Σε κατάσταση ετοιμότητας είναι οι ελληνικές Αρχές στον Έβρο, καθώς τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται έντονη κινητικότητα, με δεκάδες μετανάστες να επιχειρούν να περάσουν τον ποταμό, λόγω και της μειωμένης στάθμης του νερού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τους 91 μετανάστες που εγκλωβίστηκαν κοντά στα Μαράσια και μεταφέρθηκαν σε δομή της Βόρειας Ελλάδας, δεκάδες μετανάστες εντοπίστηκαν και σε νησίδα κοντά στη Νέα Βύσσα. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση σημειώνει ότι προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος στη χώρα.

Μάλιστα, ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης, θα επισκεφθεί σήμερα μονάδες της συνοριοφυλακής σε Διδυμότειχο και Φέρες. Χθες, ο πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Νέες μέθοδοι λαθροδιακινητών 

Η εντολή έναρξης της συντονισμένης αποστολής δόθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι οι 91 μετανάστες βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, λίγα μόλις μέτρα μέσα από την οριογραμμή. 

Η κοινή επιχείρηση Αστυνομίας, ΕΜΑΚ και Frontex για την περισυλλογή των παράτυπων μεταναστών από νησίδα του ποταμού Έβρου ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Όλοι, μεταξύ των οποίων και 34 ανήλικοι, επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο με προορισμό το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο χωριό Φυλάκιο. 

«Δεν είχαν νερό, δεν είχαν φάει πέντε μέρες, όπως μας εξήγησαν», είπε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Ερυθρού Σταυρού, περιγράφοντας τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών.

Οι ελληνικές Αρχές στον Έβρο βρίσκονται σε εγρήγορση, όπως άλλωστε συνηθίζεται μετά τον Μάρτιο του 2020, με τους κατοίκους της περιοχής να μιλούν για αλλαγή μεθόδων των λαθροδιακινητών. «Αυτοί οι άνθρωποι εργαλειοποιούν μικρά παιδιά. Βλέπαμε κι εμείς από τις όχθες να είναι χωρίς συνοδεία, να είναι στις όχθες του ποταμού, να υπάρχει κίνδυνος να πέσουν μέσα», δήλωσε ο Γιώργος Καραπατζάκης, πρόεδρος της Κοινότητας των Μαρασίων. 

Ο Παναγιώτης Χαρελάς, πρόεδρος των συνοριοφυλάκων, επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. «Βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Το γεγονός ότι επιχειρούν και θα επιχειρούν κάποιες ομάδες μεταναστών στην ελληνική επικράτεια θεωρείται δεδομένο».

«Τα κυκλώματα άλλαξαν τη μεθοδολογία τους. Πλέον εκβιάζουν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, βάζοντας μπροστά τα παιδιά, τα οποία δημιουργούν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αυξητική τάση στις διελεύσεις, η οποία αποδίδεται και στην πτώση της στάθμης του ποταμού, με την υπηρεσιακή κυβέρνηση να βρίσκεται σε επικοινωνία με την Άγκυρα, παρακολουθώντας στενά το θέμα. «Οι ελληνικές Αρχές προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε, με σεβασμό στο εθνικό, ενωσιακό και το διεθνές Δίκαιο, να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού στη χώρα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στην τουρκική κυβέρνηση για τον συντονισμό των συνοριακών Αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων», ανέφερε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά.