Παρά τις κυβερνητικές διευκρινίσεις και διαβεβαιώσεις ότι μέσα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που έχει καταθέσει η ΝΔ στα ευρωπαϊκά όργανα βρίσκονται και τα προεκλογικά μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση επιμένει ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.

Στην Κουμουνδούρου αξιοποιούν μάλιστα τις δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, του πρώην υπουργού Υγείας Θανάση Πλεύρη, αλλά και του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ, προκειμένου να αποδείξουν ότι αυτά που λέει η ΝΔ δεν ευσταθούν.

Οι διαβεβαιώσεις

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ δήλωσε πως «υπάρχουν όντως μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας μετά την κατάθεση του προγράμματος σταθερότητας».

Ο Άκης Σκέρτσος υποστήριξε ότι στη σελ. 7 & 17 του προγράμματος Σταθερότητας, «περιλαμβάνονται όλα τα προεκλογικά μέτρα ως προς το δημοσιονομικό τους κόστους για την περίοδο 2023-2026 και 2027».

Σημείωσε ακόμα ότι με βάση το σενάριο βάσης για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δημιουργούνται κάποια πλεονάσματα που θα διατεθούν για τα μέτρα που δεν αναφέρονται ονομαστικά.

«Απάτη»

Όπως λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «έχει ενδιαφέρον πώς αναλύει η ΝΔ τα οικονομικά δεδομένα των προεκλογικών υποσχέσεων που δίνει, καθώς αποδεικνύεται μία ακόμη απάτη».

Όπως ισχυρίζεται η ΝΔ το συνολικό πακέτο είναι 9,1 δισ. ευρώ και τα ποσά κατανέμονται ετησίως ως εξής: 1,3 δισ. ευρώ το 2024, 2 δισ. ευρώ το 2025, 2,5 δισ. ευρώ το 2026 και 3,3 δισ. ευρώ το 2027.

Και σημειώνει στην ανακοίνωσή ότι τότε «αυτός είναι και ο υπολογιζόμενος δημοσιονομικός χώρος που έχουμε σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας». Ομως «το Πρόγραμμα Σταθερότητας αφορά στο διάστημα 2023-2026 κι άρα δεν περιλαμβάνει το ποσό 3,3 δισ. ευρώ για το 2027. Δηλαδή από το συνολικό ποσό των μέτρων, ύψους 9,1 δισ. ευρώ, πάνω από το ένα τρίτο της δαπάνης (36% είναι τα 3,3 δισ.), δεν έχουν πάρει καμία έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι πολύ απλά δεν θα μπορούσε να γίνει κοστολόγηση για το 2027, αφού το Πρόγραμμα Σταθερότητας αφορά μέχρι και το 2026».

Η προσπάθεια αποδόμησης

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του τόνισε ότι «η ΝΔ εξαγγέλλει και υπόσχεται πράγματα τα οποία δεν θα υλοποιήσει, γιατί το πραγματικό της πρόγραμμα είναι αυτό το οποίο κατέθεσε στους Ευρωπαίους εταίρους, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, όχι πολύ καιρό πριν, δυο μήνες πριν, τέλη Απριλίου, όπου δεν συμπεριλαμβάνεται σχεδόν καμία από τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη.

Άρα, λέει πράγματα που δεν θα κάνει και δεν λέει πράγματα που έχει σκοπό να κάνει. Και κάποια από αυτά φανέρωσε ο κ. Πνευματικός με όλα όσα είπε για το σχέδιο για την Υγεία. Ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων, συρρίκνωση δαπανών και ακόμα και διαλογή ασθενών, διότι δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας στις ακριβές θεραπείες».

Και πρόσθεσε «ο κ. Μητσοτάκης βγήκε και είπε το πρόγραμμά μας είναι πλήρως κοστολογημένο, διότι το έχουμε καταθέσει στο Μεσοπρόθεσμο. Και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός λέει, όχι, δεν το καταθέσαμε. Άρα είναι στον αέρα και ακοστολόγητο. Εάν αυτό γινόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ, φανταστείτε πόσοι συνάδελφοί σας θα ξεκινάγανε όλα τα δελτία των ειδήσεων με αυτή την είδηση. Αλλά αυτό δεν υπάρχει ως είδηση. Άρα λοιπόν μη ρίχνουμε την ευθύνη μονάχα στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν συζητάμε προγραμματικά. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συνολική ομερτά σε όλο το πολιτικό και μιντιακό σύστημα, προκειμένου να μη συζητηθούν τα κρίσιμα και μεγάλα προβλήματα».