Νέα προεκλογική περίοδος ξεκινά και επισήµως το πρωί της Τρίτης 30 Μαΐου. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Ιωάννη Σαρµά ορκίστηκε χθες και αύριο, Κυριακή, το απόγευµα θα πραγµατοποιηθεί η ορκωµοσία της νέας Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ενώ τη ∆ευτέρα το πρωί θα εκλεγούν ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι της Βουλής.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν εµφανίζεται στη Βουλή για να λάβει ψήφο εµπιστοσύνης. Λόγω της ειδικής αποστολής που της αναθέτει το Σύνταγµα, υποβάλλει στην Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας διάταγµα προς υπογραφή, που προβλέπει την άµεση διάλυση της Βουλής -δηλαδή το βράδυ της 30ής Μαΐου- και την προκήρυξη εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου.

Το αργότερο µέχρι τις 2 Ιουνίου κάθε κόµµα, µε γραπτή δήλωσή του, η οποία επιδίδεται προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πρέπει να δηλώσει το όνοµα και το έµβληµά του για όλη την επικράτεια, τα οποία αναρτώνται στη συνέχεια στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών. Αµέσως µετά, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην Ιστορία στις εκλογές της 21ης Μαΐου, τα κόµµατα θα λάβουν ειδικό όνοµα χρήστη και κωδικό πρόσβασης στην ηλεκτρονική πύλη δήλωσης υποψηφιοτήτων. Κάθε κόµµα ή συνασπισµός συνεργαζόµενων κοµµάτων εντός επτά ηµερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου καταρτίζει και υποβάλλει τους συνδυασµούς του. Στη συνέχεια, καθώς το σύστηµα πλέον είναι αµιγώς ψηφιακό, κάθε υποψήφιος βουλευτής επικυρώνει την αίτηση-δήλωση υποψηφιότητάς του µέσω της πύλης υποψηφιοτήτων, κάνοντας χρήση του προσωπικού του κωδικού πρόσβασης στις εφαρµογές της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων.

Στις 8 Ιουνίου, το Α’ Τµήµα του Αρείου Πάγου θα ανακοινώσει τους συνδυασµούς, αφού µελετήσει τα νέα «τερτίπια» που απεργάζεται ο καταδικασµένος Ηλίας Κασιδιάρης

Εντός τριών ηµερών µετά τη λήξη της προθεσµίας υποβολής πρότασης υποψηφιοτήτων, το Α’ Τµήµα του Αρείου Πάγου ανακηρύσσει σε δηµόσια συνεδρίαση τους εκλογικούς συνδυασµούς. Στις 8 Ιουνίου, λοιπόν, έρχεται ακόµα µία κρίσιµη στιγµή: Το Α’ Τµήµα του Αρείου Πάγου θα ανακοινώσει τους συνδυασµούς που θα συµµετάσχουν στις εκλογές, αφού στο µεταξύ µελετήσει τα νέα «τερτίπια» που απεργάζεται ο καταδικασµένος Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος δήλωσε ότι θα κατέβει ως «ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών µε τον συνασπισµό Ανεξαρτήτων Υποψηφίων υπό την επωνυµία Ελληνες».

Μετά το τριήµερο του Αγίου Πνεύµατος µπαίνουµε πια στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου. Η κάλπη της 25ης Ιουνίου, µε το σύστηµα της ενισχυµένης αναλογικής, είναι εξαιρετικά πιθανό πλέον να βγάλει αυτοδύναµη κυβέρνηση, καθώς ο πήχης ουσιαστικά είναι στο 36%-37% (ανάλογα, βέβαια, και µε το ποσοστό των κοµµάτων που θα µείνουν εκτός Βουλής).

Το επόµενο πρωί, η Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αρχηγό του πρώτου κόµµατος -εφόσον βέβαια η Ν.∆. κατακτήσει την πρωτιά-, και θα του δώσει εντολή σχηµατισµού κυβέρνησης, κάτι το οποίο αναµένεται να γίνει το πρωί της 27ης Ιουνίου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 27/5/2023.