Ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών, ομιλιών, παρεμβάσεων και συνεντεύξεων αναμένεται να είναι η καθημερινότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και στη νέα προεκλογική περίοδο ενόψει της κάλπης της ενισχυμένης αναλογικής στις 25 Ιουνίου.

Ισχυρό πολιτικό συμβολισμό έχει μάλιστα και η εκκίνηση του νέου προεκλογικού αγώνα, καθώς αυτός ξεκινά απόψε από τις λαϊκές συνοικίες του Δυτικού Τομέα της Β΄ Αθηνών και συγκεκριμένα από το Περιστέρι, όπου η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε εντυπωσιακή πρωτιά ύστερα από δεκαετίες την περίοδο της μεταπολίτευσης.

Έχοντας τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα «χαρτογραφήσει» πλήρως τον ανεπανάληπτο «γαλάζιο» εκλογικό θρίαμβο, στην Πειραιώς έχουν ήδη αποκρυσταλλώσει τον προγραμματισμό τους. Τόσο αναφορικά με τις επισκέψεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αλλά και των στελεχών της ανά την επικράτεια όσο και αναφορικά με την πολιτική στρατηγική που θα επιστρατεύσει ο νικητής των εκλογών, ώστε να μην πάει… χαμένη η εκκωφαντική επικράτηση της ΝΔ στις 21 Μαΐου.

Κομματικές πήγες δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους, καθώς, όπως τονίζουν, η οδηγία του Κυριάκου Μητσοτάκη για πάση θυσία αποφυγή συμπτωμάτων έπαρσης και αλαζονείας τηρήθηκε σε γενικές γραμμές από τα «γαλάζια» στελέχη, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο ώστε η Νέα Δημοκρατία να εκπέμψει μήνυμα σοβαρότητας και υπευθυνότητας καθ’ οδόν προς την κάλπη της 25ης Ιουνίου.

Στην Πειραιώς

Άλλωστε την ανάγκη να παραμείνουν προσγειωμένοι τόνισε στους βουλευτές του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στα κεντρικά γραφεία του κόμματος μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής. Όπως γίνεται ευλόγως αντιληπτό, το κλίμα ήταν πανηγυρικό και εύθυμο, τα χαμόγελα και οι αστεϊσμοί περίσσευαν, ωστόσο οι παραινέσεις για τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση έδωσαν εκ νέου τον τόνο.

«Όλα ξεκινούν από την αρχή, δεν υπάρχει δεύτερος γύρος. Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση, όχι για αντιπολίτευση. Έχουμε βάλει στολή εργασίας για αυτό που έρχεται», σημείωσε χθες προς τα «γαλάζια» στελέχη ο κ. Μητσοτάκης.

Εξάλλου λίγες ώρες νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ότι ο ίδιος δεν σκοπεύει να καβαλήσει το καλάμι, ούτε όμως και να επιτρέψει ανάλογες συμπεριφορές από στελέχη και υπουργούς του.

Όχι εφησυχασμοί

Πλέον το κύριο μέλημα του νικητή των προηγούμενων εκλογών είναι να μην επικρατήσει ούτε στις τάξεις του κόμματος αλλά ούτε και ευρύτερα στην κοινή γνώμη κλίμα χαλάρωσης και εφησυχασμού, εξού και άπαντες στην Πειραιώς προειδοποιούν ότι η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση θα καθορίσει τη διακυβέρνηση του τόπου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και όχι τους πολιτικούς και κατ’ επέκταση κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς στην πλευρά της αντιπολίτευσης.

Υπό αυτό το πρίσμα, το μήνυμα που απέστειλε ο κ. Μητσοτάκης μέσω της χθεσινής συνέντευξής του ήταν ξεκάθαρο. «Η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος. Αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν σημαίνει ασύδοτη αλλά αποτελεσματική κυβέρνηση», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στενοί συνεργάτες του επισημαίνουν εξάλλου ότι από τη στιγμή που κανένα άλλο κόμμα και εν προκειμένω το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει ότι επιθυμεί να επωμιστεί κυβερνητικές ευθύνες, καθίσταται σαφές ότι μόνο η Νέα Δημοκρατία προβάλλει τη μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση διακυβέρνησης.

