«Το πρόγραμμα μας εξειδικεύει όσα είχαμε ανακοινώσει από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δίνουμε έμφαση εκεί που ο κόσμος ψάχνει απαντήσεις», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή, ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας.

Σε ό,τι αφορά το ξεπάγωμα των τριετιών, είπε πως μπορεί ο νόμος να αλλάξει με νέο νόμο, παρά το γεγονός ότι για να γίνει αυτό πρέπει η ανεργία να υποχωρήσει κάτω από το 10%.

Ανέφερε, επίσης, πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παράγει πλούτο.



Ολόκληρη η συνέντευξη του Δ. Τεμπονέρα στα Παραπολιτικά 90,1:

Με αφορμή τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Δ.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Το πρόγραμμά μας εξειδικεύει όσα είχαμε περιγράψει ήδη από τη ΔΕΘ και όσα είχαν κατατεθεί στα πλαίσια των 11 άρθρων πριν τις προηγούμενες εκλογές. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε την εκτίμηση, και όλες οι μετρήσεις αυτό λένε, ότι το πρόγραμμά μας λόγω του εγκλωβισμού μας σε μια αδιέξοδη από ένα σημείο και μετά στρατηγική αυτής της απλής αναλογικής δεν συζητήθηκε την προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Υπό την έννοια αυτή θεωρούμε ότι δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό τι είναι αυτό το οποίο λέμε για την ακρίβεια, τι λέμε για τα κόκκινα δάνεια τι λέμε για τους μισθούς και τις συντάξεις , τι λέμε για το κράτος, την εκπαίδευση, την υγεία κ.οκ. Άρα υπό την έννοια αυτή είπαμε να εξειδικεύσουμε και να ορίσουμε πολιτικές αιχμές δίνοντας έμφαση εκεί που θεωρούμε ότι ο κόσμος ψάχνει απαντήσεις.

Για τον κατώτατο μισθό

Δ.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Εμείς λέμε ότι πρέπει να πάει στα 880€ ο κατώτατος μισθός και πρέπει να υπάρχει και τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Θυμίζω ότι και το 2019 ήμασταν εμείς εκείνοι οι οποίοι αυξήσαμε κατά 11% τον κατώτατο μισθό και κατά 27% τον υποκατώτατο στους νέους ούτε οι επιχειρήσεις έκλεισαν ούτε υπήρξε κάποια ύφεση στην αγορά, ίσα-ίσα τα χρήματα αυτά επειδή αφορούν χαμηλόμισθους περάσανε μέσα στην κατανάλωση και υπήρξε ρυθμός ανάπτυξης κάτι που επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη αύξηση που έγινε στον κατώτατο μισθό από τα 650 στα 780€ έστω και αν αυτή έγινε καθυστερημένα. Άρα η αντίληψη ότι δήθεν αν αυξήσεις τον κατώτατο μισθό αναπαράγεις ανεργία και ύφεση έχει καταρρεύσει διεθνώς.

Δ.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Εμείς λέμε ότι πρέπει η αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, είναι δύο βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζονται οι συλλογικές συμβάσεις της χώρας, να αποκατασταθούν και να επανέλθουν στα προ μνημονίων επίπεδα. Αυτό θα δώσει μια ώθηση, μαζί με την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, δηλαδή αυτό που έκανε μέχρι το 2012 η ΓΣΕΕ μαζί με τους εργοδότες να ορίζουν τον κατώτατο μισθό με βάση την πρότασή μας που εμπεριέχει και την τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Αυτό σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις όπως είναι το ξεπάγωμα των τριετιών...

ΔΗΜ: Ξεπάγωμα των τριετιών όταν δεν έχει πέσει η ανεργία κάτω από το 10% πως θα κάνετε;

Δ.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Θυμίζω ότι έχουμε βγει από το 2018 τα μνημόνια, η μνημονιακή υποχρέωση πράγματι λέει ότι πρέπει οι τριετίες να ξεπαγώσουν όταν η ανεργία πέσει κάτω από 10% κάλλιστα όμως αφού είμαστε εκτός μνημονίων μπορεί κάποιος να νομοθετήσει και να ξεπαγώσει τις τριετίες άρα τέτοια δυνατότητα υπάρχει. Εμείς λέμε ότι νόμος αλλαζει με νεότερο νόμο άρα θα νομοθετήσουμε, θα άρουμε την υποχρέωση αυτή και με νομοθετική ρύθμιση θα ξεπαγώσουμε τις τριετίες.

Δ.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Εμείς εκτιμούμε ότι το πρόγραμμά μας παράγει πλούτο, παράγει πλούτο γιατί εστιάζει στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, εστιάζει στις δυνάμεις εργασίας, εστιάζει τη διαχείριση των πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τα οποία πράγματι είναι μια καλή ευκαιρία η χώρα να αλλάξει παραγωγικό μοντέλο και να ενισχυθεί προς μια άλλη κατεύθυνση.