Τα επτά σημεία του προγράμματός του που έχουν να κάνουν με την ανασυγκρότηση του κράτους ανέπτυξε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στο θέατρο της Ρεματιάς Χαλανδρίου, έχοντας μαζί του στελέχη όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αναφέρθηκε στην εικόνα που έχει σήμερα το κράτος, φέρνοντας ως παραδείγματα τα Τέμπη, το φιάσκο με την κατάρρευση του συστήματος στις εξετάσεις των λυκείων και φυσικά στους θανάτους των δύο γυναικών, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να κάνει επτά συγκεκριμένα βήματα για την ανασυγκρότηση του κράτους.  

Τα επτά βήματα

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: 

  1. Ανασυγκροτούμε το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο: για μια δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη 

«Με ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των υπόλοιπων χρηματοδοτικών εργαλείων στην πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις κρίσιμες υποδομές και την έρευνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

2. Ενισχύουμε το εισόδημα, θωρακίζουμε την αγοραστική του δύναμη

«Αντιμετωπίζουμε άμεσα το πρόβλημα της ακρίβειας με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και με παρεμβάσεις στο πεδίο διαμόρφωσης των τιμών: με αυξήσεις μισθών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αυξήσεις όλων των συντάξεων. Με τη ρύθμιση των χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Βάζοντας τέλος στην πολιτική τροφοδότησης της αισχροκέρδειας. Φορολογώντας τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και των διυλιστηρίων. Απρόσμενα κέρδη είπαν σήμερα. Απρόσμενες και οι συνέπειες στο εισόδημα των νοικοκυριών. Αν όμως ήταν απρόσμενα τα κέρδη, απρόσμενη και έκτακτη θα πρέπει να είναι και η φορολόγησή τους. Βάζοντας, επίσης, πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας και στις λιανικές τιμές», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

3. Θέτουμε στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και το δικαίωμα στην εργασία

«Στόχος μας είναι η επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας. Να νιώσουν οι εργαζόμενοι ισχυροί και ασφαλείς. Το κράτος στη δική μας αντίληψη δεν μπορεί να λειτουργεί ως παρατηρητής της ασυδοσίας», είπε για το θέμα αυτό.

4.  Δημιουργούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ

«Ο νέος εθνικός μας στόχος είναι η σύγκλιση, αυτός περνάει μέσα από την αναγέννηση, την ανοικοδόμηση του ΕΣΥ και των υποδομών του», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

5.  Ενισχύουμε τη δημόσια Παιδεία

«Δεσμευόμαστε για ποιοτικά δημόσια και δωρεάν σχολεία και πανεπιστήμια. Δημόσιες και δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές. Με αύξηση των δαπανών και μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών για να επιλύσουμε επιτέλους το τεράστιο πρόβλημα των αναπληρωτών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 

  1. Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία

«Για εμάς η κοινωνική πρόνοια, η κρατική φροντίδα δεν αφορά μόνο την ακραία φτώχεια», επισήμανε και πρόσθεσε: «Γι' αυτό στηρίζουμε τις μητέρες, φροντίζουμε το παιδί, εγγυόμαστε την ενεργό κοινωνική στήριξη των ανάπηρων συμπολιτών μας, μεριμνούμε για τους ηλικιωμένους με ειδικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και υπηρεσιών φροντίδας».

7. Εγγυόμαστε το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη, προστατεύουμε την πρώτη κατοικία

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «έχουμε σχέδιο συγκροτημένο και άρτιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και για την πρόσβαση σε ποιοτική στέγη».

Τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες θα γίνουν αναλυτικές παρουσιάσεις για όλα τα θέματα και με στοχευμένες παρεμβάσεις στους αντίστοιχους επαγγελματικούς κλάδους και κοινωνικές ομάδες.

Ο ΦΠΑ

Αναφερόμενος σε όσα λέει ο κ. Μητσοτάκης για τον ΦΠΑ, επισήμανε ότι «ο αρχηγός της Ν.Δ. συνεχίζει τα ψέματα ότι δήθεν μείωσε φόρους, αλλιώς πώς μπορεί να εξηγήσει γιατί σε ενάμιση χρόνο έχει υπερβάλλοντα έσοδα από έμμεσους φόρους 6 δισ. ευρώ (4,5 για το 2022 και 1,5 για το πρώτο τρίμηνο του 2023);».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «ο κ. Μητσοτάκης με το ένα χέρι μείωσε κάποιους συντελεστές για τις μεγάλες επιχειρήσεις, άφησε ανεξέλεγκτα τα υπερκέρδη εταιρειών διύλισης και ενέργειας και με το άλλο λεηλάτησε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μέσω του υψηλού ΦΠΑ, μειώνοντας δραματικά το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Και για να ολοκληρώσει την εξαπάτηση, βάζει τους συνεργάτες του να μας πείσουν πως οι έμμεσοι φόροι πλήττουν περισσότερο τους πλούσιους».

Κοστολόγηση προγράμματος

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και πάλι την κοστολόγηση του προγράμματος λέγοντας: «Θα χαρακτηρίσουν το πρόγραμμά μας ακριβό, ουτοπικό, ανεφάρμοστο. Θα κινητοποιήσουν όλο τον επικοινωνιακό μηχανισμό τους για να μη συζητηθούν οι προτάσεις μας, αλλά για να πείσουν ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα. Θα ακούσουμε και πάλι για Γενικά Λογιστήρια, για κοστολόγηση, για δαπάνες και έσοδα. Παρότι όταν τους προκαλέσαμε, αρνήθηκαν να πάμε μαζί να κοστολογηθεί και το δικό τους πρόγραμμα. Τους ρωτώ όμως; Πόσο αλήθεια κοστίζει η ζωή της 63χρονης που χάθηκε προχθές στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου στην Κω; Πόσο κοστίζει η ζωή του εργάτη που χάθηκε πριν από μία βδομάδα στο Πέραμα; Πόσο κοστίζει η ζωή της 19χρονης εγκύου που ξεψύχησε χθες περιμένοντας για πέντε ώρες ασθενοφόρο στη Νέα Μάκρη;».