«Για κάθε ένα ευρώ άμεσο φόρο ο πολίτης πληρώνει 1,80 με 1,90 ευρώ σε έμμεσο φόρο», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα ο υποψήφιος βουλευτής Β2 Νότιου Τομέα του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης. Τόνισε πως πουθενά στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν περιλαμβάνεται αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Είπε πως το πρόγραμμα του κόμματος μπορεί να εξετάσει όποια ανεξάρτητη αρχή θέλει.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Για τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους: Σήμερα για κάθε 1€ άμεσου φόρου ο έλληνας πολίτης πληρώνει 1,80-1,90 για έμμεσο φόρο, αυτό καταλαβαίνετε ότι χτυπά οριζόντια τους πολίτες οι οποίοι είναι οι μη προνομιούχοι.

Για τον ΕΝΦΙΑ: Πουθενά στο πρόγραμμά μας δεν περιλαμβάνεται ζήτημα αύξησης του ΕΝΦΙΑ. Εμείς θέλουμε προοδευτικά να μειώνεται ο φόρος αυτός κυρίως προς όφελος των μη προνομιούχων, των ανθρώπων που έχουν μικρότερες περιουσίες.

Για τις γονικές παροχές: Εμείς αυτό το οποίο στηλιτεύουμε είναι το γεγονός ότι η ΝΔ το Φθινόπωρο του ’21 πήρε το αφορολόγητο από τις 150 χιλιάδες € και το πήγε στις 800 χιλιάδες € και λέμε ότι η μέση ελληνική οικογένεια δεν είναι μια οικογένεια που έχει αντικειμενική ακίνητη περιουσία 1 εκατομμυρίου 600 χιλιάδων ή λαμβάνοντας υπόψη και τους παππούδες να φτάνει στο διπλάσιο ή στο τριπλάσιο ποσό. Εμείς δεν λέμε ότι πρέπει να εξαφανιστεί, λέμε ότι το 800 χιλιάδες ευνοεί πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι είναι προνομιούχοι και πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι στις 400 χιλιάδες.

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ για την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών: Αυτό το οποίο συζητάμε σήμερα ως υπερκέρδος είναι το ποσό το οποίο υπερβαίνει τα λογικά κέρδη τα οποία είχαν οι επιχειρήσεις τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας των ειδικών συνθηκών. Όταν μιλάμε για το κομμάτι της ενέργειας αυτό είναι προσδιορισμένο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και δεν αποτελεί μια ανακάλυψη ή μια ιδέα του ΠΑΣΟΚ ειναι κάτι το οποίο μπαίνει στη συζήτηση ακόμα και από την κυβέρνηση της ΝΔ. Το ερώτημα το οποίο πρέπει να βάλουμε ειναι το κατά πόσο αυτό έγινε πράξη και αν βρέθηκαν χρήματα για να δοθούν.

Αναφορικά με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ: Εμείς θέλουμε το πρόγραμμα το δικό μας να αξιολογηθεί από μια επιτροπή την οποία η ΝΔ όπως άλλαξε τα δεδομένα τα οποία την ενοχλούσαν τα προηγούμενα χρόνια θα μπορούσαν να έχει κάνει και αυτό. Να έχει φτιάξει έναν ανεξάρτητο θεσμό ο οποίος θα κοστολογεί τα προγράμματα και όχι ένα μήνα πριν τις εκλογές να μας κουνάει το δάχτυλο. Εμείς και στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής συμφωνούμε να πάμε. Εμείς λέμε όποια ανεξάρτητη αρχή να έρθει να κοστολογήσει το πρόγραμμά μας και αυτό το πρόγραμμα μας θα επιδιώξουμε να το κάνουμε πράξη με την ψήφο των ελλήνων πολιτών.

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι δημοσιευμένο χωρίς την παραμικρή αλλαγή από τις 11 Ιανουαρίου 2023. Είναι αυτό το οποίο υποστηρίζουμε και χαιρόμαστε που έστω και με αυτό τον τρόπο η ΝΔ ανακαλύπτει το πρόγραμμα μας. Δεν είμαστε το ίδιο με τη ΝΔ, και εγώ βάζω ένα ερώτημα λεει η ΝΔ ότι έδωσε 60 δις στους πολίτες τα τελευταία χρόνια που τα βρήκε αυτά τα χρήματα η ΝΔ;

Ερωτηθείς ποιος είναι ο πήχης για το ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές: Ο πήχης είναι να διατηρήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης την οποία φτιάξαμε όλα αυτά τα χρόνια, να δώσουμε ελπίδα και δύναμη στους πολίτες και όσο πιο ψηλά τόσο πιο καλά. Όποιος κατεβαίνει στις εκλογές κατεβαίνει για να κερδίσει, επομένως εμείς θέλουμε να είμαστε εκεί για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των πολιτών δεν θα κάνουμε τη χάρη στη ΝΔ να τσακωνόμαστε για το ποιος θα πάρει το ασημένιο μετάλλιο. Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα των πολιτών και με αυτά θα ασχοληθούμε μέχρι τις εκλογές και μετά από αυτές.