Επ’ αυτού κομματικοί παράγοντες επιμένουν ότι τυχόν χαλάρωση, και με δεδομένη την αρνητική προδιάθεση της Χαριλάου Τρικούπη, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες, ου μην και σε τρίτες κάλπες, παρατείνοντας επικίνδυνα την πολιτική αβεβαιότητα.

Λίγες ώρες μάλιστα μετά την επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν στις χθεσινές εκλογές στη γειτονική Τουρκία, καθίσταται πιο επιτακτικός ο σχηματισμός μιας ισχυρής, αυτοδύναμης και σταθερής κυβέρνησης στη χώρα μας, ικανής για παν ενδεχόμενο στις ούτως ή άλλως «εύθραυστες» ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως τονίζουν τα ίδια πρόσωπα.

Είναι σαφές, όπως επισημαίνουν «γαλάζια» επιτελικά στελέχη, ότι η στόχευση της Νέας Δημοκρατίας είναι διττή:

  • Αφενός μεν να διατηρήσει την ηγεμονία της στον χώρο του Κέντρου, εξού και ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει το προγραμματικό υπόβαθρο για να επιτευχθεί η κυβερνητική σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη.
  • Αφετέρου δε να επαναπατρίσει συντηρητικές ψήφους που στις πρόσφατες εκλογές διεσπάρησαν σε κόμματα, κομματίδια και κινήσεις στα δεξιά της παράταξης, ιδίως σε νόμους της Βορείου Ελλάδος. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ σχεδιάζει να επισκεφθεί την προσεχή Κυριακή το Άγιον Όρος, στο φόντο πληροφοριών και φημών ότι συγκεκριμένα μοναστήρια και ηγούμενοι παρενέβησαν υπέρ συγκεκριμένων υπερσυντηρητικών πολιτικών σχηματισμών, ενώ καθόλου τυχαία δεν είναι η κεντρική απόφαση της Πειραιώς να μετέχουν σε κλιμάκια στελεχών που θα επισκεφθούν νομούς της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας στελέχη του κόμματος με σημαντική διείσδυση στον δεξιό χώρο, όπως οι Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Θάνος Πλεύρης και Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στα «παράθυρα»

Την ίδια ώρα, κεντρογενή στελέχη όπως οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Άκης Σκέρτσος, Κυριάκος Πιερρακάκης και Σοφία Ζαχαράκη έχουν κατά πληροφορίες λάβει σαφείς εντολές να πυκνώσουν την παρουσία τους στα τηλεοπτικά παράθυρα, με στόχο να διατηρήσουν ανοιχτούς τους προνομιακούς διαύλους επικοινωνίας της ΝΔ με κεντρώα και κεντροαριστερά ακροατήρια.

Με βανάκι…

Αύριο και μεθαύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί και τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, σε μία προφανή κίνηση ανταπόδοσης για την εντυπωσιακή «γαλάζια» πρωτιά από το Λασίθι έως τα Χανιά.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα περιοδεύσει στην Α΄ Αθηνών και συγκεκριμένα σε Παγκράτι και Αμπελόκηπους, ενώ την Παρασκευή θα μεταβεί στη Θεσσαλία, όπου θα επισκεφθεί την Καρδίτσα.

Μία από τις ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι των «γαλάζιων» επιτελών αναφορικά με τις προεδρικές περιοδείες είναι αυτές -όταν μάλιστα είναι διήμερες- να γίνονται με βανάκι για να διευκολύνονται οι συχνές στάσεις σε μικρότερους δήμους και κεφαλοχώρια. Το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 29/5