Εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της χώρας εξέδωσαν συλλυπητήριες ανακοινώσεις και δηλώσεις για τον Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών.

 «Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν ένας αυστηρός κριτής των πολιτικών εξελίξεων με στόχο την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και ακριβούς εικόνας τους. Θα θυμόμαστε πάντα τη συμβολή του», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δήλωσή του. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας του Κώστα Σημίτη, ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών (1996-1999) και Πολιτισμού (2000).

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, από την πλευρά του, ανέφερε: «Ο Θόδωρος Πάγκαλος υπήρξε από τους σημαντικότερους αγωνιστές και πολιτικούς της Αριστεράς και του σοσιαλιστικού κινήματος. Η ιδεολογική και πολιτική του συγκρότηση, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αναλυτική και συνθετική δυνατότητά του και τον πλούτο των γνώσεών του, τον καθιστούσαν στέλεχος αναφοράς στην πολιτική ζωή του τόπου. Συνεργαστήκαμε συστηματικά με τον Θόδωρο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκτίμησα τη θέληση και τον πατριωτισμό του. Τον Θόδωρο Πάγκαλο τον εκτιμούσες ακόμη και όταν διαφωνούσες ριζικά με τις απόψεις του. Όσοι τον γνωρίσαμε και αγωνιστήκαμε μαζί του θα έχουμε πάντα στη σκέψη μας τον πνευματώδη λόγο του. Καλό ταξίδι, φίλε Θόδωρε».

Συλλυπητήρια δήλωση για τον θάνατο του Θεόδωρου Πάγκαλου «ανέβασε» στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o Άδωνις Γεωργιάδης. «Ειλικρινή Συλλυπητήρια στην Οικογένεια του Θεοδώρου Παγκάλου. Ένας ευφυής άνθρωπος που αγαπούσε την Ελλάδα. Καλό του ταξίδι!», ανέφερε ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης.

Στη δική του συλλυπητήρια ανάρτηση, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ανέφερε: «Ο Θόδωρος Πάγκαλος ήταν ευφυέστατος, ευρυμαθής και πάντοτε με το θάρρος της γνώμης του. Ακατάβλητο σκαρί μιας άλλης εποχής. Έλειψε πρόωρα από την πολιτική. Θα μας λείψει και από τη ζωή. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του Θεόδωρου Πάγκαλου εξέφρασε και ο υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Κουμεντάκης. «Με δυναμική παρουσία από τα νεανικά του χρόνια, στο φοιτητικό κίνημα, στη Νεολαία Λαμπράκη και στον αντιδικτατορικό αγώνα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε πάντοτε μια ισχυρή φωνή και αναλυτική σκέψη, που τον καθιστούσε σημαντικό συνομιλητή στις πολιτικές συζητήσεις και εξελίξεις. Το 2000 διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού, μεταξύ των πολλών θέσεων ευθύνης που ανέλαβε στην πολιτική του πορεία, με τις οποίες αφήνει έντονο αποτύπωμα στην πολιτική ζωή της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του», είπε χαρακτηριστικά.

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Θεόδωρου Πάγκαλου εξέφρασε και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος με ανάρτησή του στο Twitter. «Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν ένας  πολιτικός με μακρά πορεία. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του», ανέφερε.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ανάρτηση του πρώην νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρού, ο οποίος ανέφερε: «Με μεγάλη συγκίνηση αποχαιρετώ τον φίλο Θόδωρο Πάγκαλο, έναν ευπατρίδη της πολιτικής, έναν ευφυή άνθρωπο. Ο Θόδωρος Πάγκαλος στη συνεργασία μας, τόσο στη Νομαρχία Αθηνών όσο και στην Περιφέρεια Αττικής, ήταν πάντα δίπλα μας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

Συλλυπητήρια δήλωση στο Twitter «ανέβασε» και η πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα, τονίζοντας: «Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε ότι ο Θ. #Πάγκαλος έφυγε σήμερα από τη ζωή. Στη διάρκεια της μακράς καριέρας του είχε επαφές με πολλούς Κινέζους αξιωματούχους, είχε επισκεφθεί την #Κίνα & ήταν υπέρ της ενίσχυσης των δεσμών Κίνας και Ελλάδας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια & τους οικείους του».


Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Θεόδωρου Πάγκαλου θέλησε να εκφράσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με δήλωση στην οποία τόνισε σημαντικές στιγμές της πολιτικής παρουσίας του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Ο Θεόδωρος Πάγκαλος πορεύτηκε από πολύ νέος μέσα στην Ιστορία. Εισήλθε στο τοπίο της Mεταπολίτευσης έχοντας ήδη συσσωρεύσει γνώσεις, ακαδημαϊκούς τίτλους και πολιτικές εμπειρίες κυρίως από τον χώρο της κομμουνιστικής αριστεράς. Ταίριαζε στον στρόβιλο του ΠΑΣΟΚ. Υπό την αιγίδα του Ανδρέα Παπανδρέου ο Θεόδωρος Πάγκαλος ταυτίστηκε με τη μαχητική και ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο την αντίληψη ότι η Ε.Ε. είναι ένα πεδίο διαρκούς και σκληρής διαπραγμάτευσης. Αυτό το έκανε με το δικό του δυναμικό προσωπικό ύφος, γνωρίζοντας όμως καλά τους πραγματικούς συσχετισμούς δυνάμεων και τα όρια που τίθενται. Συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες στιγμές όλων των κυβερνητικών περιόδων του ΠΑΣΟΚ και με ιστορικές επιτυχίες όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνδέθηκε και με στιγμές ιδιαίτερα δύσκολες όπως τα Ίμια και η υπόθεση Οτσαλάν. Δεν του έλειψαν ούτε οι προκλήσεις ούτε οι εμπειρίες. Και στην επώδυνη περίοδο της οικονομικής κρίσης και των αντιδημοφιλών αποφάσεων στάθηκε ακλόνητος στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Συνυπήρξαμε ως υπουργοί πολλών κυβερνήσεων, τελικά ως αντιπρόεδροι δυο κυβερνήσεων της περιόδου της κρίσης. Συμπλεύσαμε και διαφωνήσαμε σε εκτιμήσεις και επιμέρους χειρισμούς. Έχω την αίσθηση ότι γνώρισα καλά τον πολύπτυχο, αντιφατικό και γοητευτικό Θόδωρο Πάγκαλο, αυτήν την εμβληματική φυσιογνωμία της Μεταπολίτευσης και όχι μόνο του κομματικού του χώρου και τον αποχαιρετώ με λύπη ως φίλο. Τα συλλυπητήριά μου στη Χριστίνα, τα παιδιά του, όλους τους δικούς του ανθρώπους».

Συλλυπητήρια στους οικείους του Θεόδωρου Πάγκαλου εξέφρασε και η κυβέρνηση με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά. «Αποχαιρετούμε έναν πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής του τόπου μας, τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Μαχητής της δημοκρατίας ως ενεργό στέλεχος στον αντιδικτατορικό αγώνα, τιμήθηκε από τους συμπολίτες μας με την ανάδειξή του ως βουλευτή για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και διετέλεσε με δυναμισμό και αποφασιστικότητα υπουργός στο μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του. Τον διακρίνουμε για το κοφτερό μυαλό και την ουσιαστική του σκέψη. Η κυβέρνηση απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του», αναφέρει χαρακτηριστικά στο συλλυπητήριο μήνυμά του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτηση στο facebook, αναφέρθηκε στον θάνατο του Θεόδωρου Πάγκαλου, χαρακτηρίζοντάς τον «μία προσωπικότητα με ξεχωριστό αποτύπωμα στη δημόσια ζωή». 

Μία προσωπικότητα με ξεχωριστό αποτύπωμα στη δημόσια ζωή δεν βρίσκεται, πια, ανάμεσά μας. Για παραπάνω από μισό αιώνα, ο...

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Wednesday, May 31, 2023

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΝίκος Ανδρουλάκης, με δήλωσή του, αναφέρθηκε στο θάνατο του Θεόδωρου Πάγκαλου, χαρακτηρίζοντάς τον « πολιτικό με μακρόχρονη διαδρομή, που έχει αφήσει ανεξίτηλα ίχνη στη δημόσια ζωή με τους άοκνους αγώνες του για τη δημοκρατία», ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ένας πολιτικός με μακρόχρονη διαδρομή, που έχει αφήσει ανεξίτηλα ίχνη στη δημόσια...

Posted by Νίκος Ανδρουλάκης on Wednesday, May 31, 2023

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αποχαιρέτησε και εκείνος τον Θεόδωρο Πάγκαλο με ένα συγκινητικό μήνυμα. Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Θεόδωρου Πάγκαλου σημειώνοντας ότι «τίποτα δικό του δεν μπορώ να ξεχάσω».