Με αφορμή την έντονη κινητικότητα και τα τελευταία περιστατικά στον Έβρο, ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης, κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις και τόνισε χαρακτηριστικά πως το Μεταναστευτικό δεν εργαλειοποιείται από την Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός αφίχθη στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τον Έβρο, ενώ νωρίτερα σήμερα (6/6) βρέθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με την ηγεσία της.

Κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη και σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους εκτίμησε πως οι προσφυγικές ροές που παρατηρούνται αυτό το διάστημα στον Έβρο βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα με το 2022, ενώ, όπως είπε, δεν διαπιστώνει πως το Προσφυγικό εργαλειοποιείται από την Τουρκία. Για την κατάσταση ανέφερε ότι ευθύνονται οι κλιματολογικές συνθήκες και η χαμηλή στάθμη του ποταμού, που ευνοούν τη μεταφορά παράτυπων μεταναστών από τους διακινητές.

«Πρώτη προτεραιότητα»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε πως για την Ελληνική Αστυνομία και τον Στρατό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η ασφάλεια των συνόρων, ενώ ευχαρίστησε τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Στρατού για τις προσπάθειες που καταβάλλουν.

Τον κ. Λαλούση υποδέχτηκαν στη ΓΑΔΘ και συμμετείχαν στη συνέχεια στη σύσκεψη που ακολούθησε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος Χρήστος Μπουλούμπασης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, Ταξίαρχος Γεώργιος Τζήμας και διευθυντές Διευθύνσεων της ΓΑΔΘ και αυτοτελών υπηρεσιών.

Το πρόγραμμα

Ο κ. Λαλούσης αναμένεται να παραστεί στις 12 το μεσημέρι στην εξόδιο ακολουθία του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκου, στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη συνέχεια θα αναχωρήσει από την πόλη για να επισκεφθεί διαδοχικά την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα, το Σουφλί και το Διδυμότειχο.