Στην αντεπίθεση πέρασε η Εύα Καϊλή κάνοντας θεαματική επανεμφάνιση με τρεις απανωτές συνεντεύξεις σε μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ («Liberation», «Corriere de la Serra», «El Mundo») στην προσπάθεια να αντιστρέψει τις εντυπώσεις σε βάρος της και να εμφανιστεί ως θύμα σκευωριών και δη μυστικών υπηρεσιών.

Στην τελευταία συνέντευξη στην ισπανική «El Mundo» (η πρώτη ήταν στη «Liberation») εμπλέκει ευθέως τέτοιες υπηρεσίες πίσω από τις κατηγορίες που της αποδίδονται ενώ σε όλες τις συνεντεύξεις δηλώνει «αθώα» και δείχνει τον Αντόνιο Παντσέρι ως πρωταγωνιστή στο σκάνδαλο Qatargate και τον πρώην σύντροφό της σε δευτερεύοντα ρόλο. Τονίζει δε ότι οι Βέλγοι την πίεζαν να «δώσει» ονόματα ευρωβουλευτών ή άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων με αντάλλαγμα την αποφυλάκισή της.

Ειδικότερα, όσον αφορά τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών, η ευρωβουλευτής ισχυρίστηκε ότι η σύλληψή της ενδεχομένως να οφείλεται στις πρωτοβουλίες τις οποίες έλαβε σχετικά με συστήματα παρακολούθησης, που είχαν εγκατασταθεί στο Ευρωκοινοβούλιο για να ελέγχουν τους ευρωβουλευτές .

«Υπέφερα»

«Όποιος χρησιμοποιούσε το λογισμικό για να παρακολουθεί τα κινητά των ευρωβουλευτών τον ενόχλησε η πρωτοβουλία μου και αυτό προκάλεσε ανησυχία στους κύκλους των μυστικών υπηρεσιών κρατών της Ευρώπης», δήλωσε χωρίς να κατονομάσει τις υπηρεσίες κι αν ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται και η ΕΥΠ. Κατηγόρησε παράλληλα τις βελγικές Αρχές και εξαπέλυσε βαρύ «κατηγορώ» για τη γενικότερη κατάσταση των φυλακών της χώρας, κάνοντας αναφορά στην κόρη της, για την οποία είπε ότι η σκέψη της την κράτησε όρθια.

«Αισθάνομαι πιο δυνατή. Εκτιμώ κάθε στιγμή με το κοριτσάκι μου, δεν μπορώ να σταματήσω να την κοιτάζω», είπε και αναφερόμενη στις συνθήκες κράτησης και πρόσθεσε: «Με έβαλαν σε απομόνωση σε ένα κελί με τα φώτα και την κάμερα παρακολούθησης πάντα ανοιχτά, χωρίς τρεχούμενο νερό. Υπέφερα από το τσουχτερό κρύο γιατί μου έβγαλαν το παλτό. Ανησυχούσα για το παιδί μου, γιατί τις πρώτες μέρες δεν μου επιτρεπόταν να καλέσω δικηγόρο, ούτε την οικογένειά μου. Η φυλακή δεν αλλάζει αυτό που είμαστε. Είχα τη σπάνια ευκαιρία να δω και να παρατηρήσω πώς αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι στις φυλακές του Βελγίου. Αντί να κλείσουν τα σωφρονιστικά κέντρα και να μειωθεί η χρήση της προφυλάκισης, χτίζονται μεγαλύτερες φυλακές και οι παλιές φυλακές βρίσκονται σε απάνθρωπες συνθήκες και είναι υπερπλήρεις».

«Με πίεζαν να πω ψέματα»

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής περιέγραψε επίσης αναλυτικά τις ώρες αγωνίας που βίωσε λίγο πριν συλληφθεί. «Θυμάμαι ότι ξύπνησα, είχα κάποιες δουλειές να κάνω και τότε είδα Αστυνομία στο γκαράζ. Μου είπαν ότι συνελήφθη ο άνδρας μου, πήραν το αυτοκίνητό του και υπέθεσα ότι πρόκειται για τροχαίο ατύχημα», σημείωσε.

Κατόπιν, σύμφωνα με τη διήγησή της, αρχίζει να καταλαβαίνει ότι η Αστυνομία ερευνά υπόθεση που αφορά τον Αντόνιο Παντσέρι, στενό συνεργάτη του Φραντσέσκο Τζόρτζι και εγκεφάλου του κυκλώματος. Υποστήριξε ωστόσο ότι εκείνη δεν γνώριζε για το περιεχόμενο της τσάντας με τα χρήματα, η οποία βρέθηκε στο σπίτι της. «Υπήρχε μία τσάντα για τον Παντσέρι εδώ, αλλά δεν ψαχουλεύω τα πράγματα του άνδρα μου», είπε σχετικά, ενώ για τον Παντσέρι δήλωσε: «Οι ομολογίες του Παντσέρι ελήφθησαν υπό πίεση, αλλά ποτέ δεν με ανέφερε. Δεν είμαι μεταξύ των ανθρώπων που ενέπλεξε», σημείωσε προσθέτοντας πως «αν είχα αναφέρει σημαντικά ονόματα, θα επέστρεφα αμέσως στην κόρη μου αλλά θα έπρεπε να πω ψέματα».

Όσον αφορά τη σχέση της με τον Τζόρτζι, τόνισε πως ο χρόνος θα δείξει πώς θα εξελιχθεί, ενώ τον χαρακτήρισε «πολύ καλό πατέρα» για το παιδί της.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 6/6