Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, επέμεινε στην πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη για αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα, τονίζοντας πως το μέρισμα δεν συνδέεται με την ανταγωνιστικότητα μιας επιχείρησης.

Μάλιστα, όταν οι παρουσιαστές της εκπομπής, Δημήτρης Οικονόμου και Άκης Παυλόπουλος, του είπαν ότι ξεχνάει ότι η επιχείρηση φορολογείται ήδη με 22%, άρα η αύξηση του φόρου στα μερίσματα θα είναι έξτρα, ο κ. Μάντζος απάντησε «όχι, δεν είναι».

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Άκης Σκέρτσος, ο οποίος σχολιάζοντας τα λεγόμενα του Δημήτρη Μάντζου, ανέφερε πως με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η φορολόγηση της επιχείρησης θα φτάσει το 33%.

«Αυτό το οποίο λέει το ΠΑΣΟΚ είναι 22% φορολογικός συντελεστής συν άλλο 11% που θα έρθει με τον φόρο μερισμάτων, θα πάει στο 33%. Αυτό δεν είναι ελκυστικό για να έρθει κάποιος επενδυτής, ούτε για να μείνει στην Ελλάδα για να επιχειρήσει», είπε χαρακτηριστικά.


Αναλυτικά η συζήτηση

Άκης Παυλόπουλος: Μας έχει στείλει λογιστής, γνωστό όνομα της αγοράς, την εξής ανάλυση και λέει πως αυτό που λέτε θα δημιουργήσει μεγάλη στρέβλωση στην αγορά.

«Επιχειρηματίες θα επιχειρήσουν να μειώσουν το εργασιακό, εργατικό κόστος, θα επιχειρήσουν να κάνουν απολύσεις. Δεν θα δώσουν αυξήσεις, δεν θα δίνουν μερίσματα». Να δούμε αν λένε ψέματα και εσείς λέτε αλήθεια. «Σε επιχείρηση ΙΚΕ με σύνολο είσπραξης 248.000 ευρώ τα έξοδα μισθοδοσίας είναι 100.000, τελικό κέρδος είναι 100.000, το κράτος παίρνει 48.000 ΦΠΑ, 22.000 φόρο, 17.600 προκαταβολή φόρου, 15.000 φόρο μερισμάτων. Μένει στον επιχειρηματία γύρω στις 28.000 κέρδος». Πιστεύετε ότι αυτές τις 15.000 έξτρα δεν θα προσπαθήσει να τις διασώσει από κάπου αλλού;

Δημήτρης Μάντζος: Εγώ ξέρετε τι λέω κύριε Παυλόπουλε; Θα σας πω τι λέμε εμείς;

Άκης Παυλόπουλος: Είστε λογιστής;

Δημήτρης Μάντζος: Θα σας πω ότι το μέρισμα δεν συνδέεται με την ανταγωνιστικότητα μιας επιχείρησης.

Άκης Παυλόπουλος: Παρακαλώ;

Δημήτρης Μάντζος: Δεν έχει να κάνει με το κέρδος. Επειδή διαβάζω από το πρωί και από χθες φορομπηχτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, φοροεπιδρομή στις επιχειρήσεις του ΠΑΣΟΚ, φεύγουν οι επενδύσεις λόγω του ΠΑΣΟΚ.

Δημήτρης Οικονόμου: Όλες οι εφημερίδες πρωτοσέλιδο σας έχουν σήμερα.

Δημήτρης Μάντζος: Πώς συνδέεται κάτι το οποίο συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη; Ο φορολογικός συντελεστής στα μερίσματα πώς συνδέεται με την ανταγωνιστικότητα; Οταν η Γαλλία έχει 34% φορολογικό συντελεστή και έχει ανταγωνιστικότητα πολύ υψηλότερη από τη δική μας.

Δημήτρης Οικονόμου: Γιατί εμείς λίγο έχουμε; Και ξεχνάτε ότι έχουμε και 22% ακόμα. Έχετε ξεχάσει το 22% φορολογία. Ξεκινάμε από το 22 plus τα μερίσματα.
Δημήτρης Μάντζος: Αυτό είναι φορολογία της επιχείρησης.

Δημήτρης Οικονόμου: Και τα μερίσματα τι είναι; Φορολογία της επιχείρησης.

Δημήτρης Μάντζος: Όχι, δεν είναι. Να το πούμε απλά. Είναι δίκαιο να έχουμε ένα φορολογικό συντελεστή που να φτάνει στη μισθωτή εργασία στο 44% και την ίδια ώρα να μιλάμε για τους μερισματούχους που παίρνουν μέρισμα πάνω από 100.000 ευρώ; Γιατί αυτούς αφορά η πρότασή μας. Είναι δίκαιο να έχουμε μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που στενάζει, που έχει τα κόκκινα δάνεια να κοκκινίζουν ακόμα περισσότερο; Που έχει να χρωστάει στο Δημόσιο, στον ΕΦΚΑ, που βλέπει το φάσμα της χρεοκοπίας, την καταστροφή και εμείς να ασχολούμαστε και να μιλάμε τρεις ημέρες τώρα για τους μερισματούχους των 100.000 ευρώ;
Άκης Παυλόπουλος: Μιλάμε για τη φορολογική πολιτική.

Άκης Σκέρτσος: Να μας πει το ΠΑΣΟΚ, γιατί λέει θα φορολογήσω, αλλά δεν μας λέει ποιους και πόσο.

Άκης Σκέρτσος: Προκειμένου να πουν κάτι δήθεν σοσιαλιστικό απομονώνουν ένα φόρο, το φόρο στα μερίσματα, χωρίς να βλέπουν τη συνολική επιβάρυνση που δέχεται η ελληνική επιχείρηση και πώς μπορεί να είναι ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον για να μπορέσει να επανεπενδύσει και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να φέρουμε και περισσότερες επενδύσεις.

Για να πούμε τα πράγματα με αριθμούς. 22% φορολογικός συντελεστής και 5% φόρος στα μερίσματα μας κάνει 27%. Αυτό το οποίο λέει το ΠΑΣΟΚ είναι 22% φορολογικός συντελεστής συν άλλα 11% που θα έρθει με το φόρο μερισμάτων που προτείνει θα πάει στο 33%. Αυτό δεν είναι ελκυστικό για να έρθει κάποιος επενδυτής, ούτε για να μείνει στην Ελλάδα για να επιχειρήσει. Σταματήστε να μιλάτε θεωρητικά και μιλήστε με πραγματικούς όρους οικονομίας και με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να σας πουν τις αγωνίες τους.