Η Σοφία Ζαχαράκη ήταν ένα από τα πρόσωπα που έκαναν τη μεγάλη έκπληξη στις εκλογές. Και λέμε «μεγάλη» γιατί η απερχόμενη υφυπουργός Τουρισμού αναδείχθηκε πρώτη βουλευτής στην Ανατολική Αττική την Κυριακή 21η Μαΐου, με 52.514 σταυρούς. Η ίδια στην πρώτη της προσωπική συνέντευξη μιλάει στα «Π» για τη μεγάλη επιτυχία της και την προσωπική της ζωή, ενώ αποκαλύπτει ποιον πολιτικό έχει ως πρότυπο.

zaxaraki
Πρώτη φορά υποψήφια βουλευτής και πρώτη σε ψήφους. Πώς νιώθεις; Το περίμενες;

Δεν σου κρύβω ότι δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα. Ολη η προεκλογική εκστρατεία ήταν για εμένα κάτι πολύ καινούργιο, σε κάθε της έκφανση, και πάρα πολύ συναρπαστικό στην εξέλιξή της. Είναι μια απαιτητική διαδικασία, ειδικά όταν πρόκειται για μια τόσο μεγάλη περιφέρεια όσο η Ανατολική Αττική. Είναι, όμως, τόσο ενδιαφέρον να γνωρίζεις τους ανθρώπους της, να συνομιλείς και να δένεσαι με ένα πολύ δυναμικό κομμάτι της ελληνικής επικράτειας. Προσπάθησα να προσεγγίσω την εκστρατεία με ένα πολύ προσωπικό στυλ. Δεν είχα γραφείο Τύπου ή κάποια συστηματική βοήθεια στο επικοινωνιακό κομμάτι και, βέβαια, πρέπει να σου πω ότι χειρίζομαι μόνη μου τα social media. Αρα, όταν μου στέλνετε μήνυμα, να ξέρετε ότι τα βλέπω εγώ αποκλειστικά. Νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη για κάθε πολίτη που έβαλε αυτόν τον σταυρό προτίμησης, αλλά και μεγάλη ευθύνη για να δικαιώσω αυτή την προτίμηση. Χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι σε αυτήν τη διαδικασία υποστηρίχθηκα πάρα πολύ από γυναίκες αλλά και από νέους ψηφοφόρους.

Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που θα ήθελες να ευχαριστήσεις δημόσια;

Ναι, και ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνεις να το πω. Είναι ο πατέρας μου. Καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο έδωσε πραγματικά όλη την ψυχή του και τρομερή ενέργεια στο να με βοηθήσει σε αυτόν τον αγώνα. Και να σκεφτείς ότι ο ίδιος δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε εκλογές. Είναι, όμως, πολύ κοινωνικός, δραστήριος και συνεπής. Θυμάμαι ακόμα όταν με συνόδευσε στην πρώτη ορκωμοσία μου ως υφυπουργού Παιδείας, ενώ κρατάω πάντα τα μακροσκελή μηνύματασεντόνια για το τι έκανε κάθε μέρα, ποιον συνάντησε και, κυρίως, ποιους πρέπει να πάρω τηλέφωνο. Να σου πω την αλήθεια, ο μπαμπάς μου είναι ένας από τους πιο εργατικούς και συνεπείς ανθρώπους που γνωρίζω. Θυμάμαι μια ζωή να γυρίζει αργά από το σχολείο, στο οποίο ήταν διευθυντής, και να του κάνω παρέα, καθώς διόρθωνε τα γραπτά στο μάθημα των Θρησκευτικών. Με εμπνέει πολύ, γιατί είναι ένας απόλυτα αυτοδημιούργητος άνθρωπος, που μεγάλωσε σε ένα πολύ μικρό χωριό της Ευρυτανίας και από τότε μάχεται συνεχώς στη ζωή. Αυτός μου έμαθε ότι τίποτα δεν χαρίζεται, αλλά όλα κερδίζονται.

Ποιο είναι το πιο περίεργο ρουσφέτι που σου έχουν ζητήσει;

Α, αυτό δεν έχει προκύψει ακόμα. Δεσμεύομαι να το πω πρώτα σε εσένα.

Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον πατέρα μου. Εδωσε πραγματικά όλη την ψυχή του και τρομερή ενέργεια στο να με βοηθήσει σε αυτόν τον αγώνα


Θέλεις να κάνεις τη δική σου οικογένεια;

Είμαι σίγουρη ότι την ερώτηση σ’ την έστειλε η μητέρα μου (γέλια). Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω προτεραιοποιήσει. Οχι γιατί το υποτιμώ. Αντιθέτως, τιμώ τόσο πολύ τον θεσμό που θα ήθελα να έχω περισσότερο χρόνο και αφοσίωση σε αυτόν. Και η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος μού έλειπε τα τελευταία χρόνια. Απορροφήθηκα πάρα πολύ στη δουλειά μου.

Ποια ήταν μέχρι τώρα η στιγμή που λύγισες;

Θα σου πω ότι μία από τις πιο δύσκολες στιγμές μου ήταν κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Παιδείας, όταν, μετά τη σύσκεψη στον ΕΟΔΥ, έπρεπε να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα κλεισίματος των σχολείων και μετατροπής της διαδικασίας σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Εχοντας η ίδια υπηρετήσει σε πολλά σχολεία, προσπαθούσα να φανταστώ την απόλυτη υπέρβαση που έπρεπε να γίνει για να μετατραπεί η διά ζώσης σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση και, βέβαια, να στοχεύσουμε στην πολύπλευρη στήριξη των παιδιών. Ευτυχώς, μέσα από την κρίση αναδύθηκε μια ευκαιρία και μας έκανε όλους πιο δυνατούς.

Θα σου πω μια πολιτικό που δεν είναι πια κοντά μας, αλλά έκανε τη διαφορά και άνοιξε δρόμους για όλες μας: Η Μαριέττα Γιαννάκου


Ποιο τραγούδι αφιερώνεις για τη νίκη σου και σε ποιον;

Το «Flowers» της Miley Cyrus και το αφιερώνω στην αδερφή μου και τη μικρή ανιψιά μου, που ήταν και η νεαρότερη εθελόντριά μου! Το άκουγα πάρα πολλές φορές μέσα στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια των διαδρομών για να παίρνω ενέργεια.

Ποια γυναίκα πολιτικός είναι πρότυπό σου και γιατί;

Θα σου πω μια πολιτικό που δεν είναι πια κοντά μας, αλλά έκανε τη διαφορά και άνοιξε δρόμους για όλες μας: Η Μαριέττα Γιαννάκου. Μέσα από τα σπλάχνα της ΟΝΝΕΔ, με ξεχωριστή και λαμπρή πορεία, αλλά και εξαιρετική παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, μια παρουσία που μας έκανε όλους υπερήφανους και, βέβαια, μια προσωπική ιστορία που μόνο έμπνευση προκαλεί. Δούλεψε ασταμάτητα για το ζήτημα της πολιτικών συμπερίληψης και προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία, καθώς και για πολιτικές στην Εκπαίδευση αλλά και την Ειδική Αγωγή. Επί των ημερών της στο υπουργείο Παιδείας θεσπίστηκαν καινοτομίες που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα, ενώ το προσωπικό της παράδειγμα απέπνεε πάντα δύναμη, ανθεκτικότητα και συνέπεια. Δεν την ξεχνάμε!

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 27/5/23