάτι της δουλειάς είναι η ολοκλήρωση αλλαγών που έγιναν την προηγούμενη τετραετία και ένα δεύτερο είναι η δρομολόγηση πολλών καινούριων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που πραγματικά μπορούν να μας επιτρέψουν να "τρέξουμε" πολύ πιο γρήγορα από την Ευρώπη, ελπίζω αυτή τη φορά σε λίγο καλύτερες συνθήκες, χωρίς τόσες εξωγενείς κρίσεις. Να αλλάξουμε πραγματικά την Ελλάδα, δραστικά».