«Βόμβες» για την πορεία της αποκαλούμενης υπόθεσης Qatargate πέταξε στον αέρα της τηλεοπτικής εκπομπής «Mega Καλημέρα» ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ένας εκ των συνηγόρων της Εύας Καϊλή.

Ο γνωστός ποινικολόγος αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της ευρωβουλευτού του ΚΙΝΑΛ προανήγγειλε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την παραβίαση της άρσης της βουλευτικής της ασυλίας, η οποία σε περίπτωση που ευδοκιμήσει θα μπορούσε να «τινάξει» όλη την προδικασία στον αέρα.

«Αρχές Ιουνίου θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την παραβίαση της άρσης της βουλευτικής ασυλίας της Εύας Καϊλή», ανέφερε ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος που ερωτήθηκε και για τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για την άρση της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη.

Όπως εξήγησε, αν και δεν παρακολουθεί την υπόθεση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε πως δεν έχει κληθεί να δώσει καταθέσεις στον ανακριτή. «Αυτό που μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας είναι ότι μέχρι ώρα δεν πιστεύω ότι έχει κληθεί να δώσει καταθέσεις προς τον ανακριτή, διότι προστατεύεται από τη βουλευτική ασυλία την οποία έχει. Μόνο όταν αρθεί η βουλευτική ασυλία θα κληθεί να δώσει τις εξηγήσεις του στον ανακριτή και θα λάβει και μέρος ή το σύνολο της δικογραφίας. Πιστεύω ότι θα πληροφορηθεί το μέρος της δικογραφίας μόνο αν γίνει άρση της βουλευτικής ασυλίας γιατί τότε μπορεί να κληθεί νομότυπα», είπε χαρακτηριστικά.

Παραβίαση

Μάλιστα, υπογράμμισε πως «η παραβίαση της βουλευτικής ασυλίας ειδικά δε εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επάγεται πολύ σοβαρές συνέπειες, μπορεί να “τιναχθεί’’ στον αέρα ολόκληρη δικογραφία» και συμπλήρωσε με νόημα πως «κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και στην κυρία Καϊλή γιατί παραβιάστηκε το δικαίωμα αυτό της κυρίας Καϊλή, και στις επόμενες μέρες θα γίνει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να διαπιστωθεί η παραβίαση της βουλευτικής ασυλίας της κυρίας Καϊλή. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση Γεωργούλη θα το δώσουμε μετά την άρση της ασυλίας του, την οποία ζητάει και ο ίδιος».

Σε ερώτηση που τέθηκε σχετικά με το πώς παραβιάστηκε η ασυλία της καλλονής πολιτικού, ο ποινικολόγος εξήγησε πως στην προκειμένη περίπτωση εντοπίζει δυο μορφές παραβίασης. «Υπάρχουν δυο μορφές παραβίασης της βουλευτικής ασυλίας. Μέσα από τη δικογραφία παρατηρήθηκε από τους Βέλγους συνάδελφους αλλά και από μένα ότι ενώ ακόμα δεν είχε υπάρξει το γεγονός αυτό με τη βαλίτσα, την παρακολουθούσαν μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - αυτό είναι απαράδεκτο. Υπάρχουν στοιχεία ότι παρακολουθείτο η Εύα Καϊλή πριν αρθεί η ασυλία της και αυτό δημιουργεί τεράστιο νομικό θέμα», εξήγησε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως εάν η προσφυγή γίνει δεκτή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακυρώνεται η προδικασία και ξεκινάει από την αρχή. «Το Κοινοβούλιο δεν ήξερε ότι παρακολουθείτο η κυρία Καϊλή. Η μία δυνατότητα είναι να παραδεχτεί το Κοινοβούλιο ότι την παρακολουθούσε και έτσι ακυρώνεται η διαδικασία που έχει γίνει και ακυρώνονται όλες οι ανακριτικές πράξεις. Εμείς δεν πάμε όμως με αυτό, έχουμε συγκεντρώσει πολλά στοιχεία που αποδομούν τις κατηγορίες που έχει προσάψει ο Παντσέρι στην Εύα Καϊλή», συμπλήρωσε ο δικηγόρος.

«Είναι κάθε μέρα μαζί με το παιδί της»

Περιγράφοντας τη ζωή της Εύας Καϊλή, που βρίσκεται πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση, ο συνήγορός της σχολίασε: «Υπάρχει μία κανονικότητα. Το σημαντικό είναι ότι έχει κάθε μέρα μαζί της το παιδί της. Όλο το χρονικό διάστημα κοιτάει τα αρχεία της, τα μηνύματά της, όλο το παρελθόν, για να μπορέσει να αποδείξει την αθωότητά της. Είναι μεγάλο το βάρος να σου λένε ότι έχεις δωροδοκηθεί και μάλιστα όταν εκλέγεσαι πολλά χρόνια».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αποφυλακίστηκε λίγο πριν από το Πάσχα από τις φυλακές του Χάρεν και σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους είχε αναφέρει: «Με περιμένει η κόρη μου. Είμαι πολύ χαρούμενη σήμερα που θα είμαι και πάλι κοντά της. Ο αγώνας συνεχίζεται με αποφασιστικότητα από τους δικηγόρους μου».

Ρεπορτάζ: Έλλη Σολδάτου
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 24/